Θητεία «αποτελεσματικότητας και μεγάλων αλμάτων» προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου, θέτοντας τις υψηλές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, που εδράζονται στους καλύτερους μισθούς, στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, στο καλύτερο κράτος και γενικά σε μια καλύτερη ζωή σε μια ισχυρή Ελλάδα, παραδίδοντας στα στελέχη της νέας κυβέρνησης τον περιβόητο «μπλε φάκελο» με 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις, με το βλέμμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Ενισχυμένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου κατά τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κ. Μητσοτάκη, με το αποτύπωμα του επιτελικού κράτους να είναι εμφανές. Τρεις υπουργοί Επικρατείας (Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου, Ακης Σκέρτσος) θα «τρέχουν» το κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό έργο. Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού ανέλαβε ο Γιάννης Μπρατάκος, ενώ σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αναβαθμίστηκε ο Θανάσης Κοντογεώργης. Το πρώτο τη τάξει υπουργείο αναλαμβάνει ο Κωστής Χατζηδάκης, ως νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μια από τις δομικές αλλαγές της νέας κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, με τη μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων, επενδύσεων 80 δισ. ευρώ για την επόμενη κυβερνητική θητεία. Αναπληρωτής υπουργός στο κομβικό χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει ο Νίκος Παπαθανάσης και υφυπουργός ο Χάρης Θεοχάρης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετείται ο πρώην υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, που, μετά τον κομβικό του ρόλο στο Μαξίμου, αναλαμβάνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Ο Νίκος Δένδιας, που ήταν η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εξωτερικών για την πρώτη κυβερνητική θητεία, μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που «υπέγραψε» το άλμα της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή στην πρώτη θητεία Μητσοτάκη, ανέλαβε το στοίχημα του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο μεταφέρονται οι αρμοδιότητες του Αθλητισμού, με αναπληρωτή υπουργό τον Γιάννη Οικονόμου.

Η Νίκη Κεραμέως ανέλαβε τα ηνία ενός στρατηγικού υπουργείου, του Εσωτερικών, με αναπληρωτή υπουργό τον Θοδωρή Λιβάνιο. Στο Υγείας, όπου το Μαξίμου ρίχνει μεγάλο βάρος, με την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, υπουργός αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ το νεόδμητο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη. Για πρώτη φορά συμμετέχει σε υπουργικό σχήμα ο Δημήτρης Καιρίδης, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό ζήτημα έχει επανέλθει στον δημόσιο διάλογο.

Η «καυτή πατάτα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περνά στα χέρια του Αδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο Νότης Μηταράκης είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με υφυπουργό τον Κώστα Κατσαφάδο.

Στο γενικότερο πλαίσιο του «rotation», o πρώην «τσάρος» της οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας, μετατέθηκε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Κώστας Σκρέκας «μετακομίζει» στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μεταφέρεται ο Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επιστρέφει στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Mεγάλη επιστροφή στα υπουργικά έδρανα και για την Ολγα Κεφαλογιάννη, που ανέλαβε χρέη υπουργού Τουρισμού, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας ορίστηκε υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με υφυπουργούς τον Χρήστο Τριαντόπουλο και τον Ευάγγελο Τουρνά.

Η σταθερή υπουργός

Η μόνη υπουργός που διατήρησε το χαρτοφυλάκιό της είναι η Λίνα Μενδώνη, στην περίπτωση της οποίας δεν εφαρμόστηκε ο γενικότερος κανόνας του rotation και παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία. Στους υφυπουργούς που επίσης παραμένουν στις θέσεις τους είναι ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ορίστηκε υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Κώστας Φραγκογιάννης, που παραμένει υφυπουργός Εξωτερικών, η Ζέττα Μακρή, που κρίθηκε ότι πρέπει να συνεχίσει το έργο της στο υπουργείο Παιδείας, αναλαμβάνοντας υφυπουργός, ο Νίκος Ταγαράς, που διατηρεί το υφυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και, τέλος, ο Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος θα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στη δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη θέση της, ως υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, παραμένει επίσης η Σοφία Βούλτεψη.

Στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών που αξιοποιήθηκαν σε θέσεις ευθύνης και των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών


Αντιθέτως, εκτός κυβερνητικού σχήματος έμειναν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, το δίδυμο του υπουργείου Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα, ενώ άνευ υπουργικού πόστου μένει ο βουλευτής Επικρατείας Χρήστος Στυλιανίδης, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να αποτελεί μια «option» του Κ. Μητσοτάκη για τη θέση του Ελληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτός κυβέρνησης έμειναν επίσης ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο Στέλιος Πέτσας, που διετέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έμεινε χωρίς υπουργικό χαρτοφυλάκιο, όπως και ο ίδιος ζήτησε, μέχρις ότου ολοκληρωθεί πλήρως η διερεύνηση της υπόθεσης του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Οι διαφορές

Εν αντιθέσει με την πρώτη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία συμμετείχαν αρκετά εξωκοινοβουλευτικά στελέχη με τεχνοκρατικό προφίλ, στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών που αξιοποιήθηκαν σε θέσεις ευθύνης και των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών σχηματισμών είναι ότι σε αυτή την κυβέρνηση τα εκτός Βουλής μέλη της είναι πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Ο παλαιός υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, με καταβολές από το εκσυγχρονιστικό Κέντρο, συστρατεύθηκε με το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για γενναίες μεταρρυθμίσεις και τομές στο κράτος και ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης, επισφραγίζοντας τη διεύρυνση της Ν.Δ. με στελέχη της Κεντροαριστεράς, συμβολίζοντας την προαναγγελθείσα από τον πρωθυπουργό «κυβέρνηση από ένα κόμμα, αλλά όχι ένα χρώμα».

Η νέα υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, ενώ το διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2019 - Ιανουαρίου 2020 ήταν η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου Πρωθυπουργού. Παράλληλα, αναβαθμίζονται σε υφυπουργούς πέντε γενικοί γραμματείς υπουργείων: Η Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που διετέλεσε γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα στο υπουργείο Εσωτερικών, ορίστηκε υφυπουργός στο γνώριμο σε αυτήν ΥΠ.ΕΣ., ενώ ο Θάνος Πετραλιάς, που αναλαμβάνει χρέη υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του ΥΠ.ΟΙΚ. Αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ορίστηκε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και πρώην γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο γνωστός σε όλους από την εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού κατά της COVID-19 γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό. Με σημαντικό έργο στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, η Αλεξάνδρα Σδούκου αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

5921426__1_

Οι εκπλήξεις στο κυβερνητικό σχήμα

Στις εκπλήξεις της σύνθεσης του νέου σχήματος ανήκει ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, που κατάφερε να μετατρέψει την πόλη του σε παράδειγμα smart city, αποτελεί την επιλογή Μητσοτάκη για το υπουργείοναυαρχίδα στον σχεδιασμό της νέας κυβερνητικής περιόδου. Ο Νίκος Ταχιάος, πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό και υποψήφιος με τη Ν.Δ. στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνει υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Παράλληλα, αξιοποιούνται «γαλάζιοι» βουλευτές οι οποίοι θα καθίσουν για πρώτη φορά στα υπουργικά έδρανα: Ο Γιάννης Παππάς ορίστηκε υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος υφυπουργός Υγείας, η Χριστίνα Αλεξοπούλου υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Και οι τρεις, πρώτοι σε σταυρούς βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειες Δωδεκανήσου, Β’ Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, αντίστοιχα.

Η Ελενα Ράπτη ορίστηκε υφυπουργός Τουρισμού και η Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα αναλαμβάνει υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Για πρώτη φορά μετέχουν σε κυβερνητικό σχήμα ο Διονύσης Σταμενίτης και ο Σταύρος Κελέτσης, ως υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης τοποθετήθηκαν υφυπουργοί οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης και Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ενώ υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης ορίστηκε ο Στάθης Κωνσταντινίδης. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Βασίλης Σπανάκης αξιοποιείται στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ο Γιάννης Μπούγας ορίστηκε υφυπουργός Δικαιοσύνης. Οπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της δομής της νέας κυβέρνησης θα είναι η εναλλαγή προσώπων και η ευκαιρία σε «νέους παίκτες» να βγουν μπροστά και να αποδείξουν τις δυνατότητές τους μέσα από θέσεις ευθύνης.

5921482

Νεότερο ηλικιακά το νέο Υπουργικό Συμβούλιο

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί πως το νέο Υπουργικό Συμβούλιο είναι νεότερο ηλικιακά, καθώς ο μέσος όρος είναι τα 53 χρόνια, ενώ το 45% των νέων μελών της κυβέρνησης προέρχεται από τη γενιά των 40άρηδων, μια γενιά στην οποία το Μαξίμου επενδύει για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος.

Το πιο ενδεικτικό παράδειγμα ανανέωσης είναι ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο 34χρονος Παύλος Μαρινάκης. Η 36χρονη Δόμνα Μιχαηλίδου στην πρώτη κυβερνητική θητεία διετέλεσε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως εξωκοινουβευτικό στέλεχος. Στις τελευταίες εκλογές εξελέγη βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων και ορίστηκε υφυπουργός Παιδείας. Στα νέα πρόσωπα συγκαταλέγονται ο 36χρονος βουλευτής Νότιου Τομέα της Ν.Δ., Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ ο 43χρονος βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας ορίστηκε υφυπουργός Πολιτισμού, «μετακομίζοντας» από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ήταν υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ερευνας και Τεχνολογίας. Comeback σε υπουργική θέση και για τον 41χρονο Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Αμυνας. Στην πρώτη κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ήταν υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Για δεύτερη φορά αξιοποιείται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής Δυτικής Αττικής Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα είχε αναλάβει χαρτοφυλάκιο στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα σε θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7