«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα, για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο θεσμοθετείται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5nb8kwdo0x)

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση κάνει τη ζωή ανθρώπων καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τους πολλούς. «Και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους. Να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να τα συνοδεύουν στο νοσοκομείο», συνέχισε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Αυτό το κενό ερχόμαστε και καλύπτουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο γάμος δεν είναι τίποτε άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν. «Γι'αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς, απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα», επισήμανε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία αλλά και πρέπει να εξηγηθεί το περιεχόμενό της.

«Πρώτον, επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια», είπε και σημείωσε πως δεν αλλάζει το πλαίσιο για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ούτε υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2. Ανέφερε ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η κυβέρνηση σέβεται. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες υποθέσεις είχαμε διαφορετικές επιλογές. Αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-cz5mag1rwuu1)


«Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Και κυρίως οι απόψεις και οι ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα. Είναι απόψεις και γνώμες και εμπειρίες που παρείχαν σε όλους μας χρήσιμες διευκρινίσεις και οδήγησαν σε πολλές συγκλίσεις. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και να απαντηθούν εύλογες ανησυχίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι μία από αυτές ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. «Τότε θα δημιουργούσαμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες», σημείωσε. «Το σύμφωνο το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της Ν.Δ. αποτελεί χαλαρή σύμβαση, η οποία λύνεται μονομερώς», ανέφερε. Για την τεκνοθεσία είπε ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ το καθεστώς μένει ίδιο και για την υιοθεσία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι μελέτες των επιστημόνων απαντούν σε κάθε καλοπροαίρετη ένσταση γύρω από τα παιδιά. «Κατανοώ όσους έχουν στο μυαλό τους την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν. Τις διακρίσεις ερχόμαστε να άρουμε. Σήμερα έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως αυτό που κάνει τη διαφορά σε ένα σπίτι είναι η αγάπη και η στοργή.

«Και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκές, διαζευγμένες οικογένειες. Σήμερα το διαζύγιο δυστυχώς είναι μια πραγματικότητα. Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας. Διαφορετικά το μόνο που θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Δεν ταιριάζει στη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε.

«Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

mitsotakis_vouli4145861-004
mitsotakis_vouli4145858-006
mitsotakis_vouli4145859-005
mitsotakis_vouli6115538__1_-011
mitsotakis_vouli4145879-002
mitsotakis_vouli4145881-003
mitsotakis_vouli6115521-015
mitsotakis_vouli4145869-001
mitsotakis_vouli6115527-016
mitsotakis_vouli6115745-014
mitsotakis_vouli4145926-009
mitsotakis_vouli4145928-010
mitsotakis_vouli6115741-013
mitsotakis_vouli6115739-017
mitsotakis_vouli6115740-018
mitsotakis_vouli4145921-008
mitsotakis_vouli4145910-007


Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστατεύουμε τα δικαιώματα των παιδιών και αποδίδουμε δικαιοσύνη

«Αυτό το νομοσχέδιο κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη. Το απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα. Πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει. Να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να συνταξιδεύουν, να πηγαίνουν στον γιατρό και αν ο ένας γονέας χαθεί να μην πηγαίνουν σε ίδρυμα ή σε μακρινούς συγγενείς. Αυτό το κενό καλύπτουμε. Να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο δημαρχείο, όπως κάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η δύναμη της δημοκρατίας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη. Είναι γνωστό ότι η ίδια η οικογένεια ακολουθεί και αυτή με τη σειρά της στις εποχές. Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν. Ο γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιθυμούν να συμπορευτούν, γι' αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμά μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμά μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν τη θέση που τους ταιριάζει. Αυτά άλλωστε βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου, καθώς και οι 2 γονείς δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται. Να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να τα πηγαίνουν στον ιατρό. Κι αν ο ένας γονέας και μοναδικός χαθεί, τότε αυτά να πηγαίνουν σε κάποιον άγνωστο συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα. Αυτό το κενό ερχόμαστε να καλύψουμε επιτρέποντας σε όλους αν το επιθυμούν να σφραγίσουν τη σχέση τους με μια τελετή στο δημαρχείο όπως το κάνουν τα ετερόφυλα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης για την Εκκλησία: Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ

«Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Η πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά το κράτος προχωράει στις δικές του ενέργειες με πυξίδα τα δικαιώματα. Ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί υπόθεση της Εκκλησίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις διαφωνήσαμε με την Εκκλησία, όπως με την αποτέφρωση, τον πολιτικό γάμο», είπε χαρακτηριστικά.


"Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου"

«Ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πάνω από 7.000 σχόλια και παρατηρήσεις έγιναν στη δημόσια διαβούλευση», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη, η ασφάλεια και η στοργή σε ένα σπιτικό. Έλεγε η συγχωρεμένη η μητέρα μου "κανείς δεν έπαθε τίποτα από την πολλή αγάπη". Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων. Αλλιώς θα διαμορφωνόταν μία πραγματικότητα με πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων. Αυτό δεν ταιριάζει ούτε στη δημοκρατία μας ούτε στον πολιτισμό μας. Να μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα τη μετατρέπει σε δόγμα. Η δική μας συντηρητική παράταξη γίνεται πραγματικά προοδευτική».


"Δείξτε στους ευρωβουλευτές σας που πάνε και δυσφημούν την πατρίδα μας την κατάταξη του Economist", είπε στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2010 από το περιοδικό «Economist».

«Ο Economist αναβάθμισε για 1η φορά από το 2010. Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο Ευρωκοινοβούλιο και ασχημονούν κατά της πατρίδας. Αυτά γιατί δεν τα λέτε. Πάρτε τα λοιπόν για τα πρακτικά, κ. Φάμελλε. Θα μας κουνάτε το δάχτυλο για το κράτος Δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα τους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι τελικά περήφανοι για την πατρίδα τους. Η κοινωνία διαθέτει ωριμότητα και νηφαλιότητα από πολλούς πολιτικούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Μέρα χαράς για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+"

«Έχω δεχθεί αμέτρητα μηνύματα από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, καταπιεσμένοι από την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον. Ας μην κοροϊδευόμαστε τη δεκαετία του '80 που μεγάλωσα και ενηλικιώθηκα. Το στίγμα τους έγινε διπλό με το στίγμα του HIV. Η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς, γιατί από αύριο ένας ακόμα φραγμός μεταξύ μας καταργείται σε μία ελεύθερη πολιτεία με ελεύθερους πολίτες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το μήνυμα στην ΚΟ του κόμματος

Με ένα μήνυμα στους βουλευτές της Ν.Δ., λίγο πριν απευθύνει γενικό κάλεσμα υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έκλεισε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας και αναφορές στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, που συντάχθηκε πριν από 50 χρόνια, είπε συγκεκριμένα: «Σε όσους ανησυχούν από τον δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας. Να μας θυμίσω τι έλεγε η ιδρυτική μας Διακήρυξη που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια: να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων, αλλά και με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα και να προχωρεί με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».


Η κόντρα Μητσοτάκη - Φάμελλου: "Δεν περάσατε αυτή τη μεταρρύθμιση και ο λόγος έχει όνομα, Πάνος Καμμένος"

Μετά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, καθώς ανέβηκαν οι τόνοι. Ο πρόεδρος της Κ.Ο., Σωκράτης Φάμελλος, επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι οι βουλευτές του θα «στηρίξουν» το νομοσχέδιο, αν και «ατελές». Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές της Ν.Δ. και στηλίτευσε την «ανεπάρκεια» της Ν.Δ. να το ψηφίσει μόνη της.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. σχολίασε ότι το νομοσχέδιο είναι «ατελές», ωστόσο τόνισε ότι «πάει την κοινωνία μπροστά» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν».

Ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο: «Κοιτάξτε μην το ενδιαφέρον το βράδυ αντί για το νομοσχέδιο το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και το τι θα κάνει τελικά ο κ. Πολάκης, που τον έχετε απειλήσει με διαγραφή».

«Σχεδόν δάκρυσα με το ενδιαφέρον σας για τη συνοχή της Κ.Ο. της Ν.Δ. Πρέπει να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας. Εσείς δεν περάσατε αυτή τη μεταρρύθμιση και ο λόγος έχει όνομα. Πάνος Καμμένος. Εγώ θα σεβαστώ απόλυτα τις αποφάσεις των βουλευτών μου, είτε ψηφίζοντας είτε απέχοντας. Για να δούμε και την Κ.Ο. σας αν θα έχουμε άλλη έκπληξη», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα του κράτους δικαίου, λέγοντας ότι «ο τελικός κριτής της ποιότητας της Δημοκρατίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα είναι η έκθεση κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισημαίνει διαρκή πρόοδο της Ελλάδας»

Μετά έκανε λόγο για εργαλειοποίηση των θεμάτων αυτών, λέγοντας απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο ότι «η Ιστορία θα γράψει και θα θυμηθεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος που ζητεί από την Ευρώπη να κόψει χρηματοδότηση από την Ελλάδα, το οποίο εσείς υποκινήσατε, εσείς συγγράψατε, εσείς το επικαλείστε».

Και συνέχισε: «Δεν είναι καινούργια η προσπάθεια που κάνετε να παρουσιάσετε μια Ελλάδα διαφορετική. Επιμένετε να διασύρετε τη χώρα σε κάποιους στο εξωτερικό. Αν αρχίσω να θυμάμαι τη δικιά σας εποχή και να αναρωτιέμαι άραγε όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές πρωτοστατούντες αυτής της συμπαθούς Ολλανδής κυρίας, η οποία απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι τώρα όχι κόμμα δεν έχει, δεν έχει χώρα να πολιτευτεί. Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν πηγαίνατε δημοσιογράφους στο Αυτόφωρο με τις χειροπέδες επί δικών σας ημερών πού ήταν; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν στήνατε την υπόθεση Novartis πού ακριβώς ήταν; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν επιχειρούσατε να χειραγωγήσετε το τηλεοπτικό τοπίο με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πού ήταν; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν καταδικάστηκε ο κύριος Παππάς 13 μηδέν για παράβαση καθήκοντος πού ακριβώς ήταν; Ας μην κοροϊδευόμαστε σχετικά με την πολιτική υποκίνηση αυτών των ψηφισμάτων».