Στοχοποιώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε χθες να ενεργοποιήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά των κεντροδεξιών ψηφοφόρων λέγοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ευτυχής με τον κ. Ανδρουλάκη απέναντί του».

Ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησε να εννοηθεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις θέσεις του ενισχύει το αφήγημα περί αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Ο πρόεδρος  του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη κάλπη έλεγε ότι δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη στις πρώτες εκλογές. Τώρα άλλαξε αφήγημα, ότι και 149 να έχει ο Μητσοτάκης εμείς δεν θα συνεργαστούμε. Βοηθά τον Μητσοτάκη να βάζει εκβιαστικά διλήμματα», είπε χαρακτηριστικά.

Προοδευτική κυβέρνηση

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια ευκαιρία για να δούμε πώς θα συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Το αρνήθηκε». Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ από το 2012 αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά και συμμετείχε μέχρι το 2015 στις πιο σκληρές μνημονιακές αποφάσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε ευκαιρία να βάλει τη διαχωριστική γραμμή υιοθετώντας μια πρόταση σύγκλισης για προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά. Το αρνήθηκε. Είχε μονομέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης πανηγυρίζει επειδή κατάφερε να πάρει τρεις μονάδες. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε, είμαστε βαθιά προβληματισμένοι», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Mea culpa 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου mea cupla για την απλή αναλογική, αναγνωρίζοντας έτσι το λάθος του για την εμμονή του στην κυβέρνηση συνεργασίας. «Ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε, δεν κρύφτηκα ποτέ από την ευθύνη», είπε. Τόνισε ακόμα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας».

Συμπλήρωσε ότι η μάχη αλλαγής των συσχετισμών μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά επισήμανε ότι «θα το παλέψουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο». Η απλή αναλογική λειτούργησε στον κατακερματισμό δυνάμεων, τα κόμματα του προοδευτικού χώρου την απέρριψαν και η ΝΔ είχε σαφή θέση για αυτοδυναμία», σημείωσε.

«Διαλογή ασθενών»

Αναφερόμενος στο θέμα του του Σπύρου Πνευματικού «περί διαλογής ασθενών», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. «Όταν ο κ. Κατρούγκαλος έκανε μια δήλωση που δεν ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισα να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Ο κ. Μητσοτάκης, παρότι ο κ. Πνευματικός έκανε την απαράδεκτη δήλωση για διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ, δεν έκανε τίποτα - τον κράτησε», είπε.