Δυναμική επανεκκίνηση της «γαλάζιας» προεκλογικής εκστρατείας επιχειρεί μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα λόγω COVID ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας όλες τις βαθμίδες του «γαλάζιου» κομματικού μηχανισμού σε ύψιστο συναγερμό, καθώς απομένουν κάτι λιγότερο από 3 εβδομάδες έως την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Στις κυλιόμενες μετρήσεις, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» καταφθάνουν καθημερινά πλέον στην Πειραιώς, η εικόνα δεν αλλάζει δραματικά εν συγκρίσει με το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου: η ΝΔ εμφανίζει μια ελαφρά ανοδική τάση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης με ελαφρά κάμψη της Κουμουνδούρου και μια αντίστοιχα ελαφρά ενίσχυση της Χαριλάου Τρικούπη.

Το μόνο, ίσως, στοιχείο, που πιθανώς να επενεργήσει δραστικά στους μετεκλογικούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς είναι η τάση εισόδου στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας και της ΝΙΚΗΣ, εξέλιξη, που, εάν επαληθευθεί, θα ανεβάσει τον πήχυ της αυτοδυναμίας.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτές τις εκλογές μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα τελικά στη Βουλή και όσο περισσότερα κόμματα έχουμε στη Βουλή τόσο ανεβαίνει ο πήχυς της αυτοδυναμίας. Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μία σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να φέρει εις πέρας τις μεγάλες αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν θα ήθελε μία κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία», επισήμανε χθες από τη Θάσο, όπου περιόδευσε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο παράγων Τουρκία

Πλέον, ο κ. Μητσοτάκης εισάγει στην προεκλογική εξίσωση και την ιδιαίτερα… απρόβλεπτη μεταβλητή της Τουρκίας, καθώς την ώρα που η Ελλάδα… ταλαιπωρείται από το καπρίτσιο του ΣΥΡΙΖΑ περί απλής αναλογικής, η Τουρκία ξεμπέρδεψε με τη δική της εκλογική διαδικασία και πλέον έχει μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση υπό τον γνώριμό μας Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας μάλιστα στον ορίζοντα και το ορόσημο της Συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία 5η κατά σειρά συνάντηση των δύο.

Νέες δουλειές

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολούθησε να πλαγιοκοπεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και δη τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για την πολιτική τους στην οικονομία και μάλιστα στο κρίσιμο πεδίο της φορολογίας.

«Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές. Το αποδείξαμε, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Οι αντίπαλοί μας εισηγούνται μία άλλη συνταγή, την οποία τη δοκιμάσαμε και αυτή. Αυξημένοι φόροι κυρίως για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για τη μεσαία τάξη. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το παρελθόν», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αυξάνοντας την πίεσή του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Με ξεκάθαρο στόχο την αυτοδυναμία ασφαλείς πληροφορίες της «Α» επιβεβαιώνουν πως ο κ. Μητσοτάκης συναντά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εκπροσώπους συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων, όπως μεταξύ άλλων γυμναστές, λογιστές και αισθητικούς, ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη για τις απαιτούμενες κυβερνητικές πλέον πρωτοβουλίες.
Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται τη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα τον Ασπρόπυργο.

Με το δίλημμα «αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή τρίτες εκλογές τον Αύγουστο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνει την προεκλογική του στρατηγική, καθώς η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου. «Δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα και λέει ότι και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση. Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε», διεμήνυσε προχθές βράδυ κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο, Γιώργο Κουβαρά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Στην Πειραιώς αντικρούουν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης περί ωμού εκβιασμού και επιμένουν πως ο κ. Μητσοτάκης απλώς περιέγραψε χωρίς φτιασιδώματα και περιστροφές τα αριθμητικά και ως εκ τούτου πολιτικά δεδομένα της επικείμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Είναι σαφές πως στη Νέα Δημοκρατία επιζητούν τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση πρωτίστως των ψηφοφόρων που επέλεξαν το κόμμα στις 21 Μαΐου, εξού και το πυκνό πρόγραμμα περιοδειών τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πλέον προβεβλημένων «γαλάζιων» στελεχών σε όλους τους νομούς και τους δήμους της επικράτειας. Επιτελικά στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν, εξάλλου, πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να μπει σε φαύλο κύκλο αστάθειας, ούτε και σε πολιτική περιδίνηση, πολλώ δε μάλλον όταν σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής ρευστότητας η Τουρκία έχει ήδη σταθερή κυβέρνηση με έναν αναβαπτισμένο Ερντογάν. «Πρέπει να ακυρώσουμε το… καψόνι του κ. Τσίπρα με την απλή αναλογική, ήδη η χώρα έχει χάσει 5 εβδομάδες και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τη διεξαγωγή των εκλογών του Ιουνίου», τονίζουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, επιμένοντας ότι η Νέα Δημοκρατία προβάλλει τη μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση διακυβέρνησης του τόπου.

Μήνυμα Μητσοτάκη προς «πιστούς» και «πατριώτες»

«Ο πατριωτισμός στα λόγια είναι εύκολος, ο πατριωτισμός της ευθύνης όμως μετριέται με αποτελέσματα», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Δράμα. Μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη μακεδονική πόλη, απάντησε «σε όσους επιδιώκουν να φυλακίσουν την Ορθόδοξη πίστη στα στεγανά κάποιων μικρών κομμάτων», ότι «η Ορθοδοξία και η πίστη μας είναι πολύ μεγαλύτερη και ήταν πάντα δύναμη ενότητας και όχι διχασμού του ελληνικού λαού».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε σε πολίτες της Δράμας σε κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και ζήτησε ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου να στρέψουν το βλέμμα τους και προς όσους ψήφισαν κάποια μικρότερα κόμματα που τοποθετούνται εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας.

1_3
2_2
3_2
4

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 8/6