«Κοινοβουλευτικά είμαστε η δύναμη της αξιόπιστης αντιπολίτευσης» δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή. 

Μεταξύ άλλων, ερωτηθείς για την πορεία του ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα, τόνισε:

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Όσον αφορά τα αστικά κέντρα πρέπει να το φτιάξουμε, νομίζω ότι θα το φτιάξουμε, έχουμε καιρό μπροστά μας να το δούμε και να το φτιάξουμε. Η μεγάλη εικόνα όμως είναι ότι έχουμε ανέβει 50% ότι αντιστάθηκε και μάλιστα ανέβηκε το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Έδειξε το ΠΑΣΟΚ ότι η πρώτη ψήφος δεν ήταν μια συγκυριακή ψήφος.

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Απεδείχθη ότι όλη αυτή η επίθεση που έγινε στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, εντάξει από τον ΣΥΡΙΖΑ το καταλαβαίναμε, είναι ένα κόμμα σε αποδρομή, γινότανε γιατί πράγματι δεν υπήρχε δυναμική. Δηλαδή η ΝΔ έχει ταβανιάσει, δεν υπήρχε δυναμική περαιτέρω ανόδου.

Για την αποχή

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Η αποχή τους επηρέασε όλους και προφανώς όταν είσαι ένα κόμμα που είναι αναδυόμενο, άρα έχει και μια ψήφο που δεν είναι σκληρά κομματική, θα σε επηρεάσει περισσότερο.

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Η στρατηγική μας από εδώ και πέρα είναι πολύ απλή και συμπυκνώνεται ότι πρέπει να γίνει τρομερή δουλειά, γιατί υπάρχει ένα έλλειμμα, αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχει πρακτικά. Το μόνο προνόμιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σχέση με τα άλλα κόμματα είναι ότι μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία πρότασης μομφής, αυτό δεν μπορεί να το κάνει καν που είναι το ύψιστο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, άρα ο τόπος πάσχει αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.

ΔΗΜ: Θα τη βοηθάτε εσείς αν το κάνει;

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Γιατί να βοηθάμε εμείς; Καταρχάς ο επισπεύδων μπορεί να είναι όποιος θέλει, δεύτερον όταν καταθέτεις πρόταση μομφής εντός εξαμήνου δεν μπορείς να καταθέσεις νέα, οπότε καταλαβαίνετε ότι εδώ υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την στρατηγική, την κοινοβουλευτική και τη σοβαρή και ο ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς είναι τοξικός, αλλά αναποτελεσματικός.

ΔΗΜ.: Αν θέλετε να καταθέσετε εσείς πρόταση μομφής θα ζητήσετε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ;

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Αυτό είναι μια ευρύτερη συζήτηση. Φαντάζομαι ότι δεν θα είναι μια Βουλή στη οποία δεν θα κατατίθενται προτάσεις μομφής. Δεν το αφήνω ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό το θέμα. Είναι πολύ νωρίς να τα λέμε όλα αυτά.

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι πιο ισχυρή η αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση.

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Περάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις τοξικότερες των επιθέσεων στο ΠΑΣΟΚ και με πάρα πολύ άδικο τρόπο και για πάρα πολύ άδικο λόγο οπότε τώρα εγώ να κάνω μια τέτοια συζήτηση δεν έχει λόγο γιατί οι άνθρωποι είναι σε ένα δικό τους φάσμα. Χάσανε 18 μονάδες την πρώτη Κυριακή και τους έφταιγε το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο κορονοϊός. Τη δεύτερη Κυριακή τους ξαναφταίει το ΠΑΣΟΚ... είναι σε μια άλλη φάση, ας λύσουν τα θέματά τους και το συζητάμε. Αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου, αλλά η ουσία είναι η εξής, επειδή υπάρχει έλλειψη αξιωματικής αντιπολίτευσης και επειδή η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη, τα κόμματα τα μικρά δεν πρόκειται να εκφέρουν προγραμματικό λόγο και κάποια από αυτά είναι και επικίνδυνα, σε σχέση με την κοινοβουλευτική λειτουργία εννοώ, έχουν μια επικινδυνότητα να ξεφύγει η κατάσταση εκτός της ευπρέπειας, καταλαβαίνετε ότι για εμάς υπάρχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτό πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ. Κοινοβουλευτικά είμαστε η δύναμη της αξιόπιστης αντιπολίτευσης.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος για τις ευρωεκλογές

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Να φτάσουμε πολύ ψηλά και να γίνουμε κύρια δύναμη και να είναι ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση.