Όλες οι μετρήσεις, όλα τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών καταγράφουν υπεροπλία Μητσοτάκη σε δύο σημεία! Στα εθνικά θέματα και την Οικονομία η υπεροχή του αρχηγού της ΝΔ είναι κάτι παραπάνω από συντριπτική.

Ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα, κατά τους ειδικούς, ήταν «εξόφθαλμα μειονεκτική και με λίγες αντοχές»… Το χάσμα εγκυρότητας σε σχέση με το πρόγραμμα της ΝΔ τεράστιο. Με απλά λόγια, το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία «αφηρημένη επεξεργασία ανούσιων αναλύσεων και θεωριών που δεν άγγιξαν τον Έλληνα», τονίζουν οι επικοινωνιολόγοι.

Η κοινωνία, αυστηρός κριτής των προγραμμάτων και των δύο κομμάτων, συνέκρινε και διαπίστωσε πολλές… τρύπες στο πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στα εθνικά όσο και στα οικονομικά ζητήματα, που άπτονται της καθημερινότητας…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίχθηκε «στη Δυνατή Ελλάδα και την Ισχυρή Οικονομία» και, όπως προέκυψε, κέρδισε κατά κράτος! Προς έκπληξη πολλών, προεκλογικά είχε μία «απίθανη σχέση αρμονίας λόγου και επικοινωνίας» με τον πολίτη, όπως την καταγράφουν οι επικοινωνιολόγοι. «Αυτή η σχέση με τον πολίτη νίκησε το μένος Τσίπρα, ακόμη και κατά της οικογένειας του Κυριάκου Μητσοτάκη», σημειώνουν οι ίδιοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας πορεύθηκε με τα νεφελώδη συνθήματα «Δικαιοσύνη για όλους», «Προοδευτική Διακυβέρνηση», που αποδεδειγμένα πλέον δεν περπάτησαν… Όλα μαύρα, όλα κάρβουνο. Οι επιδερμικές του προσεγγίσεις γρήγορα απορρίφθηκαν από τους Έλληνες πολίτες. Φθαρμένες ρητορείες και καταγγελτικός λόγος της δεκαετίας του ’60.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με απλό και ξεκάθαρο τρόπο είπε στους Έλληνες: «Δώστε μου τη δυνατότητα να κυβερνήσω πάλι με μεγαλύτερη αφοσίωση στην Πατρίδα και μεγαλύτερη δύναμη να σας στηρίξω».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε με… κρότο, χωρίς επιχειρήματα, κάθε θετική οικονομική παρέμβαση Μητσοτάκη! Ο ίδιος υποσχόταν λαγούς με πετραχήλια στη μεσαία τάξη, την οποία είχε φροντίσει να στείλει στην… Εντατική με τους 25 φόρους του μνημονίου του…

Και το πιο σημαντικό! Ο Μητσοτάκης στηρίχθηκε στο μέλλον! Με απλό και σαφή τρόπο «έδειξε στον Έλληνα πού θα οδηγήσει τη χώρα. Δυνατή Ελλάδα - Ισχυρή Οικονομία». Με 4 λέξεις εκτροχίασε τον Αλέξη Τσίπρα από τις ράγες του αντιπολιτευτικού μένους… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε τις γενικόλογες αναφορές του αντιπάλου του. Κινήθηκε με επικοινωνιακή μετριοφροσύνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη μεγαλειώδη παρουσία στο Κογκρέσο, είχε ήδη πάρει τον πλήρη έλεγχο των εθνικών θεμάτων έναντι του Αλέξη Τσίπρα που… λίμναζε μεταξύ φράχτη και μεταναστών. Ως πρωθυπουργός απαντούσε στον Ερντογάν «νταηλίκια τέλος», υπογραμμίζοντας: «Έχω ιερή υποχρέωση να οπλίσω αμυντικά τη χώρα και να το πω παντού, σε όλο τον κόσμο, ότι η χώρα μου απειλείται από γειτονική χώρα!», τόνιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για τον οποίο ο Ερντογάν φώναζε «Μητσοτάκης γιοκ!», ανεβάζοντάς τον ακόμη περισσότερο στα μάτια του Έλληνα!

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας… μπλέχτηκε στα συρματοπλέγματα του φράχτη στον Έβρο, μεμψιμοιρούσε μεταξύ των Ραφάλ και των Μπελαρά, ενώ ο πρώην υπουργός του, ο κ. Μουζάλας, φώναζε ότι «θα είναι περιχαρής αν πέσει ο φράχτης στον Έβρο, όπως το Τείχος του Βερολίνου!».

Οι ειδικοί επί της επικοινωνίας τονίζουν ότι «ο τρόπος προσέγγισης των ψηφοφόρων είναι πολύ διαφορετικός πλέον και οι πολίτες έχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες αξιολόγησης των πεπραγμένων και εκτίμησης της αξιοπιστίας των όποιων κομματικών υποσχέσεων».

Οι θέσεις Μητσοτάκη λοιπόν κρίθηκαν ρεαλιστικές και σταθερές. «Υπόσχομαι ό,τι μπορώ να δώσω», επαναλάμβανε ο πρόεδρος της ΝΔ και έσπευσε να καταθέσει όλο το προεκλογικό πρόγραμμά του στην Κομισιόν! Αντιθέτως, το πρόγραμμα Τσίπρα έμεινε… μετεξεταστέο στην πλατεία Κουμουνδούρου… Ο Μητσοτάκης δεν άλλαξε ούτε λέξη από την πρώτη ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας… Αντίθετα, από πολλούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα αλλά και από τον ίδιο ακούγαμε παραλλαγές της «Δημοκρατικής Διακυβέρνησης», της «Προοδευτικής Κυβέρνησης», της «Κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού» και πολλές άλλες εκδοχές του παραλόγου…

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία έχει τη δυναμική με το μέρος της και αυτό της δίνει τη δυνατότητα να έχει άνετη πλειοψηφία διακυβέρνησης. Ωστόσο, οι κάλπες είναι ξανά άδειες! Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν πλήρη και ισχυρή αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με μία απαράβατη προϋπόθεση: να πάνε όλοι στην κάλπη να ψηφίσουν!

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 22/6