Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και δώδεκα ημέρες πριν να ανοίξουν οι κάλπες για τη νέα εκλογική αναμέτρηση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος, και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, ήταν καλεσμένοι της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega» και τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

«Εθνικά αφελής ατζέντα»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μίλησε σχετικά: «Μιλάμε για ένα εθνικά ευαίσθητο θέμα, αλλά πρέπει να συζητηθεί. Η κριτική που ασκεί η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ακούγεται σκληρή, είναι όμως αληθινή. Εθνική εξαίρεση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολλά χρόνια, όταν δεν ψήφιζε στις αμυντικές δαπάνες στον τακτικό προϋπολογισμό, όταν βρισκόταν απέναντι σε δράσεις όπως είναι ο φράχτης στον Έβρο. Γενικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ άγεται και φέρεται από μία πιο δικαιωματική ατζέντα, που καταλήγει να είναι ιδεολογικά και εθνικά αφελής». 

Στη συνέχεια η κ. Τσαπανίδου διευκρίνισε ότι εθνική εξαίρεση είναι να μην είναι ένα κόμμα εντός εθνικής γραμμής και τότε ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μία συνεκτική γραμμή σε αυτά που θεωρούνται εθνικά σημαντικά ζητήματα. 

Αναφορικά με τις δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη για τη μουσουλμανική μειονότητα, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε: «Η κ. Μπακογιάννη είπε το αυτονόητο. Είπε δηλαδή ότι εμείς ως ΝΔ υποστηρίζουμε μία πολιτική άρσης της απομόνωσης της μειονότητας και ένταξή της στη θεσμική και οικονομική πραγματικότητα».

«Πριν από τις εκλογές ο κ. Τσίπρας πήρε τα στοιχεία»

Αναφορικά με το χρονικό σημείο που η ΝΔ αναδεικνύει το ζήτημα αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ είπε: «Το θέσαμε το θέμα στο υψηλότερο επίπεδο του κ. Τσίπρα, όταν του δόθηκαν οι πληροφορίες σε σχέση με το τι γίνεται στη Θράκη. Πριν από τις εκλογές ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του πήραν κάποια στοιχεία από τον κ. Μητσοτάκη».

Από την άλλη, η κ. Τσαπανίδου σχολίασε: «Αυτή η συζήτηση δεν ευνοεί κανέναν, γιατί πρόκειται για ένα πολύ λεπτό εθνικό και κρίσιμο θέμα. Έχουμε μία ΝΔ που επιδεικνύει μία επικίνδυνη στάση»Επίσης η Πόπη Τσαπανίδου διέψευσε τα λεγόμενα του κ. Σκέρτσου, λέγοντας: «Δεν υπήρχε επικοινωνία Μητσοτάκη - Τσίπρα πριν από τις εκλογές. Υπήρξε μία ενημέρωση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Σκέρτσος τόνισε: «Δύο φορές, πριν και μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ερωτώμενη γιατί οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει μία δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα, απάντησε: «Είναι δυνατόν να ζητάμε εν έτει 2023 δήλωση πολιτικών φρονημάτων από τους βουλευτές;» και τόνισε ότι «η ΝΔ τηρεί εθνικά επικίνδυνη και ανεύθυνη στάση».

«Κατακρημνίσατε την κόκκινη γραμμή»

Η κ. Τσαπανίδου απευθυνόμενη στον κ. Σκέρτσο τόνισε: «Δεν ξεπεράσετε κόκκινες γραμμές εσείς με τη στάση σας; Από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα θέμα τέτοιου τύπου για τη Θράκη από ελληνικό κόμμα δεν έχει ανοίξει ποτέ, την κατακρημνίσατε την κόκκινη γραμμή».

Καταλήγοντας, ο κ. Σκέρτσος απάντησε γιατί το εν λόγω ζήτημα δεν είχε «ανέβει» πριν από τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου, εφόσον υπήρχαν οι πληροφορίες. «Το θέμα τέθηκε στον πλέον αρμόδιο, δεν είμαστε ο κηδεμόνας του ΣΥΡΙΖΑ να του πούμε τι θα κάνει».