Την ώρα που συνεχίζεται το αλαλούμ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Διονύσης Τεμπονέρας εμφανίζεται να ταράζει τα «νερά», καταθέτοντας όχι μόνο τη δική του πολιτική πλατφόρμα για το μέλλον της Αριστεράς, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα»

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά» 90,1 ο γνωστός εργατολόγος και στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάει σε ένα συνέδριο που θα κάνει απολογισμό, αυτοκριτική και θα αποδώσει πολιτικές θέσεις, ταυτότητα και συγκεκριμένη φυσιογνωμία.

Αναφερόμενος στις αιτίες της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, ο Διονύσης Τεμπονέρας ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατόρθωσε ποτέ να αποκτήσει σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα και φυσιογνωμία και δεν μπόρεσε να γίνει -με όρους πολιτικής- μαζικό κόμμα.

«Δεν απαξιώνω την προσφορά και του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα την τελευταία δεκαετία, ενός κόμματος και ενός πολιτικού ηγέτη ο οποίος κατόρθωσε πράγματι ενδεχομένως την πιο δύσκολη μεταπολιτευτικά στιγμή της Ιστορίας της χώρας να κρατήσει την κοινωνία όρθια και να λύσει ζητήματα σοβαρά, όπως ήταν το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ήταν το ζήτημα της επίλυσης του δημόσιου χρέους, προκειμένου σήμερα να μιλάμε με όρους κανονικούς», εξήγησε.

Ενόχληση

Η τοποθέτηση Τεμπονέρα ενόχλησε, ωστόσο, μία μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία διακρίνουν πίσω από τις κινήσεις του γνωστού εργατολόγου υπέρμετρες φιλοδοξίες, αλλά και άγνοια για το πώς πρέπει να βαδίσει το κόμμα.

Απάντηση στο «μανιφέστο» Τεμπονέρα έδωσε, ωστόσο, με άρθρο στην «Αυγή» ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός. Στο άρθρο του με τίτλο «Δεν είναι έτσι;», επισημαίνει ότι «το τελευταίο που χρειάζεται είναι η σοφία όσων τα ήξεραν και δεν τα έλεγαν, τα έλεγαν και δεν τους άκουγαν, φυσούσαν το γιαούρτι ενώ καίγονταν στον χυλό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ακόμα και τώρα -τυπικά- πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επόμενος πρόεδρος

Την ίδια στιγμή, ο Χρήστος Σπίρτζης, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα εμφανίστηκε να ταράζει τους συσχετισμούς μέσα στο κόμμα του, αφού ακολούθησε δική του γραμμή σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου και την εκλογή του νέου προέδρου, και καταφέρθηκε εναντίον του οικονομικού επιτελείου του κόμματός του -δηλαδή της Εφης Αχτσιόγλου-, λέγοντας ότι δεν είχε πάρει είδηση πως είχε αλλάξει το κλίμα στην αγορά, είδε στο πρόσωπο του Διονύση Τεμπονέρα τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς να τον κατονομάσει, τον περιέγραψε όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποιος υποψήφιος που ο ίδιος θεωρεί πως μπορεί να λειτουργήσει ενωτικά στο κόμμα και την κοινωνία. «Δεν είναι το θέμα του προσώπου, όσο της σύνθεσης», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα: «Εάν υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, όλοι μπορεί να έχουν καλά χαρακτηριστικά πολιτικά. Μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος και κάποιος που δεν είναι βουλευτής».

Στις ενστάσεις του Χρήστου Σπίρτζη απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ανέφερε ότι τα επιτεύγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία δεν αναδείχθηκαν. «Δεν αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να απαντήσουν στα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης ή για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Όταν πέφτουν στην οικονομία ακόμα και με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο, εκ των πραγμάτων δημιουργούν μια πρόσκαιρη μεγέθυνση. Αυτό το εντοπίζω ως ένα στοιχείο που θα έπρεπε να το είχαμε ενσωματώσει στις απόψεις μας. Βεβαίως, για να λέμε και "τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη", ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν στον πυρήνα του ηγετικού επιτελείου. Εγώ ήμουν στη μειοψηφία από ένα σημείο κι έπειτα», πρόσθεσε με νόημα.

Αίσθηση από τις δηλώσεις Μαύρου

Εν τω μεταξύ, αίσθηση δημιούργησε η αναφορά του Δημήτρη Μαύρου της MRB, ο οποίος αναφερόμενος στο προφίλ του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Πρώτον, ο νέος πρόεδρος πρέπει να είναι περισσότερο μορφωμένος από τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να είναι περίπου ή εξίσου γοητευτικός όσο ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να μπορεί να σταθεί στο εξωτερικό καλύτερα απ' ό,τι ο κ. Τσίπρας. Και πρέπει εσωτερικά, μέσα στην Ελλάδα, οι αγορές να μη νιώθουν ότι απειλούνται από επιλογές τις οποίες θα κάνει. Άρα, βρείτε εσείς με τα χαρακτηριστικά που σας έδωσα τον κατάλληλο…».

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Μαύρος είχε αναλάβει την εκλογική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχασε από τη ΝΔ με 20 ποσοστιαίες μονάδες.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1