Ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε πράγματι ο μοιραίος άνθρωπος για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πήρε το κόμμα της Αριστεράς από το 3%, το πήγε στο 36% και τελικά το άφησε στο 17%. Αξιολογώντας λοιπόν αυτή τη διαδρομή, βάσιμα θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι μόνο κόμμα εξουσίας δεν υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά δεν κατάφερε με κανένα τρόπο να διεισδύσει στο Κέντρο και να κερδίσει τη μεσαία τάξη. 

Για τον ίδιο η απόφαση της παραίτησης μπορεί να ήταν λυτρωτική, αφού έπειτα από δύο ήττες η θέση του στο κόμμα και στο πολιτικό σκηνικό είχε κλονιστεί, για τους συντρόφους του ωστόσο έχει ανοίξει ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι πιο δύσπιστοι παραδέχονται ότι «ο Τσίπρας ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας».

Απολογισμός

Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται -λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την παραίτηση του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- να κάνουν απολογισμό για το τι άφησε πίσω του ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι έφτιαξε ένα αρχηγικό κόμμα το οποίο σήμερα βρίσκεται μπροστά στο χειρότερο ενδεχόμενο: στην πλήρη κατάρρευση.

Η αλήθεια είναι ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια της θητείας του παρέπαιε ανάμεσα σε αυτά που έπρεπε να κάνει και σε αυτά που θα ήθελε να κάνει. Πολλοί ισχυρίζονται μάλιστα ότι το 2019, με το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό που πήρε ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (31,5%), δεν κατάφερε τελικά να αναμορφώσει το κόμμα του δομικά, πολιτικά και ιδεολογικά, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μία εναλλακτική λύση, ένα κόμμα εξουσίας.

Είτε από προσωπική αδυναμία είτε γιατί πάντα επιχειρούσε να συγκεράσει όλες τις απόψεις μέσα στο κόμμα του, ο τέως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να δώσει μία σαφή ιδεολογική φυσιογνωμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ κατά καιρούς επιχειρούσε να κάνει κάποιες αλλαγές, τελικά επέστρεφε στα γνωστά μονοπάτια, στη δήθεν σύνθεση των απόψεων και τελικά στην εσωστρέφεια.

Οι πιο καλόπιστοι του αποδίδουν αδυναμία να συγκρουστεί με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, προκειμένου να μην κλονιστεί η ενότητα μέσα στο κόμμα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι εξ αιτίας του χαρακτήρα του -είναι πολύ συναισθηματικός- ακόμα και τις φορές που συγκρούστηκε με κάποιους στη συνέχεια το μετάνιωσε και επιχείρησε να ανασκευάσει.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα την ιστορία με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που μετά τη δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών -για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών- του τηλεφώνησε και τον επέπληξε και αμέσως μετά έδειχνε στενοχωρημένος και μετανοημένος, γιατί υπήρξε αυστηρός με τον πρώην συνεργάτη του. Το γεγονός ότι ακόμα και όταν χτυπούσε τα χέρια πάνω στο τραπέζι αυτό γινόταν είδηση, δείχνει ότι το είχε χτυπήσει ελάχιστες φορές.

Η διεύρυνση

Από την άλλη, στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τον επικρίνουν για την κεντρώα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έλεγαν στελέχη από τους «53», που είναι ενταγμένοι στην «Ομπρέλα», η εμμονή του στη διεύρυνση του κόμματος δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Λένε δηλαδή ότι τα πρόσωπα που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ -και εντάχθηκαν σε αυτόν εξ αιτίας των προσωπικών σχέσεων που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα- δεν έφεραν ψηφοφόρους στο κόμμα.

Κατηγορούν ακόμα τον τέως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δημιούργησε ένα καθαρά προσωποκεντρικό κόμμα, χωρίς να αφήσει «πάγκο», με αποτέλεσμα σήμερα να μην υπάρχουν πρόσωπα τα οποία να έχουν ξεχωρίσει για να αναλάβουν την ηγεσία του κόμματος.

Οι ίδιοι άνθρωποι κατηγορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα για την προτίμησή του στους ΠΑΣΟΚογενείς, καθώς όπως υποστηρίζουν αυτοί ευθύνονται για τη μεγάλη ήττα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λένε δηλαδή ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προσηλωμένος στις απόψεις των στελεχών που προήλθαν από το ΠΑΣΟΚ, χάνοντας έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ τον αριστερό προσανατολισμό του.

Λάθος μήνυμα

Από το κάδρο των ευθυνών δεν βγαίνει φυσικά και η ανοχή του τέως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε φαινόμενα τύπου Πολάκη. Όπως σημειώνουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας με τη στάση του εξέθρεψε τον Πολακισμό και έφερε πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνουν δε ότι ακόμα και όταν αποφάσιζε να πάρει μέτρα εναντίον του βουλευτή Χανίων, στη συνέχεια εμφανιζόταν να τα παίρνει πίσω στέλνοντας λάθος μήνυμα στην κοινωνία.
Οι «53» υποστηρίζουν ότι κατ’ επανάληψη είχαν διαμηνύσει στον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία άλλη πολιτική γραμμή, καθώς το μήνυμα του κόμματός τους είχε θολώσει, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια ανταπόκριση από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή