Με το «καλημέρα» αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ανάβουν τις μηχανές για την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών. Την πρώτη μάχη που επιθυμούν στην Χαριλάου Τρικούπη να σηματοδοτήσει την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της κεντροαριστεράς, προσπερνώντας τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο η δυναμική αυτή να αποτυπωθεί και στις κάλπες των ευροεκλογών. Με αυτά τα δύο ορόσημα τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι το κόμμα τους θα ανοίξει τον δρόμο για την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας πίσω τον λαβωμένο ΣΥΡΙΖΑ.

 Ο κλήρος μετά την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γραμματέας του κόμματος, έπεσε στον πολύπειρο Κώστα Σκανδαλίδη που ανέλαβε τα ηνία της Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Σε θέσεις μάχης μπαίνουν επίσης ο υπεύθυνος της επιτροπής ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές Βαγγέλης Αργύρης, ο Βασίλης Βαλασόπουλος, η Καλλιόπη Γιαννοπούλου, ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γαβριήλ Κουρής, ο Δήμαρχος Ξένος Μανιατογιάννης, ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη Νίκος Μήλης, η Κατερίνα Μπατζελή, ο Μανώλης Όθωνας, ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, ο Γιώργος Πετρίδης, ο Νίκος Σαλαγιάννης, η Χριστίνα Σταρακά, ο Δημήτρης Τσιμπανάκος και ο Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

Με αυτή την ομάδα κρούσης που στο μίγμα της έχει έμπειρους αυτοδιοικητικούς, πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ με εμβέλεια και νεότερα μαχητικά στελέχη, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανοίγει το έδαφος για την πρώτη μεγάλη μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την επικράτηση στην κεντροαριστερά.