Για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την επανεκλογή του Ερντογάν, τις περιόδους μεγάλης έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο παρελθόν αλλά και για τον εξοπλιστικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας τοποθετήθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε: «Είναι πρώτη μετεκλογική περίοδος, νέα κυβέρνηση, θα χαραχθεί νέα πορεία, ιδίως για τις γεωπολιτικές σχέσεις», επισημαίνοντας πως αυτή την περίοδο υπάρχει ηρεμία στις σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν και οι φωνές που προκαλούν εντάσεις.

«Βρισκόμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον. Οι ενέργειες που συνιστούν παραβιάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Είναι ένα καλό σημάδι. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας όμως δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «όσο υπάρχει το casus belli και η διακήρυξη της "Γαλάζιας Πατρίδας", παραμένει και η προκλητική στάση μιας γειτονικής χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ».

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συνεχίζουμε να ενισχύουμε το πρόγραμμά μας», υπογράμμισε ο πρώην υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε μάλιστα στην περίοδο που ο ίδιος είχε συνομιλίες με τον πρώην Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ξεκαθαρίζοντάς του πως ο εξοπλιστικός συγχρονισμός της Ελλάδας δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

«Με τον κ. Ακάρ είχα την ευκαιρία να του υπογραμμίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της δεν αποσκοπούσε σε έναν ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία, αφορούσε στην απαραίτητη ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των εξοπλισμών. Και είχε συμφωνήσει ο Ακάρ», ανέφερε.

«Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020»

Σχετικά με τις περιόδους που ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2020.

«Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020 με τους δύο στόλους να έχουν αναπτυχθεί στο ανατολικό Αιγαίο. Σε μια τέτοια κατάσταση η πιθανότητα ατυχήματος είναι αυξημένη», είπε, τονίζοντας επίσης πως η ελληνική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι σε περίπτωση χτυπήματος από την τουρκική πλευρά, η χώρα μας θα χτυπήσει.

Επίσης, ο κ, Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε μια ακόμη δύσκολη περίοδο για τις δύο χώρες που ήταν τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020 και η διαχείριση της κρίσης του Έβρου. «Ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

Μια δύσκολη περίοδος ήταν και «όταν υπήρχε έξαρση ρητορικής από την τουρκική πλευρά πέρυσι τέτοια εποχή. Του είπα του Ακάρ "τι θα γίνει; Θα μαλώσουμε τώρα;"», ανέφερε ο κ. Παναγιώτοπουλος και τόνισε πόσο σημαντική είναι η δυνατότητα της επικοινωνίας ανά πάσα ώρα και στιγμή ιδιαίτερα σε περιόδους έντασης.

«Μπορεί κάποια στιγμή η Αμερική να άρει τις αντιρρήσεις της για τα F-16 στην Τουρκία»

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολίασε επίσης την άρνηση των ΗΠΑ να δώσουν τα F-16 στην Τουρκία αλλά και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας με την απόκτηση των νέων Rafale.

«Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου βάζουν ενστάσεις για τα F-16 διότι υπάρχει ο φόβος ότι μια νατοϊκή χώρα θα επιτεθεί σε άλλη. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να τα δώσουν;», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να προβλέψει στο μέλλον τι θα γίνει.

«Μπορεί κάποια στιγμή η Αμερική να άρει τις αντιρρήσεις της. Αλλά και η Τουρκία πρέπει να πείσει γι’ αυτό. Οι εγγυήσεις που βάζουν μέλη του Κογκρέσου ότι αυτά τα F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν για να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, είναι ένα σημαντικό σημείο», συμπλήρωσε.

«Ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα και εμείς παίρνουμε τα δικά μας μέτρα. Ο εκσυγχρονισμός μας προχωράει. Έχουμε ήδη παραλάβει 15 Rafale από τα 24», είπε ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζοντας τα Rafale «άσο στο μανίκι» της Ελλάδας.

«Πρόκειται για ένα οπλικό σύστημα με αεροσκάφη πολύ προηγμένης τεχνολογίας. Είναι μια αγορά που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, έναν χρόνο από την υπογραφή των συμβολαίων. Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν μια ποιοτική αναβάθμιση», διευκρίνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Είναι ένα οπλικό σύστημα που η Τουρκία ξέρει ότι δεν θα έχει ανταπόκριση. Είναι διαφορετικά από τα F-16», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, λέγοντας πως «σε επίπεδο αέρα είμαστε καλυμμένοι».«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση κατά μήκος των χερσαίων συνόρων στον Έβρο»

Τέλος, όσον αφορά τα σύνορα στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη είπε: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση κατά μήκος των χερσαίων συνόρων στον Έβρο. Ο φράχτης κάνει σίγουρα τη δουλειά του».

«Ενοχλεί τους Τούρκους ότι πήρε πόντους η Αλεξανδρούπολη. Αλλά η Αλεξανδρούπολη και η αμερικανική παρουσία εκεί δεν σημαίνει ότι θέλουμε να αναπτύξουμε επιθετικότητα προς την Τουρκία», κατέληξε ο πρώην υπουργός Άμυνας.