Ένα «καυτό» δεκαήμερο ξεκινάει σήμερα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη – το πρώτο μετά την επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και την ανάληψη εκ νέου της πρωθυπουργίας από τον ίδιο. Η αρχή γίνεται το πρωί με την ορκωμοσία στη Βουλή και το δεκαήμερο ολοκληρώνεται το βράδυ της επόμενης Τετάρτης, με την επιστροφή του από το Βίλνιους της Λιθουανίας και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στα υπουργεία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προγραμματίζει τη δεύτερη επίσκεψή του σε υπουργείο, μετά από εκείνη στο Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα και η σειρά που επιλέγει είναι ενδεικτική και των πολιτικών προτεραιοτήτων για την επόμενη τετραετία: Αύριο, λοιπόν, Τρίτη αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να επιβεβαιώσει την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ ως κεντρική προτεραιότητα.

Η τρίτη επίσκεψη αναμένεται να γίνει προς το τέλος της εβδομάδας στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας και στη νέα του ηγεσία υπό τον Βασίλη Κικίλια, εν όψει ενός δύσκολου διμήνου με υψηλές θερμοκρασίες και κινδύνους εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

Οι προγραμματικές δηλώσεις 

Στο ενδιάμεσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να μην «φορτώσουν» το πρόγραμμά του, καθώς επιζητά τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμάσει την ομιλία του αυτή την Πέμπτη, πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Εκεί θα δώσει τόσο το πολιτικό στίγμα όσο και το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων της επόμενης περιόδου, με έμφαση στην άμεση και έμμεση βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών. Το πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί βέβαια με το πρώτο νομοσχέδιο της νέα διακυβέρνησης, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα είναι τελικά αυτό για το επιτελικό κράτος (θα έρθει στη συνέχεια στη Βουλή), αλλά το οικονομικό, με νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλες διατάξεις.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βίλνιους για μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία να παραμένει μετέωρο, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας. Στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, την οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει ως «μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων», όπως δήλωσε την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτό το οποίο απομένει να διαπιστεύσουμε στη συνάντηση στο Βίλνιους, είναι κατά πόσο η Τουρκία πραγματικά θέλει να γυρίσουμε σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε αφότου έχω ολοκληρώσει αυτή τη συνάντηση», υπογράμμισε στις ίδιες δηλώσεις.

Τζο Μπάιντεν 

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε ακόμα στενότερη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, επιβεβαίωσαν τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς και τη βούλησή τους για την ενίσχυση και εμβάθυνση της εξαιρετικής ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και για τον ρόλο της ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου στην περιοχή.