Η φράση του Αλέξη Τσίπρα ότι την επομένη των εκλογών θα είναι παρών στο κόμμα του επιδέχεται πολλών ερμηνειών, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, τα στελέχη όλων των τάσεων δεν κρύβουν την αγωνία τους για το πώς θα αντιμετωπίσει τελικά ο Αλέξης Τσίπρας την κρίση στην οποία θα μπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά από μία ενδεχόμενη μεγάλη πτώση των ποσοστών του.


Το καλό και το κακό σενάριο

Το καλό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται με τη διατήρηση των ποσοστών του Μαΐου και ει δυνατόν να καταγραφεί μία μικρή αύξηση.  Σε αυτή την περίπτωση, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η διαχείριση της κρίσης θα είναι πιο βατή και οι όποιες εξελίξεις θα συμβούν σε βάθος χρόνου.

Το κακό σενάριο σχετίζεται με την πτώση των ποσοστών, ιδιαίτερα αν είναι 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες. Σε αυτή την εξέλιξη προφανώς οι αντιδράσεις θα είναι πιο πολλές και πιο έντονες, καθώς όλοι θα θέλουν να συζητήσουν για τις ευθύνες της ηγεσίας του κόμματος στη βαριά ήττα.

Αποχώρηση

Σε ό,τι αφορά το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα όλες οι πλευρές καταλήγουν ότι η αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος θα φέρει πολλά και σοβαρά προβλήματα, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ακόμα το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί. Όπως και να έχουν τα πράγματα, τις όποιες εξελίξεις τις κρατάει στα χέρια του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς»

Πάντως στην τελευταία του προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε εδώ για να δώσουμε τη μάχη. Επιτρέπεται να πέσεις, λέει το ρητό, επιβάλλεται να σηκωθείς. Και είμαστε ήδη όρθιοι. Είμαστε ήδη όρθιοι και θα είμαστε όρθιοι για να υπερασπιστούμε τις αξίες, τις αρχές, τα ιδανικά μας.

Να δώσουμε αυτό τον αγώνα που είναι πιο πολύτιμος, πιο κρίσιμος, πιο χρήσιμος από κάθε άλλον αγώνα. Και είμαστε όλες και όλοι παρόντες, και ακόμη περισσότεροι, γιατί έχουμε μάθει να παλεύουμε στα δύσκολα. Και έχουμε μάθει να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και να ανατρέπουμε συσχετισμούς, προς όφελος των δυνάμεων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό κάνουμε και σε αυτή την κρίσιμη μάχη. Και αυτό θα κάνουμε με περισσότερο πείσμα τούτη τη φορά, μέχρι να κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή. Δεν θα αφήσουμε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο, που να μην αγωνιστούμε για να περάσουμε στην κοινωνία το δίλημμα και το μήνυμα, το μήνυμα το δικό μας αλλά και το δίλημμα της κάλπης».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή