Το βάπτισμα του πυρός πήρε η δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το πρώτο υπουργικό συμβούλιο να συνεδριάζει το πρωί της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγα 24ωρα μετά τον διπλό εκλογικό θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άργησε να δώσει το στίγμα της επόμενης κυβερνητικής περιόδου κάνοντας λόγο για θητεία «αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων», επαναλαμβάνοντας τις υψηλές προτεραιότητες της δεύτερης κυβέρνησης που δεν είναι άλλες από τους καλύτερους μισθούς, ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, καλύτερο κράτος και γενικά μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα. Ένα φιλόδοξο σχέδιο το οποίο θα αναλυθεί διεξοδικά στις προγραμματικές δηλώσεις, όπου θα παρουσιαστεί το πολυσχιδές, συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα με ορίζοντα τετραετίας.

Να σημειωθεί ότι τα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης θα  αφορούν την οργάνωση του κράτους, την μετεξέλιξη του επιτελικού κράτους, ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα προβλέπει την επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο, από το υπεραταμείο όπου υπάγονταν.

ypourgiko__2_
ypourgiko__3_
ypourgiko__4_
ypourgiko__1_

Αυστηρό μήνυμα στους υπουργούς

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα με τα χαμόγελα στα πρόσωπα των κυβερνητικών στελεχών να περισσεύουν, ωστόσο η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού δεν άργησε να στείλει το μήνυμα, ότι οι εκλογές τελείωσαν, οι πανηγυρισμοί έλαβαν τέλος και τώρα είναι ώρα για μεταρρυθμίσεις, αποτελεσματικότητα και σκληρή δουλειά, με τα μέλη του υπουργικού να λαμβάνουν από έναν φάκελο – χρώματος μπλε- που περιείχε συνολικά 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, με αποκλειστικό στόχο την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων της κοινωνίας.

«Είμαστε υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος άρα είμαστε υπηρέτες όλων των πολιτών, πιστοί στις δεσμεύσεις μας, στο καθήκον για το οποίο μας εξουσιοδότησαν, να χτίσουμε την πατρίδα όλων των Ελλήνων και όλων των Ελληνίδων, σε μία Ευρώπη ευημερούσα, μία Ελλάδα ισχυρή, την Ελλάδα του 2030, μία χώρα η οποία θα προχωρά σταθερά, τολμηρά και πάντα μπροστά. Έχουμε πολύ έργο μπροστά μας αλλά θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις», τόνισε άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ypourgiko__6_
ypourgiko__7_
ypourgiko__8_
ypourgiko__5_

«Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν»

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκπέμψει μια αυστηρή προειδοποίηση στα στελέχη του αναφορικά με την στάση που θα τηρήσουν από τώρα και στο εξής, ξορκίζοντας κάθε ενδεχόμενο επανάπαυσης, αυταρέσκειας και αλαζονείας:

«Λίγα λόγια πολλή δουλειά, πετυχημένος υπουργός είναι αυτός ο οποίος μιλά για το έργο του αλλά και αυτός που υπερασπίζεται συνολικά την κυβερνητική πολιτική», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι το έργο δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της επικοινωνίας και ο νοών νοείτο!», ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβερνητικής θητείας.

Διαχείριση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για τα απόνερα της απλής αναλογικής

Εν όψει της ορκωμοσίας της νέας Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα και την εκλογή του Προεδρείου της Βουλής την αμέσως επόμενη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, μετά την είσοδο οκτώ κομμάτων στο Κοινοβούλιο, το οποίο απέδωσε στο αρνητικό πείραμα της απλής αναλογικής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι πολύ σχηματισμοί δεν σημαίνουν κατ΄ ανάγκην δημοκρατική πολυφωνία αλλά πολλές φορές διαμορφώνουν μια πολιτική κακοφωνία.

Επί προσθέτως, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνει διαχείριση στο κοινοβουλευτικό πεδίο των συνεπειών του επιθανάτιου ρόγχου της απλής αναλογικής, με την αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη να εκλαμβάνεται ως πρόθεση να στελεχωθεί το Προεδρείο της Βουλής από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τυχόν δύσκολες καταστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι για Πρόεδρο της Βουλής το κυβερνών κόμμα θα προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ νωρίτερα τα parapolitika.gr έφεραν στη δημοσιότητα το ονόματα που έχουν «κλειδώσει» για τις θέσεις αντιπροέδρων της Βουλής από τη ΝΔ. Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και τον έμπειρο κοινοβουλευτικό με μακρά θητεία στη Βουλή, Θανάση Μπούρα.