Mε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επιτείθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Η Κουμουνδούρου αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι που το 2018 μιλούσε για «στρατηγικό επενδυτή» σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι που για ενάμιση χρόνο παρέβλεπε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του Φεβρουαρίου του 2022 που κατοχύρωναν τον δημόσιο έλεγχο στο νερό και δεν επέστρεψε τις μετοχές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι που τον Ιούλιο του 2022 με το Ν. 4964 ψήφισε νομοθετική ρύθμιση που παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΣτΕ και προβλέπει ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο Υπερταμείο «και ούτε επιστρέφεται ούτε παραχωρείται».

Τον κ. Μητσοτάκη αφορούν οι αποφάσεις 7 και 8/2023 του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ που κάλεσε την κυβέρνηση το Μάρτιο του 2023 να συμμορφωθεί άμεσα με τις αποφάσεις για την επιστροφή των μετοχών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι που απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2023 που προέβλεπε την άμεση επιστροφή των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣΤΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι που ξεκίνησε το 2021 το διαγωνισμό παραχώρησης με ΣΔΙΤ του εξωτερικού υδραγωγείου της Αττικής τον οποίο ακύρωσε το ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2022.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είναι που το Μάρτιο του 2023 με τον νόμο 5037 για την νέα Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ) μετέφερε την εποπτεία των υπηρεσιών ύδρευσης εκτός του Δημοσίου.

Όλες οι κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη δείχνουν ιδιωτικοποίηση. Και είναι βέβαιο ότι μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση της ΝΔ την επόμενη τετραετία δεν θα διστάσει να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της, ακόμη και μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και το νερό μετά την ΔΕΗ».