Οι διακινητές αξιοποιούν τις πολιτικές της ΕΕ και κάνουν τη δουλειά τους, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.

Ακόμα, διερωτήθηκε γιατί το Λιμενικό δεν συνέλαβε τους διακινητές.

Στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ευθύνες από την ελληνική πλευρά που θα πρέπει να διερευνηθούν.

Τέλος, σημείωσε πως πρέπει να επιβληθεί ένα καθεστώς κατανομής προσφύγων και μεταναστών αναλογικά σε όλη την Ευρώπη.


Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Φίλη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Με αποτροπιασμό βλέπουμε αυτό το έγκλημα, γιατί πρόκειται για προαναγγελθέν έγκλημα, δεν είναι απλά δυστύχημα», είπε αρχικά για το πολύνεκρο δυστύχημα στην Πύλο.

«Οι διακινητές κάνουν τη δουλειά τους, δυστυχώς με πλάτες κυβερνητικές στις χώρες τους, αλλά και ευρωπαϊκές. Δεν είναι άγνωστοι αυτοί οι διακινητές που παίζουν τα παιχνίδια, αξιοποιούν τις πολιτικές της ΕΕ, τις οποίες συνδιαμορφώνει και η Ελλάδα», πρόσθεσε.

«Γιατί δεν συνέλαβε το Λιμενικό τους διακινητές και είχε διάλογο μαζί τους και τους άκουγε που λέγανε "φύγετε από κοντά"; Βεβαίως και μπορούσε να τους συλλάβει, "παράνομο φορτίο" είναι, εγκληματική ενέργεια είναι η ιστορία των λαθροδιακινητών», επισήμανε.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ήταν πλημμελής η στάση του Λιμενικού Σώματος, απάντησε: «Πρέπει να ερευνηθεί, το επιχείρημα ότι ήταν σε διεθνή ύδατα και δεν μπορούμε να παρέμβουμε δεν είναι επιχείρημα, πρωτεύει η διάσωση 700 ανθρώπων.

Πρέπει να διερευνηθούν όλα και η προπαγάνδα, η οποία γίνεται από νεοδημοκρατικά κέντρα ότι "όλα γίναν καλά" πρέπει να σταματήσει. Δεν έγιναν όλα καλά, όταν πνίγανε 700 άνθρωποι που είναι στα χέρια σου, κάτι έχει συμβεί. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευθύνες. Το δεύτερο θέμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμφωνήσει το νέο σύμφωνο μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί μήτρα νέων εγκλημάτων. Με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης δεν αναλαμβάνουν καμία υποχρέωση οι πλούσιες χώρες του Βορρά για να υπάρχει κατανομή των προσφύγων, μένουν στον Νότο με €20.000 που πληρώνουν "πρόστιμο" επιδότηση για καθέναν που μένει . Εδώ υπάρχει ανάγκη μιας νέας πολιτικής θα πρέπει να επιβληθεί ένα καθεστώς κατανομής των προσφύγων και των μεταναστών αναλογικά σε όλη την Ευρώπη.

Πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες της ΕΕ, αλλά και γενικότερα του πλούσιου Βορρά, για να αρθούν σταδιακά οι αιτίες που σπρώχνουν τους απελπισμένους ανθρώπους από την Ασία και την Αφρική στην Ελλάδα και που είναι οι πόλεμοι που γίνονται και με παρέμβαση της Δύσης, η φτώχεια, η δυστυχία και η κλιματική κρίση με την ξηρασία. Αν σε αυτά δεν υπάρξουν μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες τότε το πράγμα δεν τελειώνει».

Στη συνέχεια, σχετικά με τη φραστική επίθεση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Τον διάλογο τον προκάλεσε η κ. Πρόεδρος, τα παιδιά είχαν πάει για να συμπαρασταθούν στα θύματα».

«Προσωπικά ο Μητσοτάκης δεν σκοτώνει αλλά οι πολιτικές που ακολουθεί και η Ελλάδα και η ΕΕ, ναι, σκοτώνουν και πνίγουν τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι τα μαντρόσκυλα του πλούσιου Βορρά απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αυτό πάνε να μας κάνουν, μαντρόσκυλα», κατέληξε.