Μία εβδομάδα μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει σηκώσει τα μανίκια και έχει πιάσει δουλειά, με τον πρωθυπουργό να δίνει το στίγμα για την επόμενη τετραετία, κάνοντας λόγο για μια θητεία «αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων», κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Το γεγονός ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης ήταν προδιαγεγραμμένο έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το προνόμιο του χρόνου, ώστε να επιλέξει έπειτα από πολλή σκέψη τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το «νεόδμητο» κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα κληθεί μέσα στην επόμενη κυβερνητική περίοδο να υλοποιήσει το προγραμματιζόμενο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας πλην ελάχιστων εξαιρέσεων τον κανόνα τού rotation.

Καθήκοντα

Με κοινό χαρακτηριστικό τους το κριτήριο αν δύνανται να «κάνουν τη δουλειά» οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, ενώ με μια δεύτερη ανάγνωση του υπουργικού συμβουλίου βλέπουμε εξισορρόπηση ανάμεσα σε εξωκοινοβουλευτικά κυβερνητικά στελέχη και μέλη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, περισσότερες γυναίκες σε κρίσιμα υπουργικά πόστα, γενικούς γραμματείς της πρώτης θητείας που αναβαθμίζονται με υπουργικά χαρτοφυλάκια, αλλά και την πρόθεση του πρωθυπουργού να βγουν στην πρώτη γραμμή στελέχη από τη γενιά των 40άρηδων, με τον μέσο όρο του νέου υπουργικού συμβουλίου να πέφτει στα 53 έτη.

Οι «νέοι παίκτες»

Αρκετοί είναι οι «νέοι παίκτες» της ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη που επιφορτίζεται να φέρει εις πέρας το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, με πολλά από τα στελέχη της κυβέρνησης που ανέλαβαν καθήκοντα να επωμίζονται υπουργικά χαρτοφυλάκια για πρώτη φορά.

Θανάσης Κοντογεώργης: Κομβικό ρόλο στο Μαξίμου δίπλα στον Κ. Μητσοτάκη θα διαδραματίσει ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο ήταν γενικός γραμματέας Συντονισμού στην Προεδρία της Κυβέρνησης, με κύριο αντικείμενο τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Είναι ένας από τους αθόρυβους και αποτελεσματικούς τεχνοκράτες του Μαξίμου και προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, συμ- βολίζοντας τη διεύρυνση της ΝΔ στο Κέντρο. Ο Θ. Κοντογεώργης αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Είναι αδελφός της ηθοποιού Νάντιας Κοντογεώργη.

Δημήτρης Παπαστεργίου: Με καταγωγή από τα Τρίκαλα, όπου μέχρι πρότινος εκτελούσε χρέη δημάρχου και προέδρου της ΚΕΔΕ, ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει χαρακτηριστεί ως ο high tech δήμαρχος της Ελλάδας. Με σπουδές στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ η τεχνολογία είναι ένα πεδίο που κατέχει, ενώ επί δημαρχίας του παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Smart Trikala» που αποτελεί πανελλήνια καινοτομία.

Θάνος Πετραλιάς: Από γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, που διετέλεσε στην προηγούμενη κυβερνητική περίοδο, ο κ. Πετραλιάς αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Οικονομικών και συγκαταλέγεται στους τεχνοκράτες του νέου κυβερνητικού σχήματος. Αποτελεί ένα από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που δούλεψαν σκληρά για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ στον νέο υφυπουργό πιστώνεται η διαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων όπως η ενεργειακή και η υγειονομική.

Γιάννης Παππάς: Με μακρά πολιτική πορεία από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, ο νέος υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε ακολουθήσει καριέρα στον ιδιωτικό τομέα, διατελώντας μεταξύ άλλων και εμπορικός διευθυντής στον Πήγασο, έως το 2012 που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δωδεκανήσου. Στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου ο Γ. Παππάς συγκέντρωσε 18.813 σταυρούς και εξελέγη πρώτος βουλευτής της Περιφέρειάς του, για να αναλάβει στην πορεία την ευθύνη του υφυπουργείου Ναυτιλίας που του ανέθεσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Αλεξάνδρα Σδούκου: Ακόμη μία γενική γραμματέας (Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών) που αναβαθμίζεται σε υφυπουργό, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Νομικός στο επάγγελμα η κυρία Σδούκου έχει σημαντική πορεία σε φορείς και θεωρείται ειδική στα θέματα ενεργειακών πολιτικών. Άλλωστε από τον Οκτώβριο του 2017 εργάστηκε ως σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Κ. Μητσοτάκη.

Νίκος Ταχιάος: Με πολιτική πορεία που ξεκινά από τα χρόνια της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ, ο νέος υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης σε ηλικία μόλις 24 ετών, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος δήμαρχος της συμπρωτεύουσας με το «γαλάζιο» χρίσμα και στη συνέχεια υποψήφιος βουλευτής στην Α ́ Θεσσαλονίκης. Τοπογράφος μηχανικός στο επάγγελμα ο κ. Ταχιάος διετέλεσε πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Βασίλης Σπανάκης: Με καταγωγή από την Κρήτη και τη Λακωνία, ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης εκλέγεται βουλευτής στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Έχει εργαστεί στην εταιρεία Σώμα Ορκωτών Λογιστών ΑΕ και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ πριν εκλεγεί βουλευτής κατέγραψε μεγάλη διαδρομή στη ΝΔ, ξεκινώντας από τη ΜΑΚΙ και συνεχίζοντας στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ.

Βιβή Χαραλαμπόγιαννη: Η νέα υφυπουργός Εσωτερικών αποτελεί ακόμη ένα στέλεχος του υπουργείου της (γενική γραμματέας) που αξιοποίησε ο Κ. Μητσοτάκης. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με την εφαρμογή πολιτικών διοίκησης προσωπικού, ενώ υπό τον συντονισμό της στο ΥΠΕΣ ολοκληρώθηκαν μεταρρυθμίσεις-τομές για τον δημόσιο τομέα.

Μαρία Κεφάλα: Εκλεγμένη για δεύτερη φορά στο ελληνικό Κοινοβούλιο η νέα υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας είναι παιδίατρος στο επάγγελμα. Κόρη του ιερέα Στέφανου Κεφάλα με καταγωγή από τον Καραδήμα Ιωαννίνων, η πρωτοεμφανιζόμενη στα υπουργικά έδρανα κυρία Κεφάλα εκλέγεται βουλευτής Ιωαννίνων από το 2019, ενώ πριν ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή είχε αξιοσημείωτη δραστηριότητα στα όργανα της ΝΔ, ήδη από τα χρόνια της «γαλάζιας» νεολαίας.

Μάξιμος Σενετάκης: Ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ συμμετέχει για πρώτη φορά σε υπουργικό σχήμα ως υφυπουργός Ανάπτυξης. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2012 και αποτελεί ένα από τα μέλη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας τα οποία ο Κ. Μητσοτάκης «βγάζει μπροστά».

Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου: Στο ίδιο χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης η βουλευτής Πιερίας, η οποία εκλέγεται στην Περιφέρειά της από το 2012. Νομικός στο επάγγελμα, με διαδρομή που ξεκινά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου αποτελεί μία από τις επιλογές του πρωθυπουργού για τη νέα κυβερνητική θητεία του.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Υφυπουργός Υγείας αναλαμβάνει ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της ΝΔ στη Β ́ Θεσσαλονίκης. Ο Δημ. Βαρτζόπουλος είναι ιατρός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Βόννης, ειδικευμένος σε θέματα Νομικής Ψυχιατρικής. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Παπαδή- μου. Στην πολιτική του πορεία ήταν γραμματέας Θεσσαλονίκης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ανέλαβε θέσεις ευθύνης σε όλα τα επίπεδα οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Διονύσης Σταμενίτης: Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης. Πολιτικός μηχανικός με καταγωγή από τα Γιαννιτσά, ο νέος υφυπουργός εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012. Σημαντική η πορεία του κ. Σταμενίτη στον χώρο της ΝΔ, καθώς έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Μάχιμη πολιτικός μηχανικός η νέα υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ξεκίνησε τη διαδρομή της από την ΟΝΝΕΔ και στις τελευταίες εκλογές εξελέγη πρώτη βουλευτής Αχαΐας. Πριν από την εκλογή της στη Βουλή ασχολήθηκε ενεργά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ δραστηριοποιήθηκε έντονα ως μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εκλεγμένη με την παράταξη που υποστηρίζει η ΝΔ.

Σταύρος Κελέτσης: Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο εκλεγμένος από το 2004 βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης. Σπούδασε Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ διετέλεσε ειδικός συνεργάτης στο πολιτικό γραφείο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Στάθης Κωνσταντινίδης: Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης ανέλαβε στη νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ από το 2012, Στάθης Κωνσταντινίδης. Έχει διατελέσει διοικητής στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας «Ο Άγιος Παντελεήμονας» και υποδιοικητής στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης, ενώ έχει ασχοληθεί με δομές για παραμελημένα παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή