Στις καταγγελίες του για τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά στις ευρωεκλογές του 2014 επέμεινε ο διπλωμάτης και πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Αϋφαντής. 

Αφού εξήγησε για άλλη μια φορά ότι την υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά την είχαν προτείνει μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και είχε εγκριθεί με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία, στη συνέχεια ο κ. Αϋφαντής περιέγραψε ότι «ύστερα από δύο ώρες βγήκε από τα ψηφοδέλτια χωρίς ποτέ να τεθεί ξανά το θέμα της». 

Όπως είπε ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, «πήρε τηλέφωνο ο Τούρκος πρέσβης τον Νίκο Παππά και του είπε ότι "δεν θα βρείτε την ψήφο σας"». 

«Εγώ προσπαθούσα να πείσω τον πρόεδρο (σ.σ.: τον Αλέξη Τσίπρα) ότι η Σουλεϊμάν Σαμπιχά δεν ήταν κατασκεύασμα της ΕΥΠ», πρόσθεσε ο κ. Αϋφαντής μιλώντας στο Action24 αλλά, όπως συμπλήρωσε, «ο ΣΥΡΙΖΑ ικανοποίησε το αίτημά του (σ.σ.: του Τούρκου πρέσβη) και στη θέση της έβαλε έναν τουρκόφωνο».

Όσο για το τι έγινε μετά, ο κ. Αϋφαντής είπε ότι «την πήρε (σ.σ.: τη Σουλεϊμάν Σαμπιχά) ο Βίτσας τηλέφωνο, της συμπεριφέρθηκαν σαν σκουπίδι». 

Τι είχε καταγγείλει ο πρέσβης Αϋφαντής σε άρθρο του στο slpress.gr

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ετσιθελικά αγνοήθηκε από την ηγεσία, δίχως να υπάρξει ακύρωσή της ή κάποιο άλλο πρόσχημα καταστατικής διαδικασίας. Πέρα από την απευθείας παρέμβαση του Τούρκου πρέσβη στον Νίκο Παππά, ως υποστηρικτική χορωδία λειτούργησαν οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη (οι δύο τελευταίες βουλευτές ΔΗΜΑΡ ακόμη τότε, αλλά διαπραγματευόμενες την προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ) και οι καθηγητές Δημήτρης Χριστόπουλος και Κώστας Τσιτσελίκης.

Όλοι αυτοί (εκ παραλλήλου με τον Τούρκο πρέσβη) είχαν βεβαιώσει «αυθεντικά» τον Αλέξη Τσίπρα ότι η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν εθνικιστικό κατασκεύασμα της ΕΥΠ, άρα απαράδεκτη για το ψηφοδέλτιο. Ο δε υποψήφιος ευρωβουλευτής Χριστόπουλος είχε προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε αναίσχυντη επίθεση κατά της Σαμπιχά, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί «μειονότητα μέσα στη μειονότητα» (λόγω ελληνοφροσύνης) και ότι «προσπαθεί τάχα να μας πει ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο, συμπαγές τουρκικό πράγμα»!

Διαβεβαίωσα αμέσως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως γνώριζα μέσα από την υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών την πορεία της Σαμπιχά για πάνω από 10 χρόνια και –όπως και άλλοι συνάδελφοί μου– είχα άριστη γνώση ότι ούτε υβρίδιο ούτε υποτακτικό προϊόν της ΕΥΠ ήταν, αλλά αυθεντικό «αγριόχορτο» των κοινωνικών αγώνων στην περιοχή. Εις μάτην!

Ήλθα, λοιπόν, κατάμουτρα αντιμέτωπος σε ανύποπτο χρόνο (Ιούνιος 2014) με την πικρή αλήθεια της προνομιακής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με απτή συναλλαγή: προώθηση τουρκοφρόνων πολιτευτών τύπου Ζεϊμπέκ (τώρα πλέον και του Οζγκιούρ, 2 στα 2!) στην ελληνική Βουλή μέσω ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μαζικής κατάθεσης στο εκλογικό ταμείο του κόμματος των περίπου 30-40.000 μειονοτικών ψήφων, χονδρεμπορικής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Συνειδητοποίησα, ακόμη, ότι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η άποψή μου ως διπλωματικού του συμβούλου μετρούσε πολύ λιγότερο απ' ό,τι οι απαιτήσεις και προσφορές του Τούρκου πρέσβη. Ως ύστατο μέσο προειδοποίησης και διαμαρτυρίας για τον κατήφορο που επέλεξε ο πρόεδρος και οι λοιποί –νεόκοποι τότε– πολιτικοί ταγοί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσουν, υπέβαλα πάραυτα και αμετάκλητα την παραίτησή μου από τη θέση του διπλωματικού συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επερχόμενου πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση της παραίτησής μου έγινε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014, οπότε επέστρεψα στο Υπουργείο Εξωτερικών και ύστερα από λίγο τοποθετήθηκα πρέσβης της Ελλάδας στην Τεχεράνη. Κοντολογίς, έφυγα όταν εισέρρεαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα μιλιούνια στελεχών που ανακάλυψαν ότι είχαν κάποιο θείο ή αδελφό της γιαγιάς τους στο ΕΑΜ. Διέσωσα –όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε– την αξιοπρέπειά μου, διότι λίγο αργότερα η κ. Μπαρουκτσού (τρίτη στην ιεραρχία στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα) απέκτησε, μέσω του συντρόφου της, που ήταν ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, προνομιακή πρόσβαση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον πρωθυπουργό…