Το νέο υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα συγκροτήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύο ημέρες μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής αποτελεί το κατεξοχήν αγαπημένο και ιντριγκαδόρικο θέμα συζήτησης στα δημοσιογραφικά και πολιτικά πηγαδάκια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις σκέψεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για τη δομή της νέας κυβέρνησής του, εφόσον το κόμμα του επαναλάβει τη νίκη της 21ης Μαΐου.

Έμπειρος πια μετά την πρώτη του τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατά νου τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα, ωστόσο αποφεύγει να δίνει πληροφορίες επ΄ αυτού, καθώς η αποκλειστική προτεραιότητα της ΝΔ έως τις εκλογές είναι η ισχυρή αυτοδυναμία στην κάλπη. 

Ονοματολογία

Η ονοματολογία για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είναι αγαπημένο «σπορ» κατά τις προεκλογικές περιόδους, ωστόσο αποτελεί μια συζήτηση την οποία τόσο στις δημόσιες παρεμβάσεις του, όσο και στις κατά καιρούς εισηγήσεις που δέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ «κόβει» με κάθε ευκαιρία, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός στις συνεντεύξεις του φροντίζει να στέλνει μηνύματα και προειδοποιήσεις στα «γαλάζια» στελέχη που μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης ετοιμάζονται για υπουργικά χαρτοφυλάκια. 

Στη χθεσινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως σκοπός του είναι να σχηματίσει την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση και όχι μία κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης «να φτιάξω μία κυβέρνηση δουλειάς, μια κυβέρνηση ανθρώπων που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητα τους», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επανέλαβε πως πρωτοκλασάτοι υπουργοί θα βρεθούν σε διαφορετικό χαρτοφυλάκιο.

«Γερό ταρακούνημα»

Έκανε μάλιστα λόγο για «γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης» εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επόμενη 4ετία θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος σε όσους «ράβουν υπουργικά κοστούμια», είπε: «Καλοκαίρι είναι, έχουμε αρκετούς γάμους και βαφτίσεις, ένα καλό κοστούμι δεν πάει χαμένο».

Αντίστοιχη ήταν η στάση του προέδρου της ΝΔ σε σχετικό ερώτημα στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ερωτηθείς ο πρώην πρωθυπουργός για τον χαρακτήρα της νέας κυβέρνησης έκανε λόγο και πάλι για κυβέρνηση σκληρής δουλειάς, τόνισε πως θα δοθεί η ευκαιρία σε νέους «παίκτες» να δείξουν τις δυνατότητες και αποκάλυψε ότι από τις επιλογές του θα προκύψουν  πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, τονίζοντας ξανά ότι το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολύ περισσότερες γυναίκες.

Τα δεδομένα

Παράλληλα, από τις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στις πρώτες και τις δεύτερες κάπες, μπορούμε να αντλήσουμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το τί έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφορικά με το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. 

Δεδομένο πρώτο: Το επόμενο υπουργικό θα έχει περισσότερες γυναίκες. Πρόκειται για μια προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναδείξει γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, ενώ δείγματα γραφής για τις προθέσεις του έδειξε και στη σύσταση του ψηφοδελτίου επικρατείας, όπου υποψήφιες ήταν 8 γυναίκες, έναντι 7 ανδρών. 

Δεδομένο δεύτερο: Εναλλαγή προσώπων. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προϊδεάσει κάνοντας χρήση του μπασκετικού όρου rotation ότι η δυνατότητα παραμονής ενός στελέχους στο υπουργικό χαρτοφυλάκιο που διατηρούσε στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία είναι περιορισμένη. Συνεπώς, στα κορυφαία υπουργεία αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις, καθώς η αίσθηση που δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ είναι ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική «ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει». 

Δεδομένο τρίτο: Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη η σταυροδοσία των εκλογών του Μαΐου και η σειρά κατάταξης μεταξύ των υποψηφίων δεν παίζει πρωταρχικό ρόλο, μιας και η στόχευση δεν είναι για μια κυβέρνηση εσωκομματικών ισορροπιών, αλλά για ένα σχήμα που μπορεί να προωθήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις. Κριτήριο για τον ίδιο αποτελεί τον αν μπορεί ο υπουργός που θα επιλέξει «να κάνει τη δουλειά», αλλά και η δραστηριότητα που επέδειξε κατά την τρέχουσα προεκλογική περίοδο, όπου δεν υπάρχει σταυρός προτίμησης.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι αναζητά τους καλύτερους για τις κομβικές θέσεις, οπότε δεν αποκλείονται εκπλήξεις με την αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών στελεχών που θα συμβολίζουν παράλληλα την πρόθεσή του για κυβέρνηση από ένα κόμμα, άλλα όχι ένα χρώμα.