Η απογοήτευση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις επερχόμενες εκλογές.

Τα περισσότερα στελέχη βρίσκονται ακόμη υπό την επήρεια σοκ, καθώς δεν μπορούν να αντιληφθούν τι έφταιξε και το κόμμα τους υπέστη τόσο βαριά ήττα. Και το μόνο που κάνουν είναι να ξορκίζουν το να πέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20% που πήρε στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας -που, όπως λένε οι πληροφορίες, για πρώτη φορά απέδωσε ευθύνες και στους στενούς του συνεργάτες, με την έννοια ότι του μετέφεραν λάθος εικόνα για το κλίμα που επικρατούσε στην κοινωνία- εμφανίζεται για ακόμα μία φορά να έχει πάρει πάνω του την προεκλογική καμπάνια, προσπαθώντας να φέρει κοντά του κάποιους ψηφοφόρους που κινούνται στην Κεντροαριστερά και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση προτίμησαν μικρότερα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τη Ν.Δ.

«Αφωνία»

Η αλήθεια είναι ότι στην Κουμουνδούρου προσπαθούν να κινητοποιήσουν, πέρα από τα στελέχη, και τον μηχανισμό του κόμματος, καθώς και εκεί υπάρχει παρατεταμένη «αφωνία» και αμηχανία εξαιτίας του αποτελέσματος της 21ης Μαΐου. Το γεγονός άλλωστε ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι πολίτες που γράφτηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα στις εσωκομματικές εκλογές παραμένει ένα σοβαρό ζητούμενο για τη δράση που ανέπτυξαν οι Νομαρχιακές Επιτροπές στην κάλπη της απλής αναλογικής. Ο Διονύσης Τεμπονέρας και συνολικά τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής εμφανίζονται να έχουν πάρει πάνω τους αυτές τις εκλογές, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα και στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν μπει στην άκρη, προκειμένου τη συγκεκριμένη στιγμή να μιλήσουν οι ειδικοί.

Κλείνει μέτωπα

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να κλείσει και οποιοδήποτε εσωκομματικό μέτωπο είχε δημιουργηθεί με τους «53» της «Ομπρέλας». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση που είχε μαζί τους, τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του επεσήμαναν ότι, εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην Πολιτική Γραμματεία δεν υπάρχει κανένα άλλο στέλεχος των «53».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις που του έκαναν συνολικά τα στελέχη της «Ομπρέλας» και πρότεινε στην Εκτελεστική Γραμματεία να μπει ο Νίκος Βούτσης - ο οποίος αρνήθηκε για προσωπικούς λόγους. Τελικά, από τους «53» μπήκαν σε αυτό το «κλειστό» όργανο, το οποίο όμως έχει διευρυνθεί, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Αλέξης Χαρίτσης.

Εσωκομματική αντιπολίτευση

Η αλήθεια είναι ότι τη συγκεκριμένη στιγμή η εσωκομματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να λειτουργεί απόλυτα συντεταγμένα και με βάση τη στρατηγική του κόμματος. Από την άλλη, ενώ αρχικά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η απαγόρευση κάποιων στελεχών να συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές αφορούσε αυτούς, τελικά αποδείχθηκε ότι η απόφαση αυτή αφορά άλλα πρόσωπα, χωρίς πολιτική εμπειρία, που κινούνται ακόμα και πέριξ της προεδρικής ομάδας.

Παράλληλα, η Κουμουνδούρου συνεχίζει να προβάλλει νέα πρόσωπα, κάνοντας τις αλλαγές που προκρίνει εν κινήσει, αλλά, όπως επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο χρόνος για την ανατροπή δεν είναι αρκετός. Ακόμα, πολλά από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην περιφέρεια, επιχειρώντας να κινητοποιήσουν τις Νομαρχιακές Οργανώσεις και συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο ψηφοφόρους που στις εκλογές του 2019 είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα επέλεξαν άλλα κόμματα.

«Κοιτάμε στα μάτια»

Πρόκειται για τους πολίτες οι οποίοι λένε στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τους ψήφισαν, αλλά στην πραγματικότητα αποφεύγουν να τους κοιτάξουν. «Κοιτάμε στα μάτια», είναι λοιπόν το σύνθημα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, καθώς πλέον θεωρούν ότι μόνο έτσι μπορούν να καταλάβουν ποιοι και πόσοι τους λένε την αλήθεια.

Με λίγα λόγια, τη συγκεκριμένη στιγμή όσοι από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται απέναντι στους πολίτες που εγκατέλειψαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ασφάλεια της αυτοδυναμίας ή από αντίδραση επιχειρούν να ενεργοποιήσουν αισθήματα όπως αυτά της ντροπής, της λύπης και των τύψεων. Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι για πρώτη φορά μέσα σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο γίνεται μια ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Για την Υγεία

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το οικονομικό του πρόγραμμα, ενώ με βάση δύο τραγικά γεγονότα (στην Κω, όπου μία γυναίκα έχασε τη ζωή της σε καρότσα φορτηγού και στη Νέα Μάκρη, όπου μία 19χρονη έγκυος πέθανε μαζί με το μωρό της, γιατί άργησε να πάει το ΕΚΑΒ) επικεντρώθηκε στα ζητήματα της Υγείας, τα οποία αφορούν άμεσα τον πολίτη.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2023.