«Δεν χωρούν εύκολες και πρόχειρες απαντήσεις» σχολιάζει σχετικά με την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Προσθέτει μάλιστα  πως  «χρειάζεται μια μελέτη σε βάθος αυτών των ζητημάτων», αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου μετά την εκλογική ήττα.

Ο κ.Σκουρλέτης μιλώντας στον Realfm 97,8 και τον Νίκου Χατζηνικολάου τόνισε πως «μιλάμε για έναν πολιτικό χάρτη που έχει διαφορετικά και καινούργια χαρακτηριστικά. Έχουμε μια παρουσία ισχυρή ακροδεξιών κομμάτων που μαζί με το κόμμα της ΝΔ δημιουργούν έναν χώρο που δεν είχε μετά το 1974 τόσο μεγάλη εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο» είπε αρχικά.

Οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες για το αποτέλεσμα

«Ένα αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται μόνο μέσα στην προεκλογική περίοδο, χτίζεται όλη την προηγούμενη περίοδο από το 2019. Άρα οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες, να εμβαθύνουμε στα νέα στοιχεία, να κάνουμε μια συστηματική προσέγγιση και να μην βιαστούμε να δώσουμε απαντήσεις που μπορεί ψυχολογικά να μας βολεύουν αλλά που δεν θα απαντούν στα προβλήματα αν δεν είναι επαρκείς και σε βάθος» περιέγραψε σχετικά με τις διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.

 «Μετά το 2019 δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε επαρκώς και σε βάθος να διαβάσουμε τα ζητήματα και να αναδείξουμε πλευρές της δικής μας πολιτικής. Και φάνηκε μετά αυτό το επόμενο διάστημα. Άρα με συλλογικό τρόπο σε βάθος συζήτηση, αυτό είναι αναγκαίο να γίνει» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκουρλέτης έθεσε μια σειρά από ερωτήματα, σχολιάζοντας πως «άρα, λοιπόν, με συλλογικό τρόπο σε βάθος συζήτηση και αυτό είναι αναγκαίο να γίνει, ποια ήταν η ταυτότητα για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα; Ποιες ήταν οι καλώς εννοούμενες διαχωριστικές γραμμές απέναντι στους άλλους πολιτικούς χώρους; Ποιες ήταν οι προσπάθειες που έπρεπε να κάνει σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνική γείωση;» «Ποιο ήταν τελικά το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της προσπάθειας που ονομάστηκε διεύρυνση, η οποία μέχρι το 2016 επετεύχθη ως προς την εκλογική επιρροή, διατηρήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό το 2019 αλλά τι χαρακτηριστικά κοινωνικής γείωσης πήρε το αμέσως επόμενο διάστημα; Διότι ήταν μια δεκαετία, ένας κόσμος που είχε εμπιστευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως εμείς αυτό το αξιοποιήσαμε για να αποκτήσουμε ισχυρούς κοινωνικούς και πολιτικούς δεσμούς; Ποιες ήταν οι κοινωνικές ομάδες που κατά προτεραιότητα θέλαμε να εκφράσουμε και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες κοινωνικές συμμαχίες στη βάση μιας προγραμματικής πρότασης;», διερωτήθηκε.

Το συνέδριο δεν μπορεί να γίνει άμεσα

«Το συνέδριο δεν μπορεί να γίνει άμεσα, λόγω του καλοκαιριού. Άρα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές το συνέδριο, αφού προσδιοριστεί όμως από τώρα και ξεκινήσει η προετοιμασία του από τώρα» διευκρίνισε ο κ. Σκουρλέτης.

 «Όσο προσωποπαγές να είναι ένα κόμμα και δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται σε αυτά τα κόμματα, για να υπάρξει και να προχωρήσει πρέπει εκ των πραγμάτων να εκφράζει ευρύτερες κοινωνικές ανάγκες. Άρα πριν ο καθένας οδηγηθεί σε ένα συμπέρασμα και βάλει έναν βαρύγδουπο τίτλο, πρέπει να γίνει ανάλυση όλης της προηγούμενης πορείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της σημερινής πραγματικότητας για να δούμε τι κρατάμε από την προηγούμενη πορεία και τι πρέπει να αλλάξουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε πως δεν θεωρεί πως πρέπει να ξεκινήσουν από τα πρόσωπα. «Θα πρέπει να κάνουμε πρώτα την κουβέντα και μετά να καταλήξουμε στο ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος εκφραστής των σημερινών μας αναλύσεων. Δεν υποτιμώ τον ρόλο των προσώπων».