«Με την πρωτοβουλία που πήρα για πρόταση δυσπιστίας ο κ. Μητσοτάκης έχασε δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες», τόνισε σε δήλωσή του έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να δώσει πανηγυρικό τόνο, έπειτα από µεγάλο διάστηµα εσωστρέφειας, στην από κοινού συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ µε το Πολιτικό Συµβούλιο του κόµµατος.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι παραιτήσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου δίνουν την απάντηση ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η αντιπολίτευση που φέρνει αποτελέσµατα και ρήγµατα στην κυβέρνηση. Ενώ οι εξελίξεις αυτές γίνονται και το κύριο επιχείρηµα της Χαριλάου Τρικούπη απέναντι σε όσους υποστήριζαν ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε από το ΠΑΣΟΚ θα συσπείρωνε την κυβέρνηση. Η κοινή συνεδρίαση, ωστόσο, της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατος µε το Πολιτικό Συµβούλιο είχε και ένα µήνυµα αιχµή του Νίκου Ανδρουλάκη στο εσωτερικό. «∆εν πρέπει να υπάρχει καµία ρωγµή που να εκµεταλλεύονται οι αντίπαλοι», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Προειδοποίησε έτσι εµµέσως πλην σαφώς ότι δεν θα ανεχθεί, ενόψει της µάχης των ευρωεκλογών, διαφοροποιήσεις και διαρροές, όπως αυτές που καταγράφηκαν στα νοµοσχέδια για τα οµόφυλα ζευγάρια και τα µη κρατικά ΑΕΙ. Έµπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην εσωκοµµατική «κουζίνα», σχολιάζοντας λίγο µετά τη συνεδρίαση το µήνυµα Ανδρουλάκη κατά των διαφοροποιήσεων, έλεγαν µε νόηµα ότι µπορεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να θέλει να προλάβει έτσι τις αναµενόµενες αντιδράσεις σε ενδεχόµενη συµµετοχή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατος.

«Πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης», το μήνυμα Ανδρουλάκη

Ένα στοιχείο ακόµα που προκύπτει από όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Χαριλάου Τρικούπη για τη συνεδρίαση των κορυφαίων οργάνων του κόµµατος είναι η στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά µε το ζήτηµα των συνεργασιών µε τα υπόλοιπα κόµµατα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Με αφορµή τον σάλο που προκάλεσε η δήλωση του Νίκου Παππά περί προσυνεννόησης της αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας, στέλεχος του Πολιτικού Συµβουλίου, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, αναρωτήθηκε λέγοντας: «Γιατί θα πρέπει να απολογούµαστε για το αν συνεργαζόµαστε µε τις άλλες δυνάµεις της αντιπολίτευσης στη Ν.∆. και τον Βορίδη;».

Σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, στο σηµείο αυτό ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε ότι είναι θετικό να υπάρχει συνεργασία µεταξύ των δυνάµεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, σηµειώνοντας µάλιστα ότι πρέπει να συνεχιστεί. Γίνεται έτσι σαφές ότι η συνταγή των επιµέρους κοινών µετώπων µε τον ΣΥΡΙΖΑ αποκτά στρατηγικό χαρακτήρα, µε τη συζήτηση βέβαια περί συνεργασιών να φουντώνει, όπως είναι αναµενόµενο, µετά τις ευρωεκλογές, µε την προϋπόθεση για ευρύτερες ζυµώσεις το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόµµα.

Η κοινή συνεδρίαση βουλευτών και µελών του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που πραγµατοποιήθηκε το µεσηµέρι της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε έπειτα από αρκετές ώρες το απόγευµα, αποτελούσε εδώ και καιρό αίτηµα πολλών στελεχών του κόµµατος, που διαµαρτύρονταν έντονα για το ότι δεν συνεδριάζουν τα όργανα της παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό, παρά το καλό κλίµα µετά την πρόταση δυσπιστίας, που περιόρισε την ύπαρξη σκληρών κριτικών στους χειρισµούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, το ζήτηµα της εντατικοποίησης στη λειτουργία των οργάνων του κόµµατος τέθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μάλιστα, υπήρξαν κορυφαία και ιστορικά στελέχη του κόµµατος που έθεσαν ζητήµατα στρατηγικής, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, που σύµφωνα µε πληροφορίες υπογράµµισε ότι η ηλικιακή ανανέωση πρέπει να συνοδεύεται και από την πολιτική ανανέωση. Για το ζήτηµα των συνεργασιών και ζητώντας ενεργοποίηση των οργάνων τοποθετήθηκε και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ενώ η Εφη Χαλάτση από το Πολιτικό Συµβούλιο του κόµµατος φέρεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, να σήκωσε το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη όταν ζήτησε προτάσεις, λέγοντας ότι δεν χρειάζεται κανείς να µαλώνει τα στελέχη, αρκεί να τους ζητά προτάσεις και να τους δίνει τον λόγο για να το πράττουν.

Συναγερµός στο ΠΑΣΟΚ στον απόηχο των δημοσκοπήσεων

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από αρκετό καιρό το κλίµα σε διευρυµένη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ ήταν καλό, χωρίς εντάσεις, καθώς κανείς δεν ήθελε, µετά την εικόνα συσπείρωσης του κόµµατος από την πρόταση δυσπιστίας, να δυναµιτίσει το κλίµα επαναφέροντας ζητήµατα που µένουν ανοιχτά. Με αυτά τα δεδοµένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δίνει όλες του τις δυνάµεις στην τελική ευθεία για τις κάλπες των ευρωεκλογών, προκειµένου να προηγηθεί ξανά δηµοσκοπικά του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως στην εκλογική µάχη. Στη Χαριλάου Τρικούπη ο συναγερµός από την καταγραφή του κόµµατος στην τρίτη θέση στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις έχει ηχήσει για τα καλά και όλοι προσπαθούν να ανατρέψουν αυτή την εικόνα. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο σκοπεύουν να διατηρήσουν αµείωτη την αντιπολιτευτική ταχύτητα και τους υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, ώστε το πολιτικό κάδρο να έχει απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Νίκο Ανδρουλάκη και όχι τον Στέφανο Κασσελάκη.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»