Είναι µόλις 27 ετών και ο νεότερος βουλευτής της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, µάλιστα, µε το ψηφοδέλτιο της Νέας ∆ηµοκρατίας κατέγραψε µια εντυπωσιακή επίδοση για πρωτοεµφανιζόµενο, λαµβάνοντας 21.709 σταυρούς. Με όνοµα «βαρύ σαν Ιστορία», έχει πρωταρχικό του στόχο να δικαιώσει όσους τον «σταύρωσαν» στην κάλπη, αντιπροσωπεύοντας τη νέα γενιά.

Κατά την άφιξή του στη Βουλή για την ορκωµοσία, τους ξάφνιασε µε µια δήλωση-µαντινάδα. «∆εν περίµενα να πω τη µαντινάδα. Μου ζητήθηκε µια δήλωση και αναφέρθηκα στον πατέρα µου και στη συµβουλή του, που ήταν: “Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν κι αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις”», δηλώνει στο «S».

2_3
Μάχιµος σε ό,τι αφορά την πολιτική από τα παιδικά του χρόνια, δέχτηκε µε χαρά να κατέβει υποψήφιος µε τη Ν.∆. «Η πολιτική είναι κάτι που ήθελα από µικρός και από τη στιγµή που ο πρωθυπουργός µού έδωσε τη δυνατότητα να είµαι στα ψηφοδέλτια της Ν.∆. και µε τίµησε, το έκανα µε πολύ µεγάλη ζεστασιά», εξηγεί.

«Η γενιά μου»

O Κ. Κεφαλογιάννης είναι κοντά στους νέους. «Χαίροµαι γιατί η γενιά µου κάνει ένα βήµα µπροστά και υπάρχουν νέοι άνθρωποι σε όλα τα ψηφοδέλτια, ώστε να µην είναι απλοί σχολιαστές των γεγονότων, αλλά πρωταγωνιστές. Η αλήθεια είναι πως η δικιά µου γενιά µεγάλωσε σε µια δεκαετή οικονοµική κρίση και είδε πολλά από τα όνειρά της να γκρεµίζονται… Αυτή η γενιά καλείται να ωριµάσει γρηγορότερα…», εξηγεί.

Οσο για την… υπόσχεσή του προς τη νέα γενιά, τονίζει κατηγορηµατικά πως δεν πιστεύει στις υποσχέσεις. «Οπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης: “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ, εγώ µονάχος µου θα σώσω τον κόσµο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω”. Εµείς ως γενιά αναλαµβάνουµε την ευθύνη αυτή. Η εποχή που οι πολιτικοί έταζαν λαγούς µε πετραχήλια έχει παρέλθει και ο κόσµος θέλει ανθρώπους που θα τους νιώθει δίπλα του, µε καθαρή µατιά, που θα δίνουν µάχη για τα προβλήµατά τους».

Μεγάλο στοίχημα είναι η ανάδειξη των ιστορικών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης


Οι νέοι αναµφισβήτητα τον κατανοούν καλύτερα. Πώς τον αντιµετώπισαν όµως οι άνθρωποι µεγαλύτερης ηλικίας; Τους… φόβισαν τα νιάτα του; «Θα σας πω ότι και οι µεγάλες ηλικίες µε αγκάλιασαν, µου έκαναν µεγάλη τιµή να µε ακούσουν, αλλά και να µε συµβουλεύσουν, γιατί και εγώ χρειάζοµαι να ακούω τους εµπειρότερους».

«Το απόλαυσα»

Κληρονόµησε όνοµα βαρύ… Πόσο αγχωτικό ήταν για εκείνον αυτό κατά την προεκλογική περίοδο; «Εγώ το απόλαυσα το ταξίδι, δεν µε άγχωσε κάτι… Η πολιτική είναι ένα ταξίδι που πρέπει να απολαµβάνεις. Γύρισα τον νοµό τρεις φορές και γνώρισα πολλούς ανθρώπους. Το Ηράκλειο είναι ο τόπος όπου γεννήθηκα και µεγάλωσα, ο τόπος της καρδιάς, πλούσιος σε ανθρώπους µε αρχοντιά και αξίες», δηλώνει.

1_4
Ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με τη συντάκτρια του «S» Σπυριδούλα Τριάντου

Οσο για τα σχέδιά του µετά τις εκλογές και τις προτάσεις του στο Ηράκλειο, ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης εξηγεί: «Οταν ξεκίνησα τον προεκλογικό αγώνα, έδινα µέσω του σάιτ µου τη δυνατότητα να καταθέσουν οι πολίτες κάποιες προτάσεις και κατατέθηκαν πολλές για το πώς οραµατίζονται το Ηράκλειο το 2040. Προτάσεις που αφορούσαν, για παράδειγµα, τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες, πώς θα είναι το Ηράκλειο πιο προσβάσιµο, προτάσεις για τον τουρισµό… Ενας βασικός στόχος του τουρισµού στην Κρήτη είναι το πώς θα έχουµε 12 µήνες τον χρόνο τουρισµό, γιατί έχουµε περιόδους υποτουρισµού και υπερτουρισµού. Μεγάλο στοίχηµα είναι η ανάδειξη των ιστορικών µνηµείων και της πολιτιστικής κληρονοµιάς της Κρήτης…».

Αυτοδυναμία για εμάς δεν είναι μια πολιτική σκοπιμότητα, αλλά μια εθνική αναγκαιότητα


Ο αγώνας για εκείνον συνεχίζεται, αφού η 25η Ιουνίου είναι µια νέα ηµέρα, µε την κάλπη άδεια. «Ο στόχος είναι αυτοδυναµία και πρωτιά στην Κρήτη. Αυτός ήταν ο µεγάλος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτοδυναµία για εµάς δεν είναι µια πολιτική σκοπιµότητα, αλλά µια εθνική αναγκαιότητα. ∆ίνουµε όλοι τη µάχη, µε στόχο ένα καλύτερο αποτέλεσµα, και όλοι πρέπει να καταλάβουµε πως οι κάλπες είναι άδειες».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 2/6