Το μεσημέρι της Πέμπτης 29 Ιουνίου, σε δηλώσεις του στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, έπειτα από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Έπειτα από την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, σταδιακά αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος άρχισαν να τοποθετούνται σχετικά με τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Τσακαλώτος: «Η πολιτική συγκρότηση και η αγωνιστικότητα του Τσίπρα αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας»

Ένας από αυτούς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έκανε λόγο για έναν σπουδαίο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ που κλείνει μετά την σημερινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα. «Ένας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες. Όλους αυτούς τους λόγους περηφάνιας τους πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιμότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στο κόμμα μας. Το σημερινό μήνυμα είναι ένα και δυνατό: όλες και όλοι μαζί, ενωμένοι, για την ανασυγκρότηση».

Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε...

Posted by Ευκλείδης Τσακαλώτος on Thursday, June 29, 2023

Δραγασάκης για Τσίπρα: Έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Αριστεράς στους πιο δύσκολους καιρούς της πρόσφατης ιστορίας της χώρας

Το σχόλιο του έκανε και ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα «συγκροτήθηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια ως ένα συλλογικό εγχείρημα ανανέωσης και ελπίδας. Και για την Αριστερά και για τη χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας ταυτίστηκε όσο κανείς μαζί του».

«Στάθηκε όρθιος απέναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της Αριστεράς στους πιο δύσκολους καιρούς της πρόσφατης ιστορίας της χώρας. Και κατόρθωσε από τη χρεοκοπία να την οδηγήσει το 2018 έξω από τα μνημόνια, επαναφέροντάς τη σε ομαλές συνθήκες. Ό,τι θετικό πετύχαμε και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση έχει τη δική του σφραγίδα» υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Συνέχισε, τονίζοντας ότι «σήμερα το αίτημα της ανανέωσης και της ελπίδας παραμένει επίκαιρο. Αποκτά νέο ευρύτερο περιεχόμενο. Πολλοί, εύλογα, αναρωτιούνται «και τώρα τι». Η Αριστερά δεν μπορεί να κάνει «πίσω». Η μόνη απάντηση μπορεί να είναι, η ανασυγκρότηση και ενίσχυση του #ΣΥΡΙΖΑΠΣ ώστε να γίνει και πάλι η προοδευτική πλειοψηφική έκφραση της κοινωνίας».

Και κατέληξε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη αγώνων και διακυβέρνησης δεν έκλεισε τον κύκλο του αλλά βρίσκεται μπροστά σε νέες πραγματικότητες και προκλήσεις. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που ζητούν απάντηση. Αδυναμίες και λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό απαιτεί συνθετικές όσο και σαφείς απαντήσεις. Ανοιχτό και πειθαρχημένο διάλογο. Ενότητα και συντεταγμένη πορεία. Και σε αυτήν την πορεία είναι αναγκαία η συμβολή όλων των μελών και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ. Και πριν από όλους του Αλέξη Τσίπρα, που με αίσθηση ευθύνης ανέλαβε σήμερα αυτή τη δέσμευση».

Ο #ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε πριν από σχεδόν 20 χρόνια ως ένα συλλογικό εγχείρημα ανανέωσης & ελπίδας. Και για την Αριστερά &...

Posted by Γιάννης Δραγασάκης - Yannis Dragasakis on Thursday, June 29, 2023

«Θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξες»

«Έντιμος όσο κανείς. Οραματικός σε όλη την πορεία του. Γενναίος μέχρι την τελευταία στιγμή. Στο πλευρό του ό,τι κι αν αποφασίσει. Ξεκάθαρα πράγματα» είναι το μήνυμα της Έλενας Ακρίτα.

Ενώ ο Παύλος Πολάκης σχολίασε ότι η παραίτησή του κ. Τσίπρα αποτελεί μια «γενναία απόφαση από έναν γενναίο άνθρωπο! Τις μάχες που έρχονται θα τις δώσουμε με ψυχραιμία, συντροφικότητα και αποφασιστικότητα».

Γενναία απόφαση από έναν γενναίο άνθρωπο! Τις μάχες που έρχονται θα τις δώσουμε με ψυχραιμία, συντροφικότητα και αποφασιστικότητα.

Posted by Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis on Thursday, June 29, 2023

Την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σχολίασε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Αρβανίτης, δίνοντας υπόσχεση του ότι «θα συνεχίσουμε στον δρόμο που χάραξες».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Αρβανίτη: «Ένα μεγάλο Ευχαριστώ. Και μια Υπόσχεση. Στον Σύντροφο Αλέξη. Στον ηγέτη της Σύγχρονης Ριζοσπαστικής Κυβερνώσας Αριστεράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Μεγάλη παρακαταθήκη μας όσα έκανες για την Αριστερά και τη χώρα. Θα συνεχίσουμε στους δρόμους που χάραξες. Θα επιμείνουμε παλεύοντας να είμαστε χρήσιμοι. Και στο τέλος, πάλι θα νικήσουμε, μαζί. Γιατί θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Όπως εσύ μας έμαθες να νικάμε. Όπως ορίζει η ιστορική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Με πολλή συγκίνηση και πίστη. Venceremos»!

Ένα μεγάλο Ευχαριστώ. Και μια Υπόσχεση. Στον Σύντροφο Αλέξη. Στον ηγέτη της Σύγχρονης Ριζοσπαστικής Κυβερνώσας...

Posted by Kostas Arvanitis on Thursday, June 29, 2023

«Κανείς δεν μένει σε μια θέση που δεν θέλει»

Την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και ο Ευάγγελος Αντώναρος, με ανάρτησή του στο Twitter και εκτίμησε ότι αυτή δεν θα είναι το... τελευταίο του βήμα στην πολιτική.

Επισήμανε επίσης πως το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη δήλωση παραίτησής του, έκανε συνεχείς αναφορές στο κόμμα, δείχνει πως δεν θέλει, προς το παρόν τουλάχιστον, να προχωρήσει στην ίδρυση κάποιου άλλου πολιτικού φορέα.

«Κανείς δεν μένει σε μια θέση που δεν θέλει. Φρονώ ότι η παραίτηση Τσίπρα δεν είναι το τελευταίο βήμα του στην πολιτική. Αλλά η συνεχής αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει, κατά την γνώμη μου, ότι δεν θέλει να ιδρύσει κάτι άλλο. Όχι τώρα πάντως. Ενδιαφέρον ότι παραμένει βουλευτής - ή όχι;», έγραψε συγκεκριμένα ο Ευάγγελος Αντώναρος.

«Είναι μία ιστορική στιγμή»

«Η προσωπική συγκίνηση όλων όσοι υπηρετήσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα είναι δεδομένη. Είναι μία ιστορική στιγμή. Θεωρώ σημαντικό ότι μέχρι την ανάδειξη της νέας ηγεσίας θα παραμείνει εγγυητής της ενότητας του κόμματος, αναλαμβάνοντας την πολιτική και ηθική αυτή υποχρέωση. Όποιος ισχυριστεί ότι δεν υπήρχε η προσωπική σφραγίδα του Αλέξη #Τσίπρα στην πορεία του κόμματος μετά το 2007, απλά δεν διαβάζει καλά την ιστορία» τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, σχολιάζοντας την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα, ο Απόστολος Γκλέτσος εμφανίστηκε διατεθειμένος να ξεκινήσει συλλογή υπογραφών προκειμένου να μην ισχύσει η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Όπως δήλωσε στα parapolitika.gr ο κ. Γκλέτσος στόχος είναι ο κ. Τσίπρας να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος.

«Θέλουμε να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, γιατί είναι δύσκολες οι ώρες για την Ελλάδα και η μη υποψηφιότητά του θα είναι ένα πράγμα κακό για τον τόπο και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.