H πανελλαδική δηµοσκόπηση της GPO που διεξήχθη το διάστηµα από 12 έως 14 Ιουνίου επιβεβαιώνει τις πολιτικές τάσεις που έχουν διαµορφωθεί µετά την κάλπη της 21ης Μαΐου. Η Νέα Δηµοκρατία καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία και κινείται πάνω από τα εκλογικά της ποσοστά.

Tο αίτηµα για σταθερότητα είναι πλειοψηφικό, µε 44,2%, ενώ το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το βασικότερο διακύβευµα της επόµενης εκλογικής αναµέτρησης είναι ο σχηµατισµός αυτοδύναµης κυβέρνησης ανέρχεται στο 46,3% και εκτείνεται πέραν της εκλογικής επιρροής της Νέας ∆ηµοκρατίας.


Οι στόχοι

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ως σηµαντικότερος στόχος προσδιορίζεται ο περιορισµός της κυριαρχίας της Ν.Δ., ενώ το 18,1% θεωρεί την είσοδο περισσότερων κοµµάτων στη νέα Βουλή ως ζητούµενο για την εκλογική αναµέτρηση του Ιουνίου. Σε ποσοστό 32,8% οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προτάσσουν την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ σηµαντικό είναι για το 17,2% το κόµµα που θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Αυτοδυναμία

Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει µετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναµη κυβέρνηση της Ν.∆., το 21,8% κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και το 9,4% συγκυβέρνηση Ν.∆. - ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριµένη ερώτηση η ανάλυση των ψηφοφόρων, µε αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυµούν µια κυβέρνηση συνεργασίας του κόµµατός τους µε το ΠΑΣΟΚ, τη στιγµή που το αντίστοιχο ποσοστό µεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 18,9%.



Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτηµα της προοδευτικής διακυβέρνησης βρήκε απήχηση µόνο µεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να διεισδύσει στον χώρο της παραδοσιακής Κεντροαριστεράς. Διάθεση αλλαγής ψήφου στην επερχόµενη εκλογική αναµέτρηση εκφράζει το 17,1% του συνόλου, µε τον δείκτη µεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ µε 17,1% και στο ΠΑΣΟΚ µε 18%.

Συσπείρωση

Στον αντίποδα, µόλις το 5% όσων ψήφισαν Ν.Δ. τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει διαφορετική επιλογή, επιβεβαιώνοντας το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης της µέχρι πρότινος κυβερνητικής παράταξης. Η δηµοφιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη παραµένει σε υψηλά επίπεδα, τη στιγµή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων, που τον κατατάσσει στην 5η θέση του πίνακα δηµοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, πίσω από τον κ. Κουτσούµπα, τον κ. Ανδρουλάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου. 


Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δηµοκρατία βρίσκεται πλέον στο 41,9%, αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε αυτή τη µέτρηση στο 17,8%, διευρύνοντας ακόµη περισσότερο τη διαφορά µεταξύ των δύο κοµµάτων.



Απογοήτευση

Η απογοήτευση στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασµό µε την απουσία ρεαλιστικού στόχου για την επερχόµενη εκλογική αναµέτρηση λειτουργεί αποσυσπειρωτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση δίνει µάχη οπισθοφυλακής, προσπαθώντας να διατηρήσει τα ποσοστά του Μαΐου και µια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατηρεί τις δυνάµεις του καλλιεργώντας το προφίλ της υπεύθυνης και ρεαλιστικής εν δυνάµει αξιωµατικής αντιπολίτευσης, απέναντι στην κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης. Το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάµεις του χωρίς µεταβολές, ενώ από κει και πέρα παρατηρείται µια πολύ µεγάλη κινητικότητα µεταξύ των µικρότερων κοµµάτων.

Αναταραχή

Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δηµιουργήθηκε τις προηγούµενες ηµέρες µε τις αλλαγές των υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της, χάνοντας σχεδόν µία ποσοστιαία µονάδα από την προηγούµενη εβδοµάδα. Η Ελληνική Λύση προσπερνά τη «Νίκη», ανακτώντας κάποιες δυνάµεις, ενώ εµφανίζονται για πρώτη φορά µε 2,1% οι «Σπαρτιάτες», που στηρίζονται από τον Ηλ. Κασιδιάρη.

Το ΜέΡΑ25 εκµεταλλεύεται την αναταραχή που επικρατεί στο κόµµα της κ. Κωνσταντοπούλου και επανακάµπτει µε 2,5%, ενώ γενικά το τοπίο αρχίζει και θυµίζει κινούµενη άµµο, καθώς λίγες ηµέρες πριν από τις εκλογές η εκτίµηση για το ποιοι και πόσοι τελικά από αυτούς τους σχηµατισµούς θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% είναι επισφαλής και εµπεριέχει µεγάλο βαθµό αβεβαιότητας. Η σύνθεση της νέας Βουλής αποτελεί γρίφο, στον οποίο απάντηση θα δώσει µόνο η κάλπη της 25ης Ιουνίου και όχι τα δηµοσκοπικά δεδοµένα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023.