«Πολλή φασαρία για το τίποτα, άνθρακες ο θησαυρός, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Εκτίμησε ότι παρά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των πολιτών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού: Πολύ φασαρία για το τίποτα. Άνθρακες ο θησαυρός. Όλα αυτά τα οποία εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός ή αποτελούν το τυράκι στη φάκα για την επιδείνωση της κατάστασης για παράδειγμα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ τη συνδέει άμεσα με την ασφάλιση σε ιδιωτική εταιρεία του ακινήτου άρα αντί το κράτος να προστατεύει τα σπίτια από τα φυσικά φαινόμενα τα μεταφέρει στους ασφαλιστικούς ομίλους και από την άλλη θα πληρώσουν πολύ περισσότερο απ’ ότι θα είναι η όποια ωφέλεια για τη λαϊκή οικογένεια. Δεύτερον, όλα αυτά τα οποία λεει είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις τεράστιες απώλειες τις οποίες είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι. Δηλαδή το να αυξηθεί ο μισθός στο δημόσιο τομέα και να φτάσει στα επίπεδα του ιδιωτικού ο κατώτερος μετά από 15 χρόνια που ήταν παγωμένος καταλαβαίνετε ότι αυτή η αύξηση δεν καλύπτει τις τεράστιες απώλειες που υπήρχαν, δεν καλύπτει καν τον τιμάριθμό των τροφίμων.

Από τη στιγμή που υπάρχει ο δημοσιονομικός κόφτης στα πλαίσια του νέου πολύ πιο αυστηρού συμφώνου σταθερότητας καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Αυτός ο κόφτης υπάρχει μόνο όσον αφορά την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ενώ αντίθετα τέτοιος κόφτης δεν υπάρχει για τις ανάγκες που εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Άρα οι αντοχές της οικονομίας είναι ταξικές και αφορούν μόνο τις ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού.

Ερωτηθείς αν το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την αύξηση του κατώτατου μισθού: Εμείς λέμε ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο που επί της ουσίας μετατρέπει τον κατώτερο μισθό σε υπουργική απόφαση, ο καθορισμός του, είμαστε αντίθετοι. Είμαστε αντίθετοι γιατί προσαρμόζει τον κατώτερο μισθό στις ανάγκες αντοχής της οικονομίας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων άρα δηλαδή υπολείπεται από τις ανάγκες ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Ας δούμε τι θα έρθει, πότε θα έρθει και θα τοποθετηθούμε την κατάλληλη στιγμή, τον κατάλληλο χρόνο. Αλλά λέμε συνολικότερα ότι το πλαίσιο αυτό είναι αντιδραστικό, δεν απαντάει στις ανάγκες και από αυτη την άποψη δεν πρέπει να υπάρχει αναμονή για τους εργαζόμενους ότι κάτι μπορεί να αλλάξει αντίθετα θα επιδεινωθεί η θέση τους. Θα επιδεινωθεί η θέση των εργαζομένων παρά τις όποιες αυξήσεις λεει η κυβέρνηση από το γεγονός ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών γιατί θα μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες.

Ερωτηθείς αν θα υπερψηφίσει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: Εμείς λέμε πολύ καθαρά ότι πρέπει να απολαμβάνουνε και να μην είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας τα άτομα τα οποία έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Από αυτή την άποψη εμείς λέμε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες οι οποίες στηρίζονται στα ζητήματα της ιδιοκτησίας και ο γάμος είναι ζήτημα ιδιοκτησίας και κληρονομιάς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε γιατί εμείς είμαστε υπέρ της ελεύθερης συμβίωσης των ανθρώπων.

ΔΗΜ: Από τη στιγμή όμως που υπάρχει δικαίωμα γάμου για κάποιους πολίτες γιατί δεν δέχεστε την επέκτασή του και για τους υπόλοιπους

Γιατί εμείς τον θεωρούμε αναχρονιστικό θεσμό και δεύτερον λέμε ότι είναι υποκριτές όλοι αυτοί που στο όνομα του δικαιωματισμού θυσιάζουν τις ίδιες τις ανθρώπινες ζωές.