Αυτή την ώρα επί τάπητος στη συνεδρίαση των «27» βρίσκεται το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού.

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών

Στην τοποθέτησή του για το μεταναστευτικό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι χρειάζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο καινοτόμες πολιτικές καταπολέμησης των διακινητών, ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Αναφέρθηκε ακόμα στη μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Ελλάδα, αποτέλεσμα και της βελτίωσης της συνεργασίας με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Πριν την έναρξη της συνόδου των 27, ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και η Τζόρτζια Μελόνι.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν σειρά από ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και το μεταναστευτικό.

Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν την ευκαιρία, πριν τη συνάντηση, να συνομιλήσουν με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης Ουκρανίας και της προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας», σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ.

Στη συνέχεια, οι ηγέτες της ΕΕ συνομίλησαν μέσω βιντεοκλήσης με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι ηγέτες της ΕΕ, στη συνέχεια, προχώρησαν σε μια ευρύτερη συζήτηση για την Ουκρανία - συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης των εσόδων από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της χώρας.

mitsotakis-ee__2_
mitsotakis-ee__3_
mitsotakis-ee__4_
mitsotakis-ee__1_

Η συζήτηση για την Ουκρανία έχει ολοκληρωθεί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Όπως σημειώνει το Politico, η πρόοδος μέχρι στιγμής είναι ασυνήθιστα γρήγορη, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι 27 κατέληξαν σε συναίνεση σχετικά το ουκρανικό. Τώρα σειρά έχει το ζήτημα του μεταναστευτικού.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην σύνοδο Κορυφής δήλωσε: «Αναμφίβολα, το πιο σημαντικό θέμα στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική στα ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου. Θέλω να χαιρετίσω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και την οποία η πατρίδα μας αναζητούσε εδώ και καιρό, καθώς αποτελεί ευρωπαϊκή υποχρέωση η αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά ολόκληρη την ήπειρο».

«Η πατρίδα μας αποδίδει σημασία στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια αποστολή την οποία η Ελληνική Πολιτεία, το Λιμενικό, η Αστυνομία με τη συμπαράσταση των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν επιτελέσει στο ακέραιο, μειώνοντας κατά 90% τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά και αποδεικνύοντας ότι υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσουμε τους άθλιους διακινητές, οι οποίοι εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο για να μεταφέρουν κατατρεγμένους ανθρώπους σε βάρκες και πλοιάρια που δεν θα έπρεπε ποτέ να αποπλέουν από καμία απολύτως ακτή», συνέχισε.

Και πρόσθεσε: «Με αφορμή το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου, θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά ότι είναι απολύτως άδικο να στοχοποιείται από κάποιους ευρωπαϊκούς κύκλους το Ελληνικό Λιμενικό, το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και έσπευσε και σε αυτό το ναυάγιο να προσφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις υπηρεσίες του.

Όλη μας η ενέργεια πρέπει να κατευθύνεται στην εξαφάνιση και στην απόλυτη στοχοποίηση των άθλιων διακινητών, που είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για το ότι άνθρωποι επιβιβάζονται σε πλοιάρια τα οποία δεν θα έπρεπε ποτέ να πλέουν στη Μεσόγειο».

Για τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Εξακολουθούμε να επενδύουμε στην πολιτική ανάπτυξης, που είναι και η μόνη που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αλλά να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να αυξήσει τους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους, κυρίως τους χαμηλόμισθους, οι οποίοι και σήμερα έχουν ανάγκη τη στήριξή μας για να αντιμετωπίσουν την επιμονή ακρίβεια που εξακολουθεί και τους ταλανίζει».

Μητσοτάκης για την παραίτηση Τσίπρα

Σε ερώτηση πώς σχολιάζει την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θεωρώ ότι ήταν μια αναμενόμενη απόφαση μετά από τρεις συντριπτικές ήττες που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά σε εθνικές εκλογές. Θεωρώ ότι με την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια, και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο, αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου. Τα κόμματα πρέπει να ενώνουν τους πολίτες και να προτείνουν ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών, και σε αυτόν τον δρόμο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πορεύτηκε ποτέ. Ελπίζω να τον βρει και το εύχομαι ειλικρινά».

Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Προτεραιότητα όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να σώσουμε ζωές

Σε κοινές του δηλώσεις με τη Ρομπέρτα Μέτσολα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Προτεραιότητα να προστατεύσουμε τα σύνορα και να σώσουμε ζωές».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο προσφυγικό ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι είχαμε το τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου ενώ υπήρχε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τι έγινε. «Όλοι στην Ελλάδα αισθάνονται τεράστια θλίψη για τον θάνατο αυτών των ανθρώπων. Ήταν ένα πλοίο γεμάτο ανθρώπους που έλαβαν ψεύτικες υποσχέσεις για ασφαλές ταξίδι. Ο κίνδυνος ήταν τεράστιος, η μόνη εναλλακτική είναι να σπάσουμε τον κύκλο και να χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος με τα πλοία που φεύγουν από τη Νότια Μεσόγειο και ριψοκινδυνεύουν ζωές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει σώσει χιλιάδες ζωές, αλλά η προτεραιότητα είναι όχι μόνο να προστατεύσουμε τα σύνορα, αλλά και να συνδράμουμε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Το θεωρούμε μεγάλη προτεραιότητα, από το 2019 καταφέραμε να μειώσουμε τις ροές κατά 90%, η συνεργασία με τις χώρες διαμεταφοράς είναι πολύ σημαντική και χρειαζόμαστε συνεργασία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Είμαστε χαρούμενοι για πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, χρειαζόμαστε λύση ευρωπαϊκή. Η προστασία των συνόρων είναι μόνο ένα κομμάτι, θα πρέπει να μιλήσουμε για τις επιστροφές και να δείξουμε τον δρόμο για όσους χρειάζεται να επιστρέψουν».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την κα Μέτσολα για την κατανόηση της που η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθαίνει στη θάλασσα. Τα κράτη-μέλη δεν μπορούν από μόνα τους να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Θέλουμε να φθάσουμε σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τις ευρωεκλογές. Θα είναι ισχυρό πλαίσιο με σκοπό την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων. Έχοντας κατά νου την πρόσφατη τραγωδία, θα πρέπει να εστιάσουμε στο να αντιμετωπίζουμε τους διακινητές», δήλωσε η κα Μέτσολα.