Ξεκίνησαν στην Τουρκία οι προετοιμασίες για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται πως με αφορμή την επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον κάλεσε για να του δώσει συγχαρητήρια. Στο πλαίσιο αυτό, έκλεισε το «ραντεβού» για το Βίλνιους, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί η ατζέντα της συζήτησης.

Σχετικά με τις λεπτομέρειες της συνάντησης, ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη ατζέντα από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και ότι μαζί με τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν θα είναι μόνο οι στενοί συνεργάτες τους και όχι πολυπληθείς αντιπροσωπείες.

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ, στόχος της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι να αποκτήσουν ομαλές διμερείς σχέσεις και να υπάρχει ένα καλό κλίμα, χωρίς να έχει βρεθεί λύση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, αφού είναι σημαντική και η ηρεμία εντός του ΝΑΤΟ για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ωφέλιμη η νέα περίοδος διακυβέρνησής του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας ότι η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων.

Το ρεπορτάζ του Al Monitor για τα Δαρδανέλλια

Το κλίμα, βέβαια, δεν φαίνεται να είναι ακόμα τόσο φιλικό, αφού, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Monitor, η Τουρκία βάζει νέα εμπόδια στο ΝΑΤΟ και φαίνεται να εγείρει ερωτήματα σχετικά με την άμυνα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα πάντα με το Al Monitor, η Τουρκία ζητά από το NATO να χαρακτηριστούν τα Στενά των Δαρδανελλίων (Ελλήσποντος) ως «τουρκικά Στενά», πράγμα που μπορεί να δώσει στην Άγκυρα περισσότερο έλεγχο σχετικά με το ποιος «μπαίνει» και ποιος «βγαίνει» από τη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο μέσω της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Όπως αναφέρουν ανώνυμες πηγές στο Al Monitor, η Τουρκία βάζει «φρένο» στο κείμενο του αναθεωρημένου αμυντικού σχεδίου της Συμμαχίας. Ανάμεσα στις αντιρρήσεις που θέτει, θέλει το κείμενο να αναφέρεται σε κρίσιμες πλωτές οδούς που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο ως «τουρκικά Στενά» και όχι ως «Στενά».

Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η οποία ρυθμίζει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, τα αναφέρει απλώς ως «Στενά». Αν αυτές οι θαλάσσιες οδοί γίνουν τουρκικές, τότε «μπορεί να υπονομευτούν τα δυτικά συμφέροντα», αναφέρουν οι πηγές.

Τέλος, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η Ελλάδα αντιστέκεται σθεναρά στις αξιώσεις της Τουρκίας και ότι η Βρετανία προσπαθεί να μεσολαβήσει ανάμεσα στις δύο πλευρές.