«Με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ σπάμε τον μηχανισμό του φόβου για τα χειρότερα και θα υπάρχει σε πρώτη φάση ισχυρή, αξιόπιστη, προοδευτική αντιπολίτευση και σε δεύτερη φάση μια ισχυρή, προοδευτική επιλογή κυβέρνησης», είπε λίγες μέρες πριν από τις κάλπες ο Νίκος Ανδρουλάκηςθέτοντας τον στόχο για το κόμμα του. Αυτός δεν είναι άλλος από το να φτάσει το ΠΑΣΟΚ πολύ κοντά σε ποσοστά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε την επόμενη μέρα και σε συνθήκες ήττας και εσωστρέφειας για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και τον ίδιο να κερδίσει τη μάχη για την ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς και στη συνέχεια να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Για να ανοίξει όμως αυτός ο δρόμος στο ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν κορυφαία στελέχη του, χρειάζεται η αύξηση των ποσοστών του κόμματος τουλάχιστον κατά μία μονάδα στην Αττική, εκεί όπου βρίσκεται και το τρωτό του σημείο, καθώς, σε αντίθεση με τα νησιά και την επαρχία, καταγράφει ακόμα και σήμερα «χαμηλές πτήσεις». Αυτή η μία μονάδα, πέρα από το ότι εξασφαλίζει βουλευτές σε περισσότερες περιοχές του Λεκανοπεδίου, θα έδινε στο ΠΑΣΟΚ και μια ακόμα ώθηση για να κοντράρει ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η βαρυτητα

Το ίδιο ισχύει και για τη Θεσσαλονίκη, όπου το ΠΑΣΟΚ έδειξε αδυναμία στα αστικά κέντρα, αφού βρέθηκε στην τέταρτη σειρά κατάταξης, μετά την Ελληνική Λύση, με μικρή άνοδο των ποσοστών του σε σχέση με το 2019. Ως επικεφαλής της καμπάνιας του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα επιστρατεύθηκε ο Στέφανος Παραστατίδης, που ξεχώρισε με την πετυχημένη του εκστρατεία στο Κιλκίς, όπου και εκλέχθηκε στις τελευταίες εκλογές. Η βαρύτητα που δίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη στην άνοδο των ποσοστών του κόμματος στη Βόρεια Ελλάδα επισφραγίστηκε και από την επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης και να βγει ο ίδιος μπροστά.

Την ίδια ώρα, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν και έναν ακόμα πολύ συγκεκριμένο στόχο, να κάνουν το σκορ, όπως σημειώνουν, στην Κρήτη τουλάχιστον 3-2 με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή να επικρατήσουν επί του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το Ρέθυμνο και το Λασίθι, και στο Ηράκλειο, τη γενέτειρα του Ανδρουλάκη. Ο στόχος δείχνει εφικτός, άλλωστε, μετά την ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που από το 43,22% που έλαβε στο Ηράκλειο στις εκλογές του 2019 κατέληξε στις τελευταίες κάλπες με ποσοστό 22,93%, πολύ κοντά σε αυτό του ΠΑΣΟΚ, το οποίο υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις του και έφτασε στο 21,81%.

Απαραίτητη συνθήκη βέβαια για το άνοιγμα του δρόμου για τη δεύτερη θέση είναι η εκ νέου επικράτηση επί του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από το Ρέθυμνο και το Λασίθι, και στη Δράμα, στο Κιλκίς, στη Λακωνία και τη Χίο. 

Με δεδομένο ότι η συσπείρωση της Ν.Δ. καταγράφει ιστορικά υψηλά στις δημοσκοπήσεις, φτάνοντας ακόμα και το 95%, στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι το ντέρμπι για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά μετά τη νέα ήττα Τσίπρα χαρακτηρίζεται αυτοσκοπός.

Απόδειξη γι’ αυτό ο σχεδιασμός του Νίκου Ανδρουλάκη για το πρώτο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Σε αυτό προβλέπεται να μιλήσει ξανά για μια νέα πορεία προς τον λαό, δανειζόμενος την ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου να κρατήσει τις μηχανές του κόμματός του αναμμένες στο φουλ. Ο λόγος είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη προετοιμάζονται από τώρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου θεωρούν δεδομένη την επικράτηση επί των ισχνών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε δήμους και περιφέρειες, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές. Σε αυτές τις κάλπες ο Νίκος Ανδρουλάκης φιλοδοξεί, μετά την επικράτηση του κόμματός του στην Αυτοδιοίκηση, να επικρατήσει και πανελλαδικά του ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέποντας τα δεδομένα στην Κεντροαριστερά.

Οι εκλογές είναι καθοριστικές για το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει αποφασισθεί, κανείς δεν πρόκειται να κατεβάσει ρυθμούς μέχρι να έρθει το «knock out» στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ανοίξει και επίσημα ο δρόμος για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο δρόμος είναι μακρύς και τα ποσοστά ακόμη απέχουν, η ελεύθερη πτώση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως εκτιμούν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, και το κλίμα εσωστρέφειας, που θα ενταθεί, δίνουν βάσιμες ελπίδες στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι το κεντροαριστερό μπραντεφερ θα κερδηθεί.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημέριδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 24/06