Στη μέση της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, από την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, σε ένα αμιγώς πολιτικό θέμα, που αφορά τις υπόγειες διεργασίες του τουρκικού προξενείου στην προεκλογική διαδικασία στη Θράκη και την ενημέρωση που του είχε παρασχεθεί αρμοδίως πριν από τις πρώτες εκλογές για τη δράση συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ από τη μειονότητα.

Ο ίδιος ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ωστόσο με μια ξεκάθαρη δήλωσή του στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου έθεσε τα όρια της δράσης, προτρέποντας άπαντες εμμέσως να αφήσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Σε εγρήγορση

Από το Σύνταγμα η υπηρεσιακή κυβέρνηση επωμίζεται την ευθύνη να οδηγήσει ομαλά τη χώρα προς τις εκλογές. Η θητεία της κυβέρνησης του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, όμως, φαίνεται ότι απαιτεί πιο επαγγελματικά και γρήγορα αντανακλαστικά από μια συνήθη διεκπεραιωτική κατάσταση.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπηρεσιακοί υπουργοί έχουν δείξει επάρκεια στην αποφυγή κρίσεων στον δρόμο προς τις κάλπες. Ειδικά τα άτομα που στελεχώνουν κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Βασίλης Κασκαρέλης και Αλκιβιάδης Στεφανής αντίστοιχα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης, ο υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Πελαγίδης, και η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, που ανέλαβε τα διαδικαστικά των εκλογών, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν ότι τα αντανακλαστικά που επέδειξε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός απέναντι σε προσπάθειες «εργαλειοποίησης» της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι είχε προετοιμαστεί καταλλήλως και είναι διαρκώς σε εγρήγορση. Πληροφορίες μας επισημαίνουν ότι, έχοντας λάβει την αποστολή του εξαιρετικά σοβαρά και θεσμικά, ξυπνά στις επτά το πρωί και οδεύει προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Επικοινωνεί σε καθημερινή βάση με τους υπουργούς και ενημερώνεται για όλα όσα άπτονται των αρμοδιοτήτων τους. Όταν προκύπτει ένα ζήτημα, δείχνει εμπιστοσύνη στην πείρα και την επαγγελματική επάρκειά τους. Εκείνοι με τη σειρά τους με το που ανέλαβαν συμμετείχαν σε δύο απανωτά υπουργικά συμβούλια, πήραν κατευθύνσεις από τους προκατόχους τους και σήκωσαν τα μανίκια. Πάντως, μολονότι θεσμικά δεν είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τα κόμματα για τα τεκταινόμενα, αρκετοί εξ αυτών είναι ανοιχτοί να δίνουν μια εικόνα στους ενδιαφερόμενους τομεάρχες των παρατάξεων για πλευρές της δράσης τους.

Απόκρουση κρίσεων

Η εγρήγορση της αεικίνητης υπηρεσιακής κυβέρνησης αποδείχθηκε κατά την επιτυχημένη -εκ του αποτελέσματος- απόκρουση κρίσεων.

  1. Η πρώτη κρίση, μόλις τέσσερις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στις 30 Μαΐου, όταν το σύστημα της Τράπεζας Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις στα σχολεία κατέρρευσε. Δέχθηκε 165.000.000 «χτυπήματα» από 114 χώρες. Ακολούθησε ένας αγώνας δρόμου από τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Άνθρωποι που κλήθηκαν να διαχειριστούν αυτή την κρίση εξηγούν στην «Α» ότι σε μεγάλο βαθμό πιστώνεται την επιτυχή αντιμετώπισή της η προηγούμενη κυβέρνηση που είχε θεσπίσει την κατάλληλη νομοθεσία και τεχνολογική προετοιμασία.
  1. Επόμενη κρίση: Μεταναστευτικό. Διακινητές άρχισαν να προωθούν μαζικά μετανάστες προς τα ελληνικά εδάφη. Τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη κινήθηκαν αστραπιαία. Γρήγορα μεν, αλλά με λεπτούς χειρισμούς, με στόχο να προφυλάξουν τα σύνορά μας και παράλληλα να μην ταραχθεί το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά. Ο Β. Κασκαρέλης τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, και του ζήτησε τουρκική συνδρομή με αποτέλεσμα οι μετανάστες να επιστρέψουν.

Η ελληνοτουρκική συνεργασία ήταν απόρροια αφενός του κλίματος που κληρονόμησε η υπηρεσιακή κυβέρνηση από τις μετασεισμικές επαφές των κυρίων Δένδια και Παναγιωτόπουλου με τους ομολόγους τους, αφετέρου της διά ζώσης συνάντησης Β. Κασκαρέλη - Χ. Φιντάν στην ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν, που έσπασε τον πάγο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Α. Στεφανής, θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, στη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο (14-15 Ιουνίου) κατόπιν πρότασης του τελευταίου.

Για το δε Μεταναστευτικό, στην πρόσφατη συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ επετεύχθη συμφωνία για την υιοθέτηση του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο ίδιος ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης, Δανιήλ Εσδράς. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, πιστός στο δόγμα της διατήρησης των φιλικών σχέσεων σε κάθε ευκαιρία, συνομίλησε χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Σούκρι, για να επισφραγίσει το άριστο επίπεδο των διακρατικών σχέσεων, σε μια φάση που η Άγκυρα επιχειρεί επαναπροσέγγιση με το Κάιρο. 

  1. Επόμενη κρίση: Υγεία. Ο θάνατος συνανθρώπων μας λόγω της υποστελέχωσης του ΕΣΥ συγκλόνισε τη χώρα. Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου αποφασίστηκε να ρυθμιστεί μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου αρχικά η πιθανή παράταση παραμονής στο ΕΣΥ εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα χρόνια για συνταξιοδότηση, αλλά παραμένουν στο σύστημα έως τις 30/6. Ενώ θα γίνει και παραγγελία αντιιικών χαπιών κατά της COVID-19. Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι μετακινήσεις υγειονομικών στα νησιά, με τα οικονομικά κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί (1.800 ευρώ για γιατρούς πλέον των αποδοχών τους και 1.200 ευρώ σε νοσηλευτές). Βέβαια, για να μπορέσουν γιατροί και νοσηλευτές να προχωρήσουν σε αιτήσεις, πρέπει να δώσει εξαίρεση το ΣτΕ, καθώς εν μέσω προεκλογικής περιόδου απαγορεύονται οι μετακινήσεις.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή