Το νέο υπουργικό σχήμα, που απαριθμεί 63 υπουργούς και υφυπουργούς, αφού ορκίστηκαν, αρχίζουν να αναλαμβάνουν και να μελετούν τα χαρτοφυλάκια, καθώς σήμερα στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επόμενος κοινοβουλευτικός σταθμός η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή 7 Ιουλίου και να ολοκληρωθεί την Κυριακή 9 Ιουλίου.

Οι προγραμματικές εξαγγελίες είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, καθώς η κυβέρνηση θα λάβει την απαραίτητη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής από τους 158 βουλευτές που εξέλεξε η Νέα Δημοκρατία.

Από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκλογής του προεδρείου της Βουλής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει για πρόεδρο και πάλι τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος θα κληθεί να ασκήσει μία ακόμα θητεία στη θέση του τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα στη χώρα και να λάβει μια πρώτη γεύση από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της νέας Βουλής.

Όπως έχει δηλώσει ήδη ο πρωθυπουργός, οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα αφορούν το λεγόμενο «επιτελικό κράτος».


Η διακοπή της Βουλής και τα «πρώτα» νομοσχέδια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βουλή κλείνει -για καλοκαιρινές διακοπές- την Παρασκευή 4 Αυγούστου, γι' αυτό και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει σκοπό να φέρει τουλάχιστον τρία νομοσχέδια για ψήφιση μέχρι τη λήξη των εργασιών.

Τα προσχέδια των νομοσχεδίων είναι έτοιμα, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι τους συμπεριλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα νομοσχέδια που θα πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή, αφού παρουσιαστούν και εγκριθούν από το Υπουργικό, αφορούν μείωση φόρων, φοροδιαφυγή, Market Pass και τη στήριξη των νέων.