Να «στεγανοποιήσει» τυχόν απώλειες προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από τα κόμματα Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες επιχειρεί η ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο «φώτο φίνις» της προεκλογικής κούρσας για τις εκλογές.

Ασφαλής αυτοδυναμία

Ο στόχος παραμένει σαφώς το 40%, που «κλειδώνει» με το νέο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής το μπόνους των 50 εδρών και στη συνέχεια ένα ακόμα υψηλότερο ποσοστό, που θα μπορεί να δώσει την ασφαλή αυτοδυναμία των 158-160 εδρών, ακόμα και με χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.

Στον χώρο του κέντρου η ΝΔ δείχνει να έχει κυριαρχήσει, αφού σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απώλειες σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει μικρά μόνο κέρδη, συνεπώς το ενδιαφέρον -και η προσοχή της Πειραιώς- έχει ήδη στραφεί στο περισσότερο δεξιό ακροατήριο.

Μπαράκ Ομπάμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει σήμερα την προτελευταία του συνέντευξη πριν τις κάλπες, στην εκπομπή «Live News» του MEGA και στον Νίκο Ευαγγελάτο, ενώ στις 17:30, θα παραστεί σε συζήτηση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μεταξύ του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Προέδρου του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλου στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference, για τους τρόπους ενίσχυσης της δημοκρατίας και τη σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών.

«Οι πολλές ακραίες φωνές δεν σημαίνουν πολυφωνία»

Από τη Θεσσαλονίκη και την τελευταία του προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε σχέση με τα τρία μικρότερα κόμματα που κινούνται δεξιότερα της ΝΔ. «Η αριθμητική της κάλπης είναι αμείλικτη. Πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πολυφωνία αλλά ίσως το αντίθετο, να οδηγηθούμε σε μία δημοκρατική "κακοφωνία", ένα φρένο στο αποτέλεσμα και στη δημιουργία και έναν κίνδυνο στην ακυβερνησία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι περιπέτειες που τις έχει ζήσει η πατρίδα μας και θέλει πια οριστικά να τις αφήσει πίσω. Πολύ περισσότερο όταν τις εκφράζουν νεόκοποι "ηγέτες", προσωποπαγή σχήματα που νοθεύουν τελικά τις ιδέες που επικαλούνται».

«Ντεμέκ πιστοί, ντεμέκ πατριώτες»

Υιοθετώντας, όπως όλες τις τελευταίες ημέρες, ένα πιο σκληρό τόνο απέναντι στα κόμματα αυτά, ο κ. Μητσοτάκη τόνισε πως «η καπηλεία των αξιών, μάλιστα, αποτελεί το κοινό σημείο αυτών των κινήσεων, είτε πρόκειται για τη δήθεν φιλοπατρία ή για το μονοπώλιο της ορθοδοξίας. Αυτά είναι μεγέθη που ενώνουν και δεν χωρίζουν. Η ορθοδοξία είναι πολύ μεγάλη για να φυλακίζεται μέσα σε συνθήματα», ενώ συμπλήρωσε με νόημα: «Όσοι, λοιπόν, με τη συμπεριφορά τους τελικά προσβάλλουν τον σταυρό ή τη γαλανόλευκη, ας το ακούσουν καλά: Αρκετά με τους ντεμέκ πιστούς και τους ντεμέκ πατριώτες. Οι πρώτοι φτάνουν να εμπορεύονται μέχρι και τη θρησκεία. Πού; Εδώ, μέσα στην πόλη - καμάρι του Βυζαντίου. Ενώ άλλοι τολμούν να μονοπωλούν την εθνική συνείδηση».

«Κάναμε την πατρίδα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή»

Προχώρησε δε στον ίδιο με ένα μήνυμα και εν όψει των εκλογών της Κυριακής: «Οι Έλληνες δεν βλέπουν σε αυτόν τον πατριωτισμό ένα φθηνό νόμισμα το οποίο εξαργυρώνεται στις εκλογές, αλλά ένα βαθύ αίσθημα που δοκιμάζεται σε έργα και συμπεριφορές. Αναγνωρίζουν σε μας, τη Νέα Δημοκρατία, ότι εμείς κάναμε την πατρίδα πιο ισχυρή και πιο ασφαλή με έργα και όχι με λόγια του αέρα. Και θα το ξαναπώ: στις 21 Μαΐου ψηφίσαμε για να νικήσουμε μαζί, αλλά στις 25 Ιουνίου ψηφίζουμε για να κυβερνήσουμε μαζί».