Τέλος εποχής για την αρχηγία του Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Αιφνιδιάζοντας τους πάντες, ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες ο Αλέξης Τσίπρας μετά από τρεις ημέρες σιωπής που ακολούθησαν την βαριά τρίτη κατά σειρά, ήττα για τον ίδιο, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Χωρίς ποτέ να πει την λέξη «παραιτούμαι» ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε πως ξεκινάει στο κόμμα την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου, με τον ίδιο να μην είναι υποψήφιος. 

Τα επικρατέστερα πρόσωπα για να διαδεχθούν τον Τσίπρα 

 Κορυφαία στελέχη του κόμματος, σε κατ'ιδίαν συζητήσεις με εσωκομματικούς παράγοντες έχουν αφήσει ανοιχτό να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Τα πρόσωπα αυτά είναι τα εξής:

Έφη Αχτσιόγλου


Η Έφη Αχτσιόγλου, με επιτυχημένη θητεία στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019, αλλά και ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμένεται να είναι υποψήφια παρ'ότι πρόσφατα είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής της ηγεσίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου γεννήθηκε το 1985, στα Γιαννιτσά Πέλλας. Ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε -επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από την ίδια σχολή.

Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014, ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο.

Ήταν υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015. Στον ΣΥΡΙΖΑ πέρασε από τα κομματικά όργανα, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ ήταν μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Ως Διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Εργασίας ήταν υπεύθυνη για τη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Θεσμούς σε ζητήματα σχετικά με την αγορά εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης.Έχει υπηρετήσει ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ και μέλος του ΑΣΕ.

Από τις 5 Νοεμβρίου του 2016 έως τις 9 Ιουλίου του 2019 ήταν υπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Κατά τη θητεία της συνδέθηκε με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και 27% για τους νέους εργαζόμενους (με ενιαίο κατώτατο μισθό τα 650 ευρώ), την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και της ανεργίας, τη δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), το νέο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία κ.α.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη στη Βουλή των Ελλήνων. Επανεξελέγη στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και πρώην «τσάρος» της οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αν τελικά δεν είναι υποψήφια η Ε. Αχτσιόγλου, θα ήθελε να ηγηθεί του κόμματος.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν υποψήφιος βουλευτής Πρεβέζης με το Συνασπισμό στις εκλογές του 2004, όμως εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου 2012, και επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2012, καθώς και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015.Στην κυβέρνηση Τσίπρα του Ιανουαρίου 2015 διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών[ με αρμοδιότητα στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Επίσης, ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους οικονομικούς εταίρους για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Ορκίστηκε Υπουργός Οικονομικών στις 6 Ιουλίου 2015 μετά την παραίτηση του προκατόχου του Γιάνη Βαρουφάκη. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως τις 28 Αυγούστου 2015. Στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε ξανά τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών στην κυβέρνηση Τσίπρα του Σεπτεμβρίου 2015, θέση που διατήρησε έως τις 9 Ιουλίου 2019.

Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής Β1' Βόρειου Τομέα Αθηνών. Στις 18 Ιουλίου 2019 ορίστηκε τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διονύσης Τεμπονέρας

Ακόμη, κορυφαία στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι οι σαρωτικές αλλαγές για τις οποίες μίλησε ο Αλ. Τσίπρας θα γίνουν πραγματικότητα με ένα στέλεχος της νέας γενιάς, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος στο τελευταίο συνέδριο είχε εκλεγεί πρώτος στην κεντρική Επιτροπή. 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας γεννήθηκε το 1981, στην Πάτρα.

Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) και μετέπειτα, από τη Νομική Σχολή, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακολούθως, έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Ε.Κ.Π.Α. (με κατεύθυνση στο Εργατικό Δίκαιο) και σήμερα, είναι υποψήφιος διδάκτωρ, στον Τομέα Δημοσίου Δικαίου, του Ε.Κ.Π.Α.

Εργάζεται από το 2008, ως δικηγόρος ασκώντας δικηγορία, με εξειδίκευση, στα θέματα του Εργατικού, του Δημοσίου και του Κοινωνικοασφαλιστικού Δικαίου. Συνδράμει σαν νομικός παραστάτης, ομοσπονδίες και σωματεία. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος στο Υπουργείο Εργασίας, στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ(ΕΦΚΑ) και στο ΕΤΕΑ.Από τον Απρίλιο του 2017, διετέλεσε ειδικός νομικός σύμβουλος του Υπουργού Ναυτιλίας και την περίοδο 2018-2019, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Παράλληλα, έχει δημοσιεύσει άρθρα, στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.

Από το 2013 μέχρι σήμερα, είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ συμμετείχε στην Επιτροπή Καταστατικού.

Ακόμη, αν και δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, σκέψεις να συμμετάσχουν στην κούρσα της ηγεσίας γίνονται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τους Αλέξη Χαρίτση και Ρένα Δούρου, που διετέλεσαν στενοί συνεργάτες του Τσίπρα αλλά είχαν και κορυφαίους ρόλους τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αυτοδιοίκηση την περίοδο διακυβέρνησης από το κόμμα της Κουμουνδούρου

Αλέξης Χαρίτσης

Ο Αλέξης Χαρίτσης γεννήθηκε το 1977 στην Καλαμάτα. Σπούδασε στην Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στην Αριστερά και στον Συνασπισμό και μετέπειτα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του 2012 και του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία. Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος[1] και ένας εκ των συμμετεχόντων στην Κίνηση των 53+. Επίσης, έχει διατελέσει συντονιστής του τομέα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.Στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα ήταν υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ. Μετά τον ανασχηματισμό της 5ης Νοεμβρίου του 2016 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μετά τον ανασχηματισμό της 29ης Αυγούστου 2018 ορίστηκε υπουργός Εσωτερικών, θέση την οποία διατήρησε μέχρι τις 13 Ιουνίου του 2019.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας και εξελέγη με 16.279 ψήφους. Στις 16 Ιουλίου 2019 ορίστηκε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και παρέμεινε στη θέση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 ανανέωσε τη βουλευτική του θητεία.

Ρένα Δούρου

Εκλέχτηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012. Διετέλεσε υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΕΚΕ) για την εξωτερική πολιτική, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 26 Μαρτίου του 2014 παρέδωσε τη βουλευτική της έδρα, την οποία έλαβε η Ελένη Αυλωνίτου.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2014 εκλέχτηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Στις 25 Μαΐου του 2014, εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής, ούσα επικεφαλής του συνδυασμού Δύναμη Ζωής.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019, ο συνδυασμός της ήρθε δεύτερος, συγκεντρώνοντας 19,71% στον πρώτο γύρο και 34,21% στον δεύτερο. Έτσι η Δούρου, ανέλαβε επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου.
Ως εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, η Δούρου είναι από το 2014 μέλος του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης,[14] αναπληρώτρια επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θεματική εκπρόσωπος για θέματα ισότητας φύλων του Κογκρέσου, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τρεχουσών Υποθέσεων, μέλος του Γραφείου των Σοσιαλιστών, Πράσινων, Προοδευτικών Δημοκρατών του Κογκρέσου και εισηγήτρια σε Εκθέσεις για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023 εξελέγη στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας.

 

Το παρασκήνιο της παραίτησης

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα δρομολόγησε ισχυρές αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά από 15 χρόνια στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ πήρε την απόφαση αλλαγής σελίδας. Ήταν 10 Φεβρουαρίου του 2008 όταν ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ με συντριπτικό ποσοστό 70,4% και έγινε, σε ηλικία 33 ετών, ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.


Σήμερα, 29 Ιουνίου 2023, ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε τους τίτλους τέλους στην ηγεσία του στον ΣΥΡΙΖΑ, από το Ζάππειο.

«Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματός μας, στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προτείνει την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό του, διαμηνύοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος, θα είναι όμως «παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτή».

Για τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως, η απόφαση φαίνεται ότι είχε ληφθεί από το βράδυ της πρώτης ήττας, στις εκλογές του Μαΐου, και οριστικοποιήθηκε με τη δεύτερη υποχώρηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιουνίου. Το βράδυ, στη δήλωσή του, είχε περιγράψει τις επόμενες κινήσεις του:

 «Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος. Ένας κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα. Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με υπερηφάνεια. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές, για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος».

Την οριστική απόφαση της παραίτησής του την είχε λάβει ο ίδιος, αφού τη «βασάνισε» με τον εαυτό του επί τρεις ημέρες, οπότε και δεν εμφανιζόταν στην Κουμουνδούρου. Δεν την ήξεραν παρά μόνον η οικογένειά του και ίσως ένας ή δύο συνεργάτες του.

 «Έκανε κάτι σοφό: Κάθισε μακριά, να πάρει τις αποφάσεις του», έλεγαν στενοί του άνθρωποι.

Όπως εξήγησε ο ίδιος από το Ζάππειο, «έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. Ξεπερνούν εκ των πραγμάτων τον δικό μου ατομικό ορίζοντα».

Όταν ο κύβος ερρίφθη, συγκάλεσε Εκτελεστικό Γραφείο, όπου έφτασε τελευταίος και έριξε τη «βόμβα», ενημερώνοντας ότι εν συνεχεία θα κάνει δημόσιες ανακοινώσεις στο Ζάππειο.

 «Αυτή είναι η απόφασή μου, είναι οριστική και αδιαπραγμάτευτη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αιφνιδιάζοντας τα μέλη του κομματικού οργάνου, χωρίς να αφήσει περιθώριο συζήτησης.


Μετά το Εκτελεστικό Γραφείο κατευθύνθηκε αμέσως στο Ζάππειο, με ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τον ακολουθούν: τη Ράνια Σβίγκου, τον Μιχάλη Καλογήρου, τον Νικόλα Φαραντούρη, τον Γιώργο Βασιλειάδη, και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Εκεί και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Μπάμπης Παπαδάκης.

Στην καρέκλα κάθισε μόνος του  και εξήγησε τις αποφάσεις του, καταθέτοντας παράλληλα και ένα προσωπικό μανιφέστο-παρακαταθήκη, αποφεύγοντας ωστόσο την αυτοκριτική.

Αμέσως μετά αναχώρησε από το Ζάππειο, ενώ στο πλευρό του ήταν η σύντροφός του, Μπέττυ Μπαζιάνα.

Η κυρία Μπαζιάνα τον περίμενε στο αυτοκίνητο, όπου τον υποδέχθηκε με ένα ενθαρρυντικό χαμόγελο και ένα χτύπημα στην πλάτη.

Ποιοι γνώριζαν για την παραίτησή του

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Α. Τσίπρας μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ ζύγιζε τα υπέρ και τα κατά της παραμονής του στην Προεδρία του κόμματος, ενώ η αίσθηση που είχαν τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου ήταν πως ναι μεν θα παραιτηθεί για να εκκινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας, αλλά με τον ίδιο να είναι ξανά υποψήφιος.


Σαφή εικόνα για τις τελικές του αποφάσεις είχαν ελάχιστοι και αυτοί ήταν πρόσωπα του στενού οικογενειακού του περιβάλλοντος, όπως τα αδέλφια του και η συζυγος του Μ. Μπαζιάνα.

Από τους στενούς του συνεργάτες ο διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου Μ. Καλογήρου φέρεται να είχε αντιληφθεί πως ο Α. Τσίπρας θα αποχωρούσε οριστικά από την προεδρία του κόμματος και δεν θα έθετε εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «κοινωνοί» των προθέσεων του άρχισαν να γίνονται από την Τρίτη και μετά δυο ακόμη πρόσωπα οι Δ. Τζανακόπουλος και Ν. Παππάς, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν επιχείρησαν να τον αποτρέψουν.

 

Η επόμενη ημέρα

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να δρομολογήσει τον οδικό χάρτη για την εκλογή νέου προέδρου από την βάση του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εκλέξει νέο επικεφαλής της Κ.Ο., ώστε να εκπροσωπείται το κόμμα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενόψει και της τριήμερης συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή.