Ετοιμοι είναι στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πειραιώς οι «μπλε φάκελοι» με το κυβερνητικό έργο του επόμενου εξαμήνου, που θα «ενεργοποιηθούν» άμεσα.

Στόχος του προέδρου της Ν.Δ. και εκ νέου πρωθυπουργού, να μη χαθεί ούτε μέρα από την υλοποίηση του έργου. Γι’ αυτό και στο πρώτο Yπουργικό Συμβούλιο, την προσεχή Τετάρτη, οι νέοι υπουργοί θα έχουν μπροστά τους περιβόητους «μπλε φακέλους» (με επιμέλεια του Ακη Σκέρτσου) με όλα τα έργα, τις δράσεις και τα νομοθετήματα που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2023.

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας -πέρα από το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί εντός του Ιουλίου- θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας και στην υλοποίηση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος επιστροφών ΦΠΑ. Μέσα στο καλοκαίρι καλείται να προωθήσει την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος και του συστήματος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και να διασφαλίσει την έναρξη λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, καθώς και τον διαγωνισμό για την ανάπτυξη του πληροφοριακού συστήματος για την παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά. Ο «μπλε φάκελος» του ΥΠ.ΟΙΚ. περιέχει, επίσης, την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριξης οφειλετών, την έναρξη διαδικασιών δημοπράτησης για το Σύστημα Παρακολούθησης της διακίνησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων και τη δημιουργία και λειτουργία ενός μηχανισμού για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ώριμων ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανεισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναβάθμιση

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα έργα πρώτης προτεραιότητας είναι η νομοθεσία για την απλούστευση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς προϊόντων, η ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης νέων, πράσινων και καινοτόμων Επιχειρηματικών Πάρκων, η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Βιομηχανία και η ανάπτυξη λογισμικού για τη συντήρηση και την αναβάθμιση της λειτουργίας της πλατφόρμας «Elevate Greece».

Ο «μπλε φάκελος» του υπουργού Εθνικής Αμυνας, πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη (Rafale, φρεγάτες, F-16 Viper κ.λπ.), περιέχει το φιλόδοξο σχέδιο για την ποιοτική αναβάθμιση της περιόδου της στρατιωτικής θητείας, το πρόγραμμα επαύξησης διαφάνειας και καταπολέμησης διαφθοράς στις Ενοπλες Δυνάμεις, το πρόγραμμα ενίσχυσης της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων και της αποτελεσματικότητάς τους στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών (417 ΝΙΜΤΣ, 401 ΓΣΝΑ κ.ά.). Μέχρι το τέλος της χρονιάς πρέπει να έχει δημοσιευθεί η αναθεωρημένη Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική και να έχει εγκριθεί η συμμετοχή της χώρας μας στο Πρόγραμμα Εργασίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας.

Συστήματα

Η εγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης (συμπεριλαμβανομένων λευκών πινάκων, φορητών υπολογιστών, διαδραστικών προβολέων και εσωτερικών καλωδίων) είναι μια από τις πρώτες αποστολές του επόμενου υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως και η εγκατάσταση εργαλείων και υποδομών για μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι, επίσης, η χάραξη πολιτικής για τη νεολαία, η ολοκλήρωση των 336 οδηγών κατάρτισης επαγγελματικής εκπαίδευσης και η ψήφιση νέου νομοθετικού πλαισίου για την εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία, με έμφαση στη συμπεριληπτική/ενταξιακή εκπαίδευση. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν θα έχει πλέον τη δημογραφική και στεγαστική πολιτική (θα γίνει ξεχωριστό υπουργείο), θα έχει, ωστόσο, όπως πάντα σημαντικό έργο και πολιτικό βάρος. Μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να προχωρήσουν το έργο της διοικητικής κωδικοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, τα νέα σύγχρονα προγράμματα ένταξης ανέργων σε κλάδους αιχμής μέσω επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, η ενοποίηση και ο εξορθολογισμός των παροχών για την ασφάλιση κατά της ανεργίας, αλλά και άλλων παροχών και η πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών παροχών μέσω προπληρωμένων καρτών. Σημαντική κρίνεται και η έναρξη πλήρους επιχειρησιακής λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) και η εφαρμογή της Ψηφιακής Πύλης για τις Δεξιότητες.

Προτεραιότητες

Η μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος παροχής υπηρεσιών Υγείας με ισότιμη πρόσβαση από όλους τους πολίτες και αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, και ειδικότερα του υπουργείου Υγείας. Ο «μπλε φάκελος» του νέου υπουργού Υγείας είναι πλούσιος: ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παχυσαρκίας με έδρα την Αθήνα, δημιουργία Health Portal Δημόσιας Υγείας, σύσταση και πλήρης λειτουργία 56 Μονάδων Ψυχικής Υγείας, εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας Ηλεκτρονικής Υγείας, μείωση του clawback κατά 150.000.000.

Η επόμενη ηγεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει ως αποστολή να ολοκληρώσει μέσα στο 2023 τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, με στόχο τη σταδιακή εξάλειψη των αδυναμιών και εμποδίων που σχετίζονται κυρίως με την αβεβαιότητα στη χωροθέτηση και τις καθυστερήσεις που αυτή επιφέρει στον σχεδιασμό, στην αδειοδότηση και την ανάπτυξη ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων. Πρέπει, επίσης, να υλοποιηθεί η θέσπιση νέου ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και την υδατοκαλλιέργεια. Ξεχωριστής σημασίας είναι, βέβαια, η ολοκλήρωση συλλογής ερευνητικών δεδομένων και η έναρξη επεξεργασίας στοιχείων για ενδεχόμενη ανακάλυψη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης και Ιωαννίνων, καθώς και η ολοκλήρωση μελετών και η τελική επενδυτική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου.

Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν σίγουρα οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: επέκταση φράχτη στον Εβρο, εφοδιασμός με κάμερες του συνόλου των αστυνομικών, εκπαίδευση προσωπικού που υπηρετεί σε μάχιμες υπηρεσίες πρώτης γραμμής σε όλη την επικράτεια από αστυνομικούς εκπαιδευτές, εκκίνηση διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανανέωση στόλου υπηρεσιακών - μεταγωγικών οχημάτων εξωτερικής φρούρησης, εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας της Αστυνομικής Ακαδημίας και των Σχολών αυτής.

Ταχύτητα

Η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης είναι ένα από τα μεγάλα προσωπικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα έργα που πρέπει να γίνουν εντός του έτους στο υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ενδεικτικά: ολοκλήρωση διαδικασιών στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας, ειδικό τμήμα εισαγωγικής εκπαίδευσης αλλά και διαρκούς επιμόρφωσης των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, νέα δικαστικά κτίρια με ΣΔΙΤ. Φιλόδοξους στόχους περιλαμβάνει ο «μπλε φάκελος» για το υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτόν συγκαταλέγονται η ανάπτυξη στρατηγικού εργαλείου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού με στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αναφορικά με την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία.