«Τεράστια ευθύνη και τιμή να υπηρετείς τον ελληνικό λαό», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή η υποψήφια βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

 Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για το σύστημα της απλής αναλογικής και τόνισε πως σημαντικό είναι να έχουμε μια ασφαλή αυτοδυναμία της ΝΔ, ώστε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Τόνισε πως το ΠΑΣΟΚ λέει πολλά και συναγωνίζεται τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα βάλει περισσότερους φόρους, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στη ΕΕ.

Η κ. Κεραμέως ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει την αναβάθμιση του ΕΣΥ ως προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία, εάν οι πολίτες επιλέξουν τη ΝΔ για κυβέρνηση. Είπε πως είναι ανησυχητικό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για σχέσεις υποψηφίων που οραματίζονται τη λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα, ενώ υπενθύμισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης μιλά για μουσουλμανική μειονότητα. 

Η πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε καταδικαστέες τις δηλώσεις του υποψήφιου της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού, σημειώνοντας πως η ΝΔ πήρε ξεκάθαρη θέση.  Τόνισε πως είναι σημαντικό να προσέλθουν όλοι στις κάλπες στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε πως θα πρέπει να κινηθούμε πιο δυναμικά.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Κεραμέως

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι τεράστια τιμή και ευθύνη να υπηρετείς τον ελληνικό λαό από οποιαδήποτε θέση και αν τον υπηρετείς. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μάχη να δώσουμε. 

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το θέμα είναι γιατί δεν έχουμε πολιτική κυβέρνηση σήμερα γιατί αν ήταν σε ισχύ το σύστημα που θα είναι σε ισχύ στις 25 Ιουνίου σήμερα θα είχαμε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και με πάνω από 170 έδρες. Γιατί πρέπει η χώρα αυτή τη στιγμή να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση όπου πολλά πράγματα είναι παγωμένα, όπου η εκλογική αναμέτρηση έχει ένα κόστος γιατί; Για να βγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να λεει mea culpa. Τι θα πει αυτό, κάναμε ένα πείραμα, δεν μας βγήκε και απλά πετάμε ένα «φταίμε συγγνώμη»; 

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το σημαντικό είναι να έχουμε μια ασφαλή αυτοδυναμία της ΝΔ για να μπορέσουν να γίνουν πράξη όλα όσα πρέπει να γίνουν την επόμενη τετραετία. Οι πολίτες είναι αυτοί που αναδεικνύουν τις κυβερνήσεις και την αντιπολίτευση, αυτοί είναι που ψηφίζουν, πιστεύω ότι οι πολίτες ψηφίζουν για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος, ποιος θα φέρει λύση στα προβλήματα που φυσικά και υπάρχουν άρα ποιος έχει ένα πειστικό πρόγραμμα για το πώς θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και για αυτό το λόγο ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αναπτύξει έναν οδικό χάρτη, ένα εκτενέστατο πρόγραμμα σε πολλούς διαφορετικούς άξονες. Με καλύτερους μισθούς και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

ΔΗΜ: Πόσο τις % θα είναι η αύξηση;

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ήταν υπό επεξεργασία ένα σχέδιο όσο ήμασταν στην κυβέρνηση για αλλαγή του μισθολογίου από 01/01/24 με διαφορετικές ρυθμίσεις και για τους νεοδιόριστους γιατί ήταν πολύ χαμηλά οι νεοδιόριστοι και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Ο κατώτατος μισθός από τα 650 εχουμε πάει στα 780 και ο στόχος είναι να πάμε λίγο κάτω από τα 1000€ . Άρα ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης και για καλύτερους μισθούς και για καλύτερο δημόσιο συνολικά με αξιολόγηση παντού, με μπόνους παραγωγικότητας, επίσης περισσότερες πολιτικές για τους νέους με το πρόγραμμα στέγασης για παράδειγμα που είναι πολύ σημαντικό για ένα νεαρό ζευγάρι το οποίο θέλει να κάνει το επόμενο βήμα, θέλει να ανοίξει το σπιτικό του αλλά οι συνθήκες είναι δύσκολες και θελουμε να τους στηρίξουμε.

Αναφορικά με το πρόγραμμα στέγασης για τους νέους

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο υπερβαίνει το 1,8 δις €, είναι πολλές οι επιμέρους προϋποθέσεις για την εφαρμογή δεν είναι τόσο εύκολο να το κατηγοριοποιήσει κανείς αλλά η βασική αποστολή είναι πως θα βοηθήσουμε τα νέα παιδιά που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα να ανοίξουν το σπιτικό τους.

ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ λεει 150 χιλιάδες

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το ΠΑΣΟΚ λεει πάρα πολλά όπως επίσης συναγωνίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ ποιος θα βάλει παραπάνω φόρους διότι υπάρχει μια συζήτηση το τελευταίο διάστημα η οποία από τη μια είναι θετική διότι σε αντίθεση με την προηγούμενη προεκλογική περίοδο δεν συζητούσαμε καθόλου για προγραμματικό λόγο άρα στα θετικά αυτής της συζήτησης βάζω το γεγονός ότι πλέον μιλάμε για προτάσεις πολιτικές, από την άλλη πρέπει κάπως να μας εξηγήσει όμως και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα κάνει πάρα πολλά από αυτά τα οποία λεει ότι θα κάνει.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Έχουμε από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην ΕΕ. Προβλήματα υπάρχουν το θέμα δεν είναι να βγούμε και να πούμε «δεν υπάρχουν προβλήματα», φυσικά και υπάρχουν προβλήματα το θέμα είναι ποιος είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός για να λύσει αυτά τα προβλήματα.

Με αφορμή τα τελευταία τραγικά περιστατικά λόγω των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι τραγικά περιστατικά και δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αναδείξει την συνολική αναβάθμιση του ΕΣΥ σε πρώτη προτεραιότητα με την οποία θα ασχοληθεί και προσωπικά την επόμενη τετραετία αν και εφόσον ο ελληνικός λαός ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στην ΝΔ. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει σημαντικά βήματα αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, θα σας αναφέρω ενδεικτικά ότι από έναν προϋπολογισμό στην υγεία που ανερχόταν στα 3,8 δις το 2019 σήμερα ανέρχεται στα 5,2 δις €. Οι κλίνες ΜΕΘ ήταν περίπου 500 επί ΣΥΡΙΖΑ τώρα είναι περίπου 1.200, επίσης το υγειονομικό προσωπικό συνολικά ανερχόταν σε περίπου 100 χιλιάδες πλέον είναι στις 107 χιλιάδες. Δεν φτάνουν χρειαζόμαστε και άλλους, πρέπει να επενδύσουμε και άλλους σε όλους τους κλάδους για αυτό το λόγο έχουμε περίπου 1,5 δις € τα οποία έχουν δρομολογηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την ουσιαστική αναβάθμιση 80 νοσοκομείων της χώρας και 156 Κέντρων Υγείας άρα μιλάμε για δομικά έργα.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Έχουμε δρόμο και σε διασώστες και σε ασθενοφόρα, σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με τις προσλήψεις. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε, έχουν ξεκινήσει αυτές οι προσπάθειες αλλά δεν είναι τυχαίο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει την ουσιαστική αναβάθμιση του ΕΣΥ ως πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία.

Αναφορικά με τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μιλάνε για τουρκική μειονότητα

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι σοκαριστικό. Είναι άλλο να λες κατι για τον εαυτό σο, «εγώ κατοικώ στον Άρη» που λεει ο λόγος, και είναι διαφορετικό να τοποθετείσαι επί του ορισμού μιας μειονότητας ο οποίος ορισμός εμπεριέχει τη Συνθήκη της Λωζάννης. Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν μιλάει για τουρκική μειονότητα, η Συνθήκη της Λωζάννης μιλάει για ελληνική μουσουλμανική μειονότητα. Άρα όταν βγαίνουν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μιλούν για δεσμούς υποψηφίων με κύκλους που οραματίζονται τη δήθεν «γαλάζια πατρίδα» όλα αυτά είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. Λυπάμαι αλλά δεν έχει καμία σχέση με την τοποθέτηση ενός στελέχους που αυτοπροσδιορίζεται, εδώ μιλάμε για μια τοποθέτηση επί ενός ορισμού μιας μειονότητας και είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θέλω να σας θυμίσω τρεις ρυθμίσεις που έχουμε φέρει στ Βουλής στις οποίες και στις τρεις υπήρξε αντίδραση της Τουρκίας. Αναφέρομαι στο νόμο για τις Μουφτίες, αναφέρομαι το νόμο για τα Βακούφια, αναφέρομαι επίσης στα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια σε όλα αυτά υπήρχαν αντιδράσεις της Τουρκίας και στα τρία αυτά δεν ψήφισε θετικά ο ΣΥΡΙΖΑ άρα μήπως εδώ έχουμε μια πάγια τακτική, του να μην τα βάζουμε με το τουρκικό προξενείο;

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Πνευματικού

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι καταδικαστέες δηλώσεις, πήρε ξεκάθαρη θέση η ΝΔ και ο ίδιος απολογήθηκε, ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις αυτές.

ΔΗΜ: Ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγορεί ότι έχετε «κρυφή ατζέντα» στα θέματα της υγείας την οποία αποκάλυψε ο κ. Πνευματικός

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Η κρυφή ατζέντα είναι ότι την τελευταία τριετία μπήκαν περισσότερες από 1.000 νέες θεραπείες για τα ζητήματα αυτά έναντι 100 τέτοιων θεραπειών κατά τη διάρκεια της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ. Εξοικονομήσαμε από εκπτώσεις πάνω από 450 εκ.€ στο φάρμακο για να εξασφαλίζουμε πρόσβαση σε όλους τους πολίτες άρα αυτά είναι σημαντικό να τα τονίζουμε. Η ΝΔ έχει μια ξεκάθαρη πολιτική στο θέμα της υγείας, η επόμενη τετραετία αν και εφόσον δοθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού θα είναι εστιασμένη σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ένα καλύτερο ΕΣΥ σε όλες τις πτυχές του.

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Μη κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, η ΝΔ έχει ένα ξεκάθαρο πλάνο το οποίο το δημοσιοποιεί και κρίνεται για αυτό, όπως δημοσιοποίησε το 2019 ένας πλήρες πρόγραμμα και υλοποιήθηκε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό κάτι σπάνιο.

Με αφορμή τη δήλωση του κ.Μητσοτάκη για την εργαλειοποίηση της πίστης από κάποια πολιτικά κόμματα

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η εκκλησία και τα θρησκεύματα εν γένει έχουν ενωτικό χαρακτήρα και όχι διχαστικό. Τα θρησκευτικά πιστεύω δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα και ιστορικά στη χώρα μας είναι παράγοντας ενότητας και ομόνοιας και όχι διχασμού. Να μην περιορίζουμε τα θρησκευτικά πιστεύω στους κόλπους οποιασδήποτε παράταξης και οποιουδήποτε κόμματος.

Αναφερόμενη στην πιθανότητα να έχουμε επτακομματική Βουλή

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι πιθανό στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με το νέο σύστημα να έχουμε περισσότερα κόμματα στη Βουλή αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και για αυτό το λόγο τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι να προσέλθουν όλοι στις κάλπες. Είναι μια εκλογική αναμέτρηση από την αρχή παρότι προφανώς υπάρχει μια θετική αποτύπωση του έργου της ΝΔ αλλά η εκλογική αναμέτρηση είναι νέα. Το έχει πει πολλές φορές ο Κυρ. Μητσοτάκης η κάλπη είναι άδεια την 25η Ιουνίου, πρέπει να γεμίσει από την αρχή, πρέπει να τοποθετηθούν εκ νέου οι πολίτες σε αυτή την νέα εκλογική αναμέτρηση.

Ερωτηθείσα αν την προβληματίζει το γεγονός ότι στην περίπτωση που μπει στη Βουλή το κόμμα Νίκη θα δεχτούν κριτική για τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Εμείς είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό ότι η σεξουαλική αγωγή έχει μπει στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων με κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη. Και είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα την εποχή αυτή που βλέπουμε μια αύξηση παγκοσμίως σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης, παιδικής κακοποίησης και βλέπουμε πάρα πολλές φορές τα παιδιά θύματα να είναι θύματα επί σειρά ετών γιατί δεν ξέρουν ότι αυτό που τους συμβαίνει δεν είναι φυσιολογικό. Πόσο σημαντικό είναι λοιπόν από μικρή ηλικία τα παιδιά να μαθαίνουν για παράδειγμα τι συνιστά ασφαλές άγγιγμα. Μπορεί να σπανίζει αλλά η παράταξη αυτή με επικεφαλής της τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι σταθερή στις επιλογές της, αυτά τα οποία λέμε προεκλογικά αυτά κάνουμε μετεκλογικά και συνεπώς η σεξουαλική αγωγή που έχει ενσωματωθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα θεωρώ ότι είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

Ερωτηθείσα ποιο κόμμα προτιμάει για αξιωματική αντιπολίτευση

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Δεν είναι για εμάς αυτή η ερώτηση, αυτό θα κριθεί στην εκλογική αναμέτρηση. Δεν μας αφορά η διαμάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και δεν μας αφορά για τον πρόσθετο λόγο ότι οι πολίτες όταν καλούνται στις κάλπες καλούνται για να εκλέξουν κυβέρνηση.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι ένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα το ζήτημα του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Θεωρώ ότι το πιο σημαντικό μέτρο που υλοποίησε η κυβέρνηση στον τομέα αυτό ήταν ο νόμος του ασύλου. Χάρη στο νόμο του ασύλου μπήκαν τέλος σε πάνω από 40 καταλήψεις που χρόνιζαν κάποιες από αυτές δεκαετίες ολόκληρες. Από εκεί και πέρα θεσμοθετήσαμε επιπλέον θέματα όπως είναι τα σχέδια ασφαλείας στα πανεπιστήμια που δεν είχαν και τώρα έχουν όλα τα πανεπιστήμια και όσον αφορά τις ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων οι οποίες έχουν κυρίως αποτρεπτική λειτουργία πρέπει να κινηθούμε πιο δυναμικά. Το μείζον εδώ πέρα όμως είναι ότι από εκεί που είχαμε πολλά περιστατικά βίας την ημέρα στα πανεπιστήμια τώρα έχουμε ένα στο δίμηνο. Δεν είναι αποδεκτό, είμαστε καλύτερα όμως απ’ ότι ήμασταν και έχουμε δρόμο μπροστά μας.