Το µεγάλο στοίχηµα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πώς θα µάθουν να ζουν χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα. Τον πολιτικό που πήρε το κόµµα της Αριστεράς και από 3% το έφτασε στο 36%, το έκανε κυβέρνηση και όταν υπέστη µια µεγάλη ήττα άνοιξε µόνος του την «πόρτα εξόδου» και πήγε σπίτι του. Η συντριπτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγµα του στην Κουµουνδούρου -«από τα αλώνια µπήκαµε στα σαλόνια της Πολιτικής», λένε- και αναγνωρίζει ότι µέσα από επώδυνες διαδικασίες, από µάχες που δεν κερδήθηκαν, αλλά και από µικρές χαρές και µεγάλες αποφάσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόµµα εξουσίας.

Μοιραία επισηµαίνουν ότι το έργο του επόµενου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναµένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο και πολύπλοκο. Το µεγάλο στοίχηµα κατ’ αρχήν είναι πώς θα συγκρατηθούν τα µέλη, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ψηφοφόροι του να µην εγκαταλείψουν το κόµµα τους αυτήν τη δύσκολη στιγµή. Πώς δηλαδή τα 120.000 νέα µέλη που γράφτηκαν στους καταλόγους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τον Μάιο του 2022 για να αναδείξουν τον Αλέξη Τσίπρα πρόεδρό της θα παραµείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζοντας τον επόµενο αρχηγό. Ερώτηµα παραµένει, ακόµα, προς τα πού θα στραφεί ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υπέρµαχος των συνεργασιών και του ανοίγµατος του κόµµατος στην κοινωνία.

Ωρες µετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόµµατος, ξεκίνησαν στο παρασκήνιο οι συζητήσεις για τα πρόσωπα τα οποία θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόµµατος. Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα στελέχη της «Οµπρέλας» λένε τώρα ότι ίσως θα έπρεπε µέσα στον Ιούλιο να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια θα καθορίσει τον χρόνο του συνεδρίου.

siriza

Σύµφωνα µε πληροφορίες, την περασμένη Παρασκευή στην Κουµουνδούρου είχαν «µαρκάρει» δύο συγκεκριµένες ηµεροµηνίες ως ενδεχόµενες για τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου: τις Κυριακές 16 και 23 Ιουλίου.

∆ηλαδή, τη συγκεκριµένη στιγµή φαίνεται να υιοθετούν την πρόταση που αρχικά είχαν προτείνει οι «προεδρικοί» και η εσωκοµµατική αντιπολίτευση την έβλεπε µε καχυποψία. Σηµειωτέον ότι όλο και περισσότερα στελέχη, ασχέτως τάσεων και οµάδων, προκρίνουν µια τέτοια λύση. Ο επόµενος πρόεδρος θα πρέπει να πάει στις αρχές Σεπτεµβρίου στη Θεσσαλονίκη -στη ∆ιεθνή Εκθεση- για να παρουσιάσει το πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιβάλλεται τη συγκεκριµένη στιγµή να έχει µια δυναµική παρουσία µέσα στη Βουλή, κάνοντας αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Μέχρι, πάντως, την εκλογή του νέου προέδρου, όλα δείχνουν ότι το έργο αυτό θα το αναλάβει η Ολγα Γεροβασίλη. Οι πιο ψύχραιµοι θεωρούν ότι τη συγκεκριµένη στιγµή ο νέος πρόεδρος θα έπρεπε να προέλθει από µια διαδικασία συµβιβασµών απ’ όλες τις πλευρές, αλλιώς ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να µπει σε εσωκοµµατική περιδίνηση από την οποία δεν θα µπορέσει να τον βγάλει κανένας και για κανέναν λόγο.

Το φαβορί, τα αουτσάιντερ, τα «αγκάθια», το µεγάλο στοίχηµα για τη διαδικασία εκλογής και ο µεγάλος κίνδυνος της εσωκοµµατικής περιδίνησης


Τα ονόµατα που σε πρώτη φάση ακούγονται ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ή θα προταθούν από τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιογλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Ρένα ∆ούρου. Το καθένα από αυτά τα πρόσωπα έχει το δικό του ειδικό βάρος, τη δική του ιστορία, αλλά και τους ανθρώπους που µπορούν να τους στηρίξουν τη συγκεκριµένη στιγµή. ∆εν θα πρέπει, πάντως, να θεωρηθεί έκπληξη, αν, για παράδειγµα, ο Παύλος Πολάκης θέσει και αυτός υποψηφιότητα σε ένα εγχείρηµα καταγραφής δυνάµεων και προβολής τάσης.

Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αποτελεί για κάποιους µια καλή λύση, καθώς το τελευταίο διάστηµα εµφανίστηκε να στηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχαν βρεθεί πολλές φορές αντιµέτωποι στις εσωκοµµατικές διεργασίες. Πριν από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, τα στελέχη της «Οµπρέλας» είχαν αποφασίσει να τον προτείνουν για αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον πρώην αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Το τι τελικά θα κάνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προφανώς θα εξαρτηθεί και από τη στάση που θα κρατήσουν απέναντί του οι πρώην συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος, πάντως, µε αφορµή την παραίτηση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε στα κοινωνικά µέσα δικτύωσης.
«Κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας κύκλος που µας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόµαστε περήφανοι και περήφανες. Ολους αυτούς τους λόγους περηφάνειας τους πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πολιτική του συγκρότηση, η αγωνιστικότητα και η εντιµότητά του αφήνουν ανεξίτηλο το στίγµα του στο κόµµα µας. Το σηµερινό µήνυµα είναι ένα και δυνατό: όλες και όλοι µαζί, ενωµένοι, για την ανασυγκρότηση».

Καλό πακετό

Η πρώην υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Εφη Αχτσιόγλου θεωρείται από πολλούς φαβορί για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το όνοµά της έχει ακουστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η καλή της παρουσία σε συνδυασµό µε τις γνώσεις της, τον ήπιο λόγο της και την πολιτική της επάρκεια φτιάχνουν ένα πολύ καλό πακέτο προκειµένου η βουλευτής του Βόρειου Τοµέα του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει την εναλλακτική λύση µετά την αποχώρηση Τσίπρα. Η ίδια εµφανίζεται να κρατά χαµηλούς τόνους, ενώ πολλοί έλεγαν ότι «η Εφη δεν θα κάνει τίποτα, αν δεν πάρει το πράσινο φως από τον ίδιο τον Τσίπρα».

xaritsis
Οι αριστερές απόψεις της την κάνουν ιδιαίτερα φιλική στο κοινό της «Οµπρέλας». Πολλά στελέχη της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης λένε, µάλιστα, ότι, εάν δεν δεχθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να είναι υποψήφιος, τότε η επόµενη εναλλακτική λύση γι’ αυτούς είναι η Εφη Αχτσιόγλου. Η πρώην υπουργός είναι αποδεκτή και σε έναν βαθµό αγαπητή και από πολλά στελέχη της «προεδρικής» πτέρυγας.

Καλές σχέσεις

Ο Αλέξης Χαρίτσης, που έχει διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης. είναι ακόµα ένα πρόσωπο το οποίο θα µπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτός έχει καλές σχέσεις µε την εσωκοµµατική αντιπολίτευση, αλλά και τους «προεδρικούς», ενώ η παρουσία του σε όλη την προεκλογική περίοδο κρίθηκε ως ιδιαίτερα καλή. ∆ιατηρεί πάντα στις συζητήσεις χαµηλούς τόνους, είναι διαβασµένος και δεν δηµιουργεί σφοδρές αντιπαραθέσεις. ∆εν είναι πολωτικός µε τους συντρόφους του, αν και η πολιτική του ανέλιξη ενόχλησε κάποιους. Η Ρένα ∆ούρου είναι ένα από τα πρόσωπα που ενδέχεται να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο προηγούµενο συνέδριο είχε έρθει δεύτερη µετά την Εφη Αχτσιόγλου σε ψήφους στην Κ.Ε. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σηµασία, δεδοµένου ότι ως περιφερειάρχης Αττικής είχε πληγεί το προφίλ της από την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η στήριξη που της έδωσαν τα µέλη του κόµµατος έδειξε, εκτός των άλλων, και τους δε σµούς που διατηρεί η ίδια µε τον πυρήνα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η Ρένα ∆ούρου είχε και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις µε τον Νίκο Παππά, ενώ, εξαιτίας της θέσης της στην περιφέρεια, έχει πολύ καλές σχέσεις µε τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προφανώς, εάν αποφασίσει να βάλει υποψηφιότητα, θα στηριχτεί από µια µερίδα των «προεδρικών».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» 1/7