Μετά τις πρώτες ανάσες από την αποφυγή της συµπίεσης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, καθώς η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε σκηνικά έντονου διπολισµού, και µε τα ποσοστά του κόµµατός του τελικά αυξηµένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιµάζει την επόµενη µέρα. Οι συσχετισµοί στο εσωτερικό του κόµµατος και πλέον και στην Κ.Ο. επιτρέπουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ολοκληρώσει τους σχεδιασµούς του χωρίς προβληµατισµούς. Ποιοι είναι αυτοί οι σχεδιασµοί; Πρώτα από όλα, η προώθηση της νέας γενιάς στην «πράσινη» Κοινοβουλευτική Οµάδα, µε τα πρόσωπα της «προεδρικής φρουράς» σε κοµβικές θέσεις.

Κλειδώνουν οι επιλογές Ανδρουλάκη για την πρώτη γραµµή στη Βουλή. Ετσι, προετοιµάζει για κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους τους δύο υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας και πρόσωπα της απολύτου εµπιστοσύνης του Παναγιώτη ∆ουδωνή και ∆ηµήτρη Μάντζο. «Θα είναι τα “κανόνια” της Κοινοβουλευτικής Οµάδας», λένε χαρακτηριστικά για το δίδυµο ∆ουδωνή - Μάντζου από τη Χαριλάου Τρικούπη. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν εκ νέου ο Μιχάλης Κατρίνης, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, η Ευαγγελία Λιακούλη και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Την ίδια ώρα, ψηλά στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ είναι η έντονη αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τους βουλευτές της µειονότητας στη Ροδόπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, που γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγµατα στην ευρύτερη περιοχή από τα φοιτητικά του χρόνια, χρεώνει επικίνδυνους χειρισµούς και ανεπίτρεπτα υψηλούς τόνους σε ένα λεπτό εθνικό ζήτηµα στη Ν.∆. Παράλληλα, όµως, στρέφει τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χρεώνει συνειδητή αδράνεια στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει πάρει πρωτοβουλίες από την πρώτη στιγµή που άκουσε περί «ειδικών σχέσεων» υποψήφιων βουλευτών του µε το τουρκικό προξενείο. Μάλιστα, στο ΠΑΣΟΚ επισηµαίνουν ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις, µε «φάλτσα» δικών τους βουλευτών από τη µειονότητα, υπήρξαν άµεσα πιέσεις, που οδήγησαν σε διορθωτικές δηλώσεις, σε αντίθεση µε όσα συµβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, ανεξήγητη χαρακτηρίζουν και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέµα της εκλογής µουφτή, καθώς δεν ψήφισαν οι βουλευτές του το σχετικό νοµοσχέδιο.

Κλειστή πόρτα σε πρώην «πράσινα» στελέχη που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του κόµµατος, ώστε η διαφορά µε τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτη φάση να είναι µικρή, προκειµένου να είναι ανοιχτό το στοίχηµα για την κυριαρχία στον χώρο της Κεντροαριστεράς την επόµενη µέρα, και στη συνέχεια η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ως αντίπαλου δέους της Ν.∆. από τη θέση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει µεγάλη έµφαση στη «µάχη της Κρήτης», ώστε το κόµµα του να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλο το νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας. Στοίχηµα αποτελεί η άνοδος των δυνάµεων του ΠΑΣΟΚ στην Αττική, που είναι και το αδύναµο σηµείο του, καθώς στο Λεκανοπέδιο, σε αντίθεση µε την επαρχία, κατέγραψε πολύ χαµηλές πτήσεις. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζει προς τα πρώην «πράσινα» στελέχη που είχαν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και σκέφτονται την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της κατάρρευσης του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ότι θα βρουν τις πόρτες της Χαρ. Τρικούπη κλειστές. «∆εν θα γίνει δεκτός κανένας που έφυγε για την καρέκλα και µε αυτοσκοπό την εξουσία», υπογραµµίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συµπληρώνει: «∆εκτοί είναι προφανώς οι ψηφοφόροι που απογοητεύθηκαν και αποµακρύνθηκαν από το κόµµα τα προηγούµενα χρόνια, αλλά και άνθρωποι που έδρασαν πολιτικά και εκτός του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όµως να διεκδικήσουν θέσεις εξουσίας».

Με δεδοµένο ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυµεί τη συνολική ανανέωση της εικόνας του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να βρει τη χρυσή τοµή µεταξύ παλιότερων και νέων στελεχών στο κόµµα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι από την «παλιά φρουρά» που βλέπουν µε καχυποψία τους νεότερους, ενώ σε κάποιους από αυτούς χρεώνουν και αλαζονικές συµπεριφορές. Τέλος, στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν τα νέα ανοίγµατα που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κεντροαριστερά µέσω γνωστών προσώπων, που προέρχονται και από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχόµενες µετακινήσεις πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ στη Ν.∆., όπως η περίπτωση της Εύης Χριστοφιλοπούλου, που έχει αρθρογραφήσει και υπέρ της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, θα επαναφέρουν τη µετωπική µε τη Ν.∆. και τα περί αποστασίας…