Με τον «οδικό χάρτη» ολόκληρης της 4ετίας παρομοιάζουν εξ απορρήτων συνεργάτες του την πολυαναμενόμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου στη Βουλή. 

Παραδοσιακά, η εν λόγω ομιλία αξιοποιούνταν ως επί το πλείστον ώστε να διαμορφωθεί ένα ψηφιδωτό από τις επιμέρους δεσμεύσεις και εξαγγελίες του νέου κυβερνητικού κύκλου, ωστόσο η τρέχουσα πολιτική συγκυρία στο εσωτερικό κατά μείζονα λόγο, αλλά όχι μόνο, είναι ουσιωδώς διαφορετική, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του.

Η αδιαμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατ’ επέκταση της Νέας Δημοκρατίας στον απόηχο του back to back 40% στις εκλογές Μαΐου-Ιουνίου, η εμφατική επικράτησή του σε όλες ανεξαιρέτως τις ηλικιακές-επαγγελματικές ομάδες, αλλά και το πολιτικό κενό που προσώρας παρατηρείται στον κατακερματισμένο και εν πολλοίς ακέφαλο χώρο της αντιπολίτευσης αφενός καλλιεργούν προσδοκίες στους πολίτες και αφετέρου επιφορτίζουν με βαρύτατες ευθύνες τους ώμους του πρωθυπουργού και των υπουργών του.

Ευθύνη

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσωπο που λαμβάνει ενεργά μέρος στα του στρατηγικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου εξηγεί πως η επικείμενη ομιλία του πρωθυπουργού προσλαμβάνει ιστορικές διαστάσεις, οι οποίες πηγάζουν προφανώς από την ισχυρή εντολή που εξασφάλισε ο κ. Μητσοτάκης ύστερα από δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η ίδια πηγή εξηγεί ότι «ο πρωθυπουργός συναισθάνεται την τεράστια ευθύνη να μιλήσει εξ ονόματος όλων των Ελλήνων, να εμφανιστεί ενωτικός και να επουλώσει τις όποιες πληγές άνοιξαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».

Πρωτίστως, όμως, «να παρουσιάσει το όραμά του για το πώς αντιλαμβάνεται τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αλλά και την αναβαθμισμένη θέση της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με λίγα λόγια πώς οραματίζεται την Ελλάδα του 2027 και του 2030». 

Οραματικό στίγμα

Έτερη γραμμή κυβερνητικής πληροφόρησης επιμένει πως η ομιλία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο δεν θα εξαντλείται σε ένα... μενού ρυθμίσεων, αλλά θα παρομοιάζει την επικείμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού με την ιστορικού χαρακτήρα ομιλία που εκφώνησε τον Μάιο του 2022 στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το ξεκάθαρο οραματικό στίγμα της, αλλά και φανερώνοντας τη μεγάλη ευχέρεια κινήσεων, που θα απολαμβάνει για το αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Μητσοτάκης.

Ούτως ή άλλως, οι στρατηγικού χαρακτήρα στόχοι της νέας διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν «κλειδώσει» από την προεκλογική κιόλας περίοδο. Πηγή με άμεση γνώση των κλειστού χαρακτήρα συσκέψεων της προηγούμενης περιόδου παραπέμπει στην τριγωνοποίηση της πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης, ήτοι τον υπεύθυνο πατριωτισμό, τη φιλελεύθερη οικονομία και την κοινωνική ατζέντα και επιβεβαιώνει πως βάσει της προαναφερθείσας αρχιτεκτονικής θα δομηθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού.

Η «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» είναι σε θέση να γνωρίζει πως οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, έχουν ήδη ειδοποιήσει τους υπουργούς να αποστείλουν έως το βράδυ της Δευτέρας ενημερωτικά σημειώματα με την προσέγγιση και τις ιδέες τους επί των προγραμματικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα ευθύνης τους, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας.

Επί της αρχής είναι, επίσης, σαφές ότι ο κανόνας της αξιοποίησης του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου, όποτε και εάν αυτός εντοπίζεται, στην κατεύθυνση της στήριξης των αδυνάμων και των πλέον ευάλωτων θα εξακολουθήσει να είναι ο κανόνας, όπως σημειώνει επιτελικό κυβερνητικό στέλεχος.

Μεταρρυθμίσεις

Δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, όπως τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ότι οι μεταρρυθμίσεις με στόχο την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικότερου κράτους, την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης βρίσκονται στον πυρήνα των επιδιώξεων του πρωθυπουργού.

Όπως μεταδίδεται, εξάλλου, επείγουσα προτεραιότητα είναι και η αντιμετώπιση της ακρίβειας, με την ανανέωση της ισχύος μέτρων όπως το «Καλάθι του νοικοκυριού» και το «Market pass» σε βάθος εξαμήνου, αλλά και τη χορήγηση ακόμη ενός εφάπαξ βοηθήματος με συγκεκριμένη περίμετρο δικαιούχων προς το τέλος του έτους να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Κατά κύριο λόγο, πάντως, στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και εν συνεχεία στην κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις αρχές Αυγούστου, αναμένεται να αποτυπωθεί το σύνολο των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων οικονομικών δεσμεύσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι αυξήσεις στο νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων από 1ης/1/24, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις και η έξτρα ενίσχυση των συνταξιούχων, που ακόμη ταλαιπωρούνται από την προσωπική διαφορά, καθώς και η μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης είναι ορισμένες από αυτές.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή