Ρόλο συντονιστή στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.∆. αναλαµβάνει επισήµως ο Νίκος Χαρδαλιάς, γεγονός που επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ των «Π» τους προηγούµενους µήνες για τις σκέψεις του Μαξίµου να βρεθεί στην πρώτη γραµµή της µάχης.

Πρόκειται για απόφαση που φέρει τη σφραγίδα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος µε τον τρόπο αυτόν κατέδειξε την επιθυµία του να αξιοποιηθεί στο έπακρο αφενός η αναγνωρισιµότητα του υφυπουργού Αµυνας και αφετέρου η γνώση του σχετικά µε τη «γαλάζια» ανθρωπογεωγραφία ανά την επικράτεια.

Αναπληρωτής συντονιστής τοποθετείται ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης, που µέσω της «Απογευµατινής» ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το ψηφοδέλτιο της Α’ Πειραιά. Οι άµεσοι συνεργάτες του εν λόγω διδύµου θα είναι, όπως αποκάλυψαν στα µέσα της προηγούμενης εβδοµάδας τα parapolitika.gr, µια σειρά από έµπειρα σε εκλογικές αναµετρήσεις «γαλάζια» στελέχη, τα οποία συµβολικά, αλλά και πρακτικά, θα µπουν στη διαδικασία να αποτελούν τους τοπικούς κοµµατικούς στρατηγικούς πυρήνες σε καθεµιά από τις 13 περιφέρειες.

Πως θα κινηθούν

Συγκεκριµένα, θα δραστηριοποιηθούν ο Βασίλης Κοντοζαµάνης στην Αττική, ο Γιώργος Κατσαούνος στην Κεντρική Μακεδονία, ο Μανώλης Γραφάκος στη Στερεά Ελλάδα, ο Γιώργος Καραγιάννης στην Κρήτη, ο ∆ηµήτρης Φραγκάκης στο Βόρειο Αιγαίο, ο Θανάσης Μπαλέρµπας στα Ιόνια Νησιά, ο Μάνος Λογοθέτης στα ∆ωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, ο ∆ηµήτρης Μαραβέλιας στην Πελοπόννησο, ο Γιάννης Ξιφαράς στη Θεσσαλία, ο Μπάµπης Σιάτρας στη ∆υτική Μακεδονία, ο Σάκης Ιωαννίδης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ο Βασίλης Γεωργιάδης στην Hπειρο και η Eλενα Σδούκου στη ∆υτική Ελλάδα.

Την υψηλή επιστασία αυτής της οργανωτικής οµάδας «κρούσης» θα έχει ο διαχρονικός και εξ απορρήτων συνεργάτης του πρωθυπουργού για τα εσωκοµµατικά θέµατα, Θανάσης Νέζης. Οπως γίνεται αντιληπτό, το σύνολο των προαναφερθέντων θα βρίσκεται σε άµεση συνεργασία µε τον γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος, πέραν της οργάνωσης κρίσιµων µετώπων της προεκλογικής εκστρατείας και της εµπλοκής του στην κατάρτιση του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν.∆., έχει την αρµοδιότητα του συντονισµού των περιοδειών του πρωθυ πουργού ανά την επικράτεια, ενώ µαζί µε τον Θανάση Νέζη θα «τρέχουν» τις λεπτοµέρειες της παρουσίας και της δράσης σε κάθε περιοχή.

Με άρωμα… Νικηταρά

Παράλληλα µε την τοποθέτηση των εκλογικών περιφερειαρχών και του Νίκου Χαρδαλιά, ορίστηκε από τον Γιάννη Μπρατάκο και µια επταµελής Οργανωτική Γραµµατεία Υποστήριξης, τα µέλη της οποίας έχουν δώσει στο παρελθόν ισχυρό στίγµα στα κοµµατικά δρώµενα.

Πρόκειται για µια σειρά παλαιών ΟΝΝΕ∆ιτών, που έδρασαν στο παλαιό στρατηγείο της οργάνωσης στην οδό Νικηταρά, και, εκτός των άλλων, εγείρουν έντονα πολιτικά συναισθήµατα σε ένα σηµαντικό κοµµάτι του στελεχιακού δυναµικού. Ανάµεσά τους οι Σπύρος Σταυρίδης (τ. γραµµατέας της ∆ΑΠ ΑΕΙ), Σωτήρης Τσουλουχάς (τ. γραµµατέας της ∆ΑΠ ΤΕΙ), Θανάσης Τσόβολος (τ. υπεύθυνος Επαρχιακού) και Σταύρος Σιέµπος (τ. υπεύθυνος Κινητοποίησης), όλοι πρώην µέλη του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕ∆, µε µεγάλη εµπειρία εκλογών.

Στο ίδιο κάδρο θα βρίσκονται η Μανίνα Ζαννή (πρώην στενή συνεργάτιδα του Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και µέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.∆.), ο Χάρης Χατζηχαραλάµπους (πρώην συνεργάτης του Βασίλη Κικίλια και συντονιστής των ενηµερώσεων του υπουργείου Υγείας τον καιρό της πανδηµίας) και η νοµικός από τον Αλµυρό Μαγνησίας Ελενα Ράπτη (στενή συνεργάτιδα από την εποχή του Πολιτικής Προστασίας και σήµερα στο Εθνικής Αµυνας του Νίκου Χαρδαλιά).

Ο πυρήνας αυτός θα υποστηρίζει τους «περιφερειάρχες» σε καθηµερινή βάση και θα αξιολογεί και θα θέτει τις προτεραιότητες της στρατηγικής τους. Μάλιστα, αν συνυπολογίσει κάποιος και τους 54 τοµεάρχες (ένας για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας), που θα λειτουργήσουν από κοινού µε τους 13 «περιφερειάρχες» και αναµένεται να ανακοινωθούν στα επόµενα 24ωρα, συµπεραίνει ότι η Πειραιώς, ενόψει του στόχου της αυτοδυναµίας, επιχειρεί να βάλει στην εξίσωση µια δυναµική πανστρατιά παλαιότερων και νέων στελεχών σε ένα πλήρες και µαζικό οργανόγραµµα, που εµφανίζεται πρώτη φορά σε «γαλάζια» προεκλογική εκστρατεία.

Μπρατάκος και Λιβάνιος

Την ίδια στιγµή -µια επίσης αναµενόµενη εξέλιξη- θεσµοθετήθηκε η κοµβική εµπλοκή του Θοδωρή Λιβάνιου στην επικοινωνιακή καµπάνια του κυβερνώντος κόµµατος ενόψει εκλογών, µε τον ίδιο να λειτουργεί στο εξής ως συντονιστής Επικοινωνίας, µε κεντρικές αρµοδιότητες την ανάλυση των δηµοσκοπικών στοιχείων και τον καθορισµό της κεντρικής στρατηγικής.

Τέλος, τον συνδετικό κρίκο µεταξύ του Μαξίµου και της Πειραιώς (όπως συµβαίνει όλο αυτό το διάστηµα) θα αποτελεί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος θα εποπτεύει κάθε πτυχή της προεκλογικής µάχης τόσο σε οργανωτικό όσο, φυσικά, και σε πολιτικό επίπεδο, «ερµηνεύοντας» ουσιαστικά τις επιθυµίες και τις επιταγές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άµεσος συνεργάτης του σε ό,τι έχει να κάνει µε λειτουργικά ζητήµατα της Πειραιώς θα είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ν.∆., Γιάννης Σµυρλής.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 24 Φεβρουαρίου 2023.