Το όραμά του για την Ελλάδα του 2030 θα ξεδιπλώσει σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του για την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιθυμεί να ξεφύγει από το παραδοσιακό μοτίβο μιας ομιλίας με έναν «κατάλογο» μέτρων, αφού αυτά έτσι κι αλλιώς θα εξειδικευτούν στις παρεμβάσεις των υπουργών. Έχει προηγηθεί εξάλλου και μία δίμηνη ουσιαστικά προεκλογική περίοδος, στην οποία τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις της τετραετίας 2023-2027 έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά.

Νέος εκσυγχρονισμός

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να σταθεί ιδιαίτερα στην αύξηση των απολαβών των εργαζομένων, στην ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη μείωση των ανισοτήτων.

Θα αναπτύξει τη λογική που διατρέχει όλες τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια και η οποία είναι επί της ουσίας ένας νέος εκσυγχρονισμός, αυτός που έχει ανάγκη η χώρα τώρα που συμπληρώνει μισό αιώνα μετά τη Μεταπολίτευση. Με την αφορμή αυτή θα κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή και θα φτάσει στο σήμερα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας συλλογικής κίνησης προς τα εμπρός, σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής, με έναν κοινό παρονομαστή: το αποτέλεσμα.

«Πέντε Ελλάδες»

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στις πέντε Ελλάδες, ένα αφήγημα το οποίο είχε χτίσει προεκλογικά: πρόκειται για την Παραγωγική Ελλάδα, που αναπτύσσεται, παράγει νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνει το εισόδημα όλων των πολιτών, την Κοινωνική Ελλάδα, την Πράσινη –που θα παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τετραετία– και Ψηφιακή Ελλάδα, όπου το 2027 το 90% των δημόσιων υπηρεσιών θα είναι στο gov.gr και σχεδόν όλη η χώρα θα καλύπτεται από 5G, τη Δίκαιη Ελλάδα και, τέλος, την Ισχυρή Ελλάδα.

Το πρώτο νομοσχέδιο

Για να δείξει ότι το σύνθημα «Το είπαμε, το κάναμε» παραμένει ισχυρό, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, που θα περιλαμβάνει όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και άμεση και έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, με μόνιμα μέτρα, όπως είναι οι αυξήσεις μισθών για τους δημόσιους υπαλλήλους από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Το όραμα

Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ θα έχει κυρίως ιδεολογικό περιεχόμενο, καθώς μεταξύ άλλων θα σταθεί στην επισήμανση ότι το δίπολο Αριστεράς - Δεξιάς είναι πλέον παρωχημένο και ότι ο ίδιος εφαρμόζει πολιτικές που δεν περιορίζονται σε ιδεολογικά στεγανά και δογµατικά «κλισέ», με διάθεση που ενώνει αντί να διχάζει.

Θα περιγράψει την προσπάθεια που γίνεται και θα γίνει ώστε στο ορατό μέλλον στη χώρα μας να λειτουργούν, με κανόνες και προϋποθέσεις, ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, η διαφορά μας με την Τουρκία να οδηγηθεί προς επίλυση μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης και η Ελλάδα να είναι πρωτοπόρος στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το όραμά του, όπως θα το περιγράψει, περιλαμβάνει αυτούς τους μεγαλεπήβολους στόχους, αλλά και μια κοινωνία συμπεριληπτική, όπου κανείς δεν θα μένει πίσω –ούτε οικονομικά ούτε ηθικά ούτε αξιακά– και κανείς δεν θα είναι στο περιθώριο.

Η ομιλία αναμένεται να κλείσει με μια αναφορά στην οκτακομματική Βουλή και τις νέες συνθήκες που αυτή δημιουργεί, ζητώντας απ' όλους σοβαρότητα και ενότητα.