«Το ΠΑΣΟΚ ανέβασε κατά 40% τα ποσοστά του, συγκριτικά με το 2019, αν και υπάρχει πρόβλημα στα αστικά κέντρα. Αυτό είναι ένα πραγματικό θέμα προς συζήτηση», τόνισε, μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και ηγετικό στέλεχος του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δείχνοντας τα θετικά στοιχεία παράλληλα με τα τρωτά για το κόμμα του.

Ακριβώς αυτός ο προβληματισμός επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για τα ποσοστά του κόμματος στην Αττική και σε συγκεκριμένες περιοχές με πολύ χαμηλές πτήσεις, όπως αυτή της Α' Πειραιά, όπου στο μεγάλο λιμάνι πήρε μόλις 6,70% βγαίνοντας 4ο κόμμα πίσω από το ΚΚΕ. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν βασικό στόχο την άνοδο των ποσοστών στην Αττική, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για να κερδηθεί το μπράντεφερ στην κεντροαριστερά και να επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, με ορίζοντα τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Άλλωστε η αδυναμία ενίσχυσης των ποσοστών του κόμματος και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Αττική, ήταν καθοριστική ώστε το ΠΑΣΟΚ και στις εκλογές του Ιουνίου να μην μπορέσει να ξεπεράσει το «ταβάνι» του 12%, παρά την καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ποτήρι για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι μισογεμάτο καθώς τα ποσοστά του κόμματος ανέβηκαν κατά 40%, εκ των πραγμάτων πολύ σημαντική ενίσχυση, ενώ παράλληλα ενισχύθηκαν και στους νέους ψηφοφόρους, στους οποίους τα προηγούμενα χρόνια το κόμμα δεν είχε αποτύπωμα. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να επωφεληθούν από την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και να υπερισχύσουν, το στοίχημα της Αττικής μένει καθοριστικό. Η επαρχία και τα νησιά αρκούν για τη μεγάλη άνοδο, ωστόσο το κλειδί για την πολυπόθητη θέση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε δεύτερο χρόνο έρχεται μέσα από την Αθήνα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι στενοί του συνεργάτες έχουν ήδη ξεκινήσει να δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας τις πρώτες δράσεις του κόμματος κατά την νέα κοινοβουλευτική περίοδο εστιασμένες στην Αττική προσπαθώντας παράλληλα να αναδείξουν και άλλα στελέχη στα αστικά κέντρα προκειμένου να καλυφθούν οι αδυναμίες και σε επίπεδο προσώπων.

Η μάχη της Κρήτης κερδήθηκε, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επικρατεί του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο στην Αττική παραμένει πολύ πιο ισχυρός από το ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και το ΚΚΕ που προηγείται του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο. Το στοίχημα, παραμένει ανοιχτό αλλά έχει δρόμο για τη Χαριλάου Τρικούπη.