Την ολική επιστροφή της Χρυσής Αυγής με άλλο μανδύα, όνομα και αρχηγό, αλλά με την ίδια σκοτεινή ατζέντα, συνιστά η είσοδος των Σπαρτιατών στη Βουλή.

Ένας μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες ασήμαντος ακροδεξιός σχηματισμός απέκτησε σε ελάχιστο χρόνο οντότητα και ακολούθως κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, με τον Ηλία Κασιδιάρη σε ρόλο σκιώδους αρχηγού να αναβιώνει μια από τις πιο μαύρες σελίδες του κοινοβουλευτικού βίου.

Είχε προηγηθεί νωρίς χθες δήλωσή του στο Twitter που έδινε το τελικό σύνθημα: «Μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Είμαι πολύ πιο αισιόδοξος και πολύ πιο ελεύθερος από τους αντιπάλους μας, που έκαναν τα πάντα για να στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, αλλά απέτυχαν. Εμπρός Σπαρτιάτες για τη μεγάλη νίκη».

Οι Σπαρτιάτες δημιουργήθηκαν το 2017 με ακροδεξιά, εθνικιστική, ομοφοβική και ρατσιστική ρητορική. Επικεφαλής -θεωρητικά μόνο- φιγουράρει ο Βασίλης Στίγκας, ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας στον χώρο των τροφίμων. Ο ίδιος έχει πει ότι πάντοτε βρισκόταν στον δεξιό χώρο και από τη Νέα Δημοκρατία και πιο μετά την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά μεταπήδησε στον ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και από εκεί χάραξε τροχιά προς την άκρα Δεξιά, συνεργαζόμενος αρχικά με το κόμμα ΠΑΤΡΙΕ του στρατηγού Ελευθέριου Συναδινού, αργότερα με την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση (ΕΛΑΣΙΝ) του Γιάννη Λαγού (καταδικασμένος για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και αυτός) και τώρα, ατύπως μεν, ως… μπροστινός του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Ως συνέπεια, ο χώρος που εξέφραζε η Χρυσή Αυγή μέχρι τις εκλογές του 2019, οπότε έλαβε ποσοστό 2,93% και έμεινε εκτός, επανέρχεται τώρα και αντιπροσωπεύεται από το μόρφωμα των Σπαρτιατών, που λειτούργησε ως όχημα για να εμφανιστούν και πάλι στα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου τα πλέον ακραία στοιχεία. «Μια εθνική φωνή θα είναι μετά από χρόνια και πάλι στη Βουλή. Οι Σπαρτιάτες δεν έρχονται για να διχάσουν αλλά για να ενώσουν. Το ρητό των Σπαρτιατών είναι “η ισχύς εν τη ενώσει”», ήταν η πρώτη δήλωση του κ. Στίγκα από ένα διαμέρισμα φίλου και συνεργάτη του στο Παλαιό Φάληρο, καθώς το ακροδεξιό μόρφωμα δεν έχει καν γραφεία.

Δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφερθεί στον καταλυτικό ρόλο του Ηλία Κασιδιάρη και να τον ευχαριστήσει, γιατί όπως είπε «ήταν το καύσιμο που μας έδωσε ώθηση για αυτή τη νίκη». Στη διακήρυξή τους οι Σπαρτιάτες ιδεολογικά αναφέρονται ως «ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα» και μεταξύ άλλων αυτοπροσδιορίζονται ως εξής: «Είμαστε οι Ελληνίδες και Έλληνες “Σπαρτιάτες” στην ψυχή και στο σώμα! Αυτοί που θέλουμε και διεκδικούμε να φανούμε αντάξιοι των 300 του Λεωνίδα φυλάγοντας ξανά “Θερμοπύλες”». Και στοχεύουν «να φυλάξουμε το “ομόαιμον, το ομόγλωσσον, το ομόθρησκον, το ομότροπον” (Ηρόδοτος)». Θα παρέμεναν όμως στην περιοχή του γραφικού αν δεν είχε μεσολαβήσει πριν από περίπου είκοσι μέρες η δήλωση υποστήριξης Κασιδιάρη.

Η συγκεκριμένη δήλωση του έγκλειστου αιφνιδίασε πολλούς, ωστόσο το άλλοτε υψηλόβαθμο στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής φαίνεται να είχε προετοιμάσει πολύ προσεκτικά τις κινήσεις του. Για αυτό άλλωστε αμέσως μετά τη δήλωση ακολούθησε μπαράζ υποψηφιοτήτων στελεχών του Εθνικού Κόμματος - Έλληνες με τους Σπαρτιάτες. Από τη στιγμή εκείνη και μετά και αφού ο ίδιος ο Κασιδιάρης δεν είχε δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές είτε με δικό του σχηματισμό είτε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, οι Σπαρτιάτες άρχισαν να ανιχνεύονται στις δημοσκοπήσεις, αρχικά με μικρά ποσοστά, λίγο πάνω από το 1% και εν συνεχεία με μεγαλύτερα έως την περασμένη εβδομάδα, όταν καταγράφηκαν λίγο πάνω από το 2%, με ειδικούς αναλυτές όμως να κρούουν τον κώδωνα και ουσιαστικά να προβλέπουν την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο και μάλιστα πάνω από το 3%.

Όπως και έγινε.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Κάραλης
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 26/6