Αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου στις 17:00 ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει πρώτος τον λόγο. Εκτός από τον πρωθυπουργό, την ίδια ημέρα θα τοποθετηθούν και οι επικεφαλής των άλλων 7 κομμάτων. Η κοινοβουλευτική διαδικασία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και το Σάββατο 8 Ιουλίου το βράδυ η Βουλή θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις

Όπως ενημέρωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στις 17:00 της Πέμπτης 6 Ιουλίου. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές απ' όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιγράψει τα βήματα της νέας κυβέρνησης - «οδηγό» στις προγραμματικές δεσμεύσεις της ΝΔ για όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής: Για την αύξηση μισθών, τις προσλήψεις στην Υγεία και την αναμόρφωση του ΕΣΥ, την ενίσχυση του Gov.gr και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει:
    •    Την επέκταση του market pass κατά τουλάχιστον τρεις μήνες.
    •    Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε ευπαθείς ομάδες. Με προτεραιότητα τους συνταξιούχους που δε θα πάρουν αύξηση, λόγω της προσωπικής διαφοράς.
    •    Την κατάργηση της περικοπής 30% για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Και την αντικατάστασή της από μία μικρότερη φορολογική εισφορά, που θα υπολογίζεται επί του πόσου του πρόσθετου εισοδήματος.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τις πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση, στη βάση του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος της επόμενης τετραετίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να επικαιροποιήσει, αλλά και να εξειδικεύσει, μεταξύ άλλων, τις κεντρικές οικονομικές δεσμεύσεις του σε ορίζοντα 4ετίας. Θα αναφερθεί εκ νέου στον στόχο της αύξησης κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έως το 2027. Θα υπενθυμίσει, επίσης, τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το τέλος της 4ετίας, την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τουλάχιστον μία μονάδα, αλλά και την καθιέρωση του youth pass από το 2024. Καλά γνωρίζοντες προεξοφλούν, μάλιστα, εκπλήξεις στην αυριανή παρέμβαση του πρωθυπουργού, οι οποίες θα αφορούν μέτρα αμεσότερης εφαρμογής. 

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε το ΣΚΑΙ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων οι αυξήσεις για τους δημοσίου υπαλλήλους, που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, «φέρνουν» κοντά στα 840 ευρώ το νέο εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο.
Όπως είχε αναφέρει σε ρεπορταζ του ο ΣΚΑΙ στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρισκόταν η εξίσωση κατώτατου μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει για τους δημοσιους υπαλληλους που δεν έχουν 14 μισθούς - όπως στον ιδιωτικό τομέα - ότι τα 780 ευρώ των νεοεισερχομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Δημόσιο, θα γίνουν 846 ευρώ τον μήνα επί 12 μήνες το οποίο ισούται με αύξηση 66 € το μήνα.

Αυτό θα σημάνει αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων έως και 8,5% το μήνα και 4-5% μεσοσταθμικά. Παράλληλα, έρχονται αυξήσεις και σε επιδόματα:
    •    70€ με ένα παιδί (από 50€)
    •    120€ με δύο παιδιά (από 70€)
    •    170 € με τρία παιδιά (από 120€)
Το επίδομα θέσης ευθύνης θα αυξηθεί κλιμακωτά έως και 30%, ενώ αναμένονται αυξήσεις και στα οδοιπορικά για εκτός έδρας μετακινήσεις.



Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να εστιάσει σε πέντε βασικούς άξονες:
    •    στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών
    •    στην ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας
    •    στην ψηφιοποίηση του κράτους
    •    στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
    •    στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος
   
Οι παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο, που θα τρέξουν μέσα στο 2024 αναμένεται να αποτελέσουν κυρίαρχο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται:
    •    Νέο μισθολόγιο Δημοσίου. Αυξήσεις αποδοχών από 1/1/24 κατά 500 εκατ. ευρώ
    •    Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά
    •    Αύξηση στις συντάξεις (τουλάχιστον 3%)
    •    Καταβολή youth pass (150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη)
    •    Αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
    •    Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% (για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές)

Οι στόχοι για την τετραετία

Στους κυβερνητικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί με ορίζοντα τετραετίας, και αναμένεται να αναφερθούν από τον κ. Μητσοτάκη, περιλαμβάνονται:
-Μέση ετήσια ανάπτυξη 3%
– ΑΕΠ πάνω από τα 255 δισ. ευρώ το 2027
-Αναλογία χρέους / ΑΕΠ στο 140%
– Μείωση 30 μονάδων έως το 2027
-Ανεργία κάτω από το 10%
– Λιγότεροι από 400.000 άνεργοι έως το 2027
-Αύξηση επενδύσεων κατά 70%
– Επενδύσεις 50 δις ευρώ ετησίως το 2027
– Συμμετοχή άνω του 20% των επενδύσεων στο ΑΕΠ
-Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
– Εξαγωγές 150 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2027

Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να αναφερθεί και στην απόκτηση, μετά από 13 χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας, που μεταξύ άλλων, θα σημάνει και τυπικά τον τίτλο τέλους μίας μεγάλης περιόδου κρίσεων και, ταυτόχρονα, θα ανοίξει το δρόμο για:
    •    Φθηνότερο κόστος δανεισμού για Δημόσιο/Επιχειρήσεις/Νοικοκυριά
    •    Διπλασιασμό κεφαλαίων από νέους επενδυτές

Οι 5 «Ελλάδες»

Στις δηλώσεις στο Κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις 5 «Ελλάδες», οι οποίες είναι:
– Παραγωγική Ελλάδα (οικονομία & ανάπτυξη),
– Κοινωνική Ελλάδα (εργασία & κοινωνικές παροχές),
– Πράσινη και Ψηφιακή Ελλάδα,
– Δίκαιη Ελλάδα (απονομή δικαιοσύνης & μεταρρυθμίσεις),
– Ισχυρή Ελλάδα (εξωτερική πολιτική & άμυνα).

Χωρίς Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρώτη ομιλία Ανδρουλάκη στη Βουλή

Μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος έχει αναλάβει χρέη προέδρου της Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος στο κόμμα και θα είναι αυτός που θα αναλάβει την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής για πρώτη φορά θα ανέβει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί για τις δικές τους ομιλίες, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήδη έδειξε ότι θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους, καθώς κατά την εκλογή του προέδρου της Βουλής και των αντιπροέδρων έκανε παρέμβαση δύο φορές. Στο βήμα της Ολομέλειας θα ανέβουν για πρώτη φορά και οι επικεφαλής των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Το χρονοδιάγραμμα των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή

Πέμπτη 6 Ιουλίου

  • Στις 17:00 ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη
  • Κύκλος 8 ομιλητών απ' όλα τα κόμματα
  • Τοποθετήσεις των υπόλοιπων 7 πολιτικών αρχηγών

Παρασκευή 7 Ιουλίου

  • Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί, στο βήμα θα ανέβουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές όλων των κομμάτων. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως αργά το βράδυ.

Σάββατο 8 Ιουλίου

  • Η διαδικασία θα ξεκινήσει το πρωί με ομιλητές υπουργούς και βουλευτές
  • Γύρω στις 4 θα ξεκινήσουν οι δευτερολογίες των αρχηγών με αντίστροφη σειρά από αυτήν που έχουν εκλεγεί τα κόμματά τους

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11 το βράδυ με την ψηφοφορία για να λάβει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης.