Πράξη τη δέσμευσή του έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για εντονότερο «άρωμα» γυναίκας στη νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Από 9 που ήταν την προηγούμενη τετραετία, πλέον ανέρχονται σε 15, δηλαδή αποτελούν το 25% του κυβερνητικού σχήματος: 4 υπουργοί, 1 αναπληρώτρια και 10 υφυπουργοί. Το χαρτοφυλάκιο του νεοσύστατου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε πως είναι η κατάλληλη για να στήσει από την αρχή το συγκεκριμένο υπουργείο, αναγνωρίζοντας τις επιδόσεις της στα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού. Στο εγχείρημα αυτό έχει στο πλευρό της, στη θέση της υφυπουργού, τη Μαρία Κεφάλα, ένα από τα πρόσωπα που αποφάσισε να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός.

Αμετακίνητη στο υπουργείο Πολιτισμού παρέμεινε η Λίνα Μενδώνη. Οπως λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, άλλαξε την εικόνα του πολιτισμού τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, αναμόρφωσε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που πλέον λειτουργούν υποδειγματικά, ενώ έχει αναλάβει σημαντικά πρότζεκτ.

Στα παλιά της λημέρια επέστρεψε η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία βρίσκεται και πάλι στο τιμόνι του υπουργείου Τουρισμού. Ο λόγος που επιλέχθηκε να αναλάβει τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας είναι επειδή γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο, έχοντας βρεθεί ξανά σε αυτήν τη θέση, στην κυβέρνηση Σαμαρά. Γυναικεία υπόθεση το υπουργείο Τουρισμού, αφού στο γραφείο της υφυπουργού βρίσκεται πλέον η Ελενα Ράπτη, η οποία απέδειξε ότι τα καταφέρνει με ό,τι κι αν καταπιαστεί. Ετσι, οι δύο γυναίκες θα κληθούν να χειριστούν μία σεζόν ιδιαίτερων απαιτήσεων, όπως αποδεικνύεται η φετινή.

Η Νίκη Κεραμέως, η οποία στην προηγούμενη τετραετία έδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κερδίζοντας το στοίχημα στο υπουργείο Παιδείας, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Μάλιστα, μετά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, θα κληθεί να προχωρήσει και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η δεύτερη γυναίκα του υπουργείου Εσωτερικών είναι η υφυπουργός Βιβή Χαραλαμπογιάννη, της οποίας η σκληρή δουλειά στο υπουργείο ως γενικής γραμματέως Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου του υπουργείου αναγνωρίστηκε κι έτσι πλέον έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Η κ. Χαραλαμπογιάννη έχει μεγάλη εμπειρία στην αναμόρφωση του Δημοσίου και γνωρίζει τόσο τα νομοθετικά όσο και τα διαδικαστικά ζητήματα του συγκεκριμένου υπουργείου.

Στο Εξωτερικών

Καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ανέλαβε η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρώτη γυναίκα πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, με μακρά θητεία στο υπουργείο αλλά και σε κρίσιμες θέσεις στο ελληνικό διπλωματικό σώμα. Η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου διετέλεσε επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κρίσιμη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και στην παρουσία -για πρώτη φορά- Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο.

Η Ζέττα Μάκρη είναι ακόμα μία από τις γυναίκες που δεν τις επηρέασε το «rotation» και παρέμεινε στη θέση της υφυπουργού Παιδείας. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιτυχημένη πορεία της. Ωστόσο, αυτή την τετραετία θα κληθεί μαζί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να υλοποιήσουν την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης.

Νεοεισερχόμενη στο υπουργείο Παιδείας είναι η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. Μία από τις γυναίκες η οποία δούλεψε σκληρά στο υπουργείο Εργασίας την προηγούμενη τετραετία, βρέθηκε κοντά στα παιδιά των ιδρυμάτων και ανταμείβεται με την παραμονή της στο κυβερνητικό σχήμα, με τον πρωθυπουργό να δείχνει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της.

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, γνωρίζει όσο λίγοι τον συγκεκριμένο κλάδο. Επειτα από μια επιτυχημένη πορεία ως γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, ο ρόλος της πλέον αναβαθμίζεται, αφού όλα αυτά τα χρόνια έκανε αθόρυβη, αλλά πολύ αποτελεσματική δουλειά. Ωστόσο, πλέον κάθεται σε «ηλεκτρική καρέκλα», αφού η αναμόρφωση του ΕΣΥ αποτελεί προσωπικό «στοίχημα» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αμετακίνητη

Στη θέση της υφυπουργού Μετανάστευσης παραμένει η Σοφία Βούλτεψη. Ο πρωθυπουργός έκρινε πως γνωρίζει πολύ καλά πλέον το αντικείμενο και ότι η εμπειρία της θα είναι πολύτιμη και αυτή την τετραετία.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, παλιά γνώριμη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέλαβε χρέη υφυπουργού, έχοντας μεγάλη εμπειρία στο κομμάτι της ενέργειας, ούσα γενική γραμματέας Ενέργειας. Αποτελεί σημαντικό «γρανάζι» του συγκεκριμένου υπουργείου, αφού βρίσκεται εκεί από το 2019, ενώ πριν αναλάβει τη θέση αυτή, μεταξύ άλλων, παρείχε τις υπηρεσίες της ως ειδική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας.

Καθήκοντα υφυπουργού στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτελεί πλέον η Χριστίνα Αλεξοπούλου. Πρόκειται για μία από τις νέες γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα, με πολύ καλές επιδόσεις στις εκλογές, και για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να της δώσει την ευκαιρία να αξιοποιηθεί στη νέα κυβέρνηση.

Η Αννα Μάνη - Παπαδημητρίου είναι ακόμα ένα από τα νέα πρόσωπα που αποφάσισε να εμπιστευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να της αναθέσει την αποστολή από τη θέση της υφυπουργού να «τρέξει» μαζί με τον Κώστα Σκρέκα το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 1/7