Στον δημόσιο διάλογο κυριαρχεί η συζήτηση σχετικά με την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων, μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, μια και οι μετρήσεις που διενεργήθηκαν έως και την Παρασκευή πριν από τις κάλπες αποτύπωναν την εκλογική συμπεριφορά και την τάση για την πρωτιά της Ν.Δ., ωστόσο η αστοχία εντοπίστηκε σχετικά με την αποτύπωση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στο Exit Poll, την οποία υπολόγιζαν στο 25%-29%.

Η απάντηση για την εκτίμηση του αποτελέσματος δόθηκε βέβαια αρμοδίως από τον ΣΕΔΕΑ, που ξεκαθάρισε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά καταγράφουν τις τάσεις της κοινωνίας, ενώ για την απόκλιση στο 100% του exit poll για το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ ο ΣΕΔΕΑ αναφέρει ότι οφείλεται στην τελική απόφαση των αναποφάσιστων πάνω από την κάλπη, στα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων ημερών, αλλά και στο κλίμα αμφισβήτησης των δημοσκοπήσεων που καλλιεργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που οδήγησε στην υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι του δεν συμμετείχαν στις μετρήσεις και για τον λόγο αυτόν υποαντιπροσωπεύονταν στις έρευνες κοινής γνώμης.

Πάντως, με την επανέναρξη της προεκλογικής περιόδου στον δρόμο προς τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται οι νέες μετρήσεις και πώς θα εξελιχθεί η τάση του εκλογικού σώματος μετά το πρόσφατο θριαμβευτικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. και τη συντριβή που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, οι δημοσκόποι μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής παρατηρούν έναν πρωτοφανές στοιχείο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων από τη Μεταπολίτευση ως προς τη διαμόρφωση του δείκτη της παράστασης νίκης.

Πρόκειται για τον όρο που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων όταν αναφέρονται στις απαντήσεις των ερωτώμενων στο «ποιος νομίζετε ότι θα νικήσει;». Επί της ουσίας, αφορά το ποιος πιστεύουν οι πολίτες ότι θα είναι ο νικητής των εκλογών, ανεξάρτητα από τη δική τους κομματική προτίμηση, δείκτης που σύμφωνα με τους γκαλοπίστες επηρεάζει και την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

Αυτό που συνιστά πρωτοφανές στον συγκεκριμένο δείκτη μετά τις εκλογές είναι ότι η Ν.Δ. αγγίζει το απόλυτο 100%, καθώς οι ερωτώμενοι (ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν) θεωρούν βέβαιη την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στην επαναληπτική κάλπη, μια και δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις από κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης (με βάση τη δυναμική της πρώτης Κυριακής) ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την πρωτιά και να απειλήσει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ενδιαφέροντα όμως και τα ευρήματα της πρώτης μέτρησης μετά τις εκλογές που δημοσίευσε η Κάπα Research και δείχνει τη Ν.Δ. να συγκεντρώνει ποσοστό 41,3% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια μέτρηση συγκεντρώνει 19,5%, το ΠΑΣΟΚ 14,4%, το ΚΚΕ 7,2%, η Ελληνική Λύση 4,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,9% και η ΝΙΚΗ 3,5%. Το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 2% και μένει εκτός Βουλής.

Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) πιστεύουν ότι η Ν.Δ. πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία στις επόμενες κάλπες και παράλληλα το 43% πιστεύει ότι η επικράτηση της Ν.Δ. οφείλεται στις σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης.