Με ένα ρεσιτάλ κινδυνολογίας περί δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού έχει επιδοθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΠ), που ψηφίστηκε στις 21 Μαρτίου από τη Βουλή.

Μετά τη συναυλία που διοργάνωσε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη το σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι «η κοινωνία δεν πιστεύει λέξη από τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη», υποστηρίζοντας ότι «ο νόμος που ψήφισε ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση με τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής».

Ανυπόστατες κατηγορίες

Από την πλευρά της η κυβέρνηση απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες για ιδιωτικοποίηση του νερού αποτελούν ένα ανυπόστατο ψέμα, καθώς με τον νόμο περιφρουρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού, ενισχύονται η εποπτεία και οι ασφαλιστικές δικλίδες ως προς την ποιότητα και την αποφυγή της σπατάλης, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά με το άρθρο 1 της αιτιολογικής έκθεσης και το άρθρο 3 του νομοσχεδίου θωρακίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας των παρόχων ύδατος.

Διάψευση Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «είχε προαναγγείλει την ιδιωτικοποίηση του νερού», σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στις 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, είχε ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως υπέρμαχος του «δημόσιου χαρακτήρα» του νερού, όταν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με τον νόμο 4389 το 2016 είχε μεταβιβάσει το σύνολο των μετοχών κυριότητας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, βάζοντας ουσιαστικά υποθήκη (και) το νερό για 99 χρόνια.

Οι ρυθμίσεις τις οποίες ψήφισε η κυβέρνηση αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο κατακερματισμό των υπηρεσιών ύδατος σε πολλούς παρόχους (295 συνολικά), τον ανεπαρκή έλεγχο των οικονομικών τους και τα ελλιπή στοιχεία τους, καθώς μόλις το 42% των οργανισμών υποβάλλει συστηματικά τα στοιχεία που υποχρεούται από τον νόμο.
Επιπλέον, εκτός από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, οι υπηρεσίες των παρόχων είναι είτε υποτιμολογημένες είτε υπερτιμολογημένες, ενώ υπάρχουν μεγάλες απώλειες νερού.
Το 2019 το συνολικό ποσοστό απωλειών ανήλθε έως και το 62%, ενώ υπάρχουν Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που δηλώνουν ότι έχουν έως και 65% απώλειες.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή