Η τέλεια ανατροπή έγινε χθες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Όπως δείχνουν όλα, οι προεδρικοί έστω και στο παραπέντε μπαίνουν στο παιχνίδι της διαδοχής, καθώς στο πρόσωπο του πρώην στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα πολλοί βλέπουν τον υποψήφιο των προεδρικών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σενάριο του Φάμελλου

Η πολύ καλή εμφάνιση που έκανε χθες το βράδυ στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε τα σενάρια και αναπτέρωσε το ηθικό των προεδρικών, καθώς, όπως δείχνουν όλα, τον Σωκράτη Φάμελλο θα τον στηρίξουν και οι ΠΑΣΟΚογενείς. Πολλοί δεν έκρυβαν, χθες, τον ενθουσιασμό τους για την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, καθώς, όπως έλεγαν, ανταποκρίθηκε πέρα από κάθε προσδοκία στον ρόλο του. Ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να τον συγχαρεί μέσα από μία ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης συγκεντρώνοντας χιλιάδες λάικ.  

Το σενάριο αυτό περιπλέκει τα πράγματα, καθώς μέχρι και χθες το απόγευμα είχε ακουστεί ότι θα κονταροχτυπηθούν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι η ανακοίνωση του ονόματος της Έφης Αχτσιόγλου μπορεί να γίνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς τα στελέχη που προωθούν την υποψηφιότητά της θεωρούν ότι σημαντικό κομμάτι αυτής της διαδικασίας είναι η επικοινωνία.

Οι πιο καχύποπτοι, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατεβαίνει μόνο για τις εντυπώσεις». Δηλαδή για να είναι αυτός ο υποψήφιος της «Ομπρέλας» και άρα η Έφη Αχτσιόγλου να αποκτήσει ένα πιο ανεξάρτητο προφίλ εσωκομματικά. Κι αυτό γιατί -όπως θεωρούν πολλοί- η αποστασιοποίησή της από την εσωκομματική αντιπολίτευση μπορεί να της δώσει και ψήφους από την προεδρική ομάδα.

Η πρόταση στην Κεντρική Επιτροπή

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Χρήστος Σπίρτζης όσο και τα στελέχη της ΡΕΝΕ, δηλαδή ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αντώνης Κοτσακάς και ο Παναγιώτης Ρήγας, επιμένουν ότι θα καταθέσουν την πρότασή τους για σύγκληση του συνεδρίου και εκλογή του νέου προέδρου τον Νοέμβριο στην ΚΕ, που θα γίνει στις 15-16 του μηνός.

Επιμένουν, μάλιστα, να προβάλλουν τη θέση πως η πολιτική που θα αποφασιστεί συλλογικά είναι αυτή που προσδιορίζει τα πρόσωπα και όχι το αντίστροφο. «Δεν γίνεται η εκλογή προέδρου να προηγηθεί του Συνεδρίου», προσθέτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, με άρθρο του χθες στη Ναυτεμπορική, χαρακτήρισε τη διαδικασία εκλογής προέδρου πριν από το Έκτακτο Συνέδριο με τη φράση «το κάρο μπροστά από το άλογο». Εκφράζουν, μάλιστα, την αισιοδοξία τους ότι θα καταφέρουν να αντιστρέψουν τη γνώμη των 300 στελεχών που μετέχουν στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένουν, μάλιστα, ότι οι συσχετισμοί δεν είναι ίδιοι στην ΚΕ με αυτούς που κυριάρχησαν στην Πολιτική Γραμματεία. Τονίζουν, δε, ότι μέχρι την εκλογή του νέου προέδρου θα μπορούσε να παραμείνει ως μεταβατικός πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος.

Από την άλλη, ωστόσο, στελέχη της «Ομπρέλας» επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, καθώς και η πλειονότητα των προεδρικών συντάσσεται με την άποψη της Ράνιας Σβίγγου για ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα και την εκλογή του νέου προέδρου τον Σεπτέμβριο. «Οποιοσδήποτε μπορεί να θέσει το θέμα και να υπάρξει συζήτηση, αλλά μέχρις εκεί», έλεγε στέλεχος της «Ομπρέλας».