Πολιτική κόντρα στη σκιά της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη ξέσπασε στη Βουλή κατά την ομιλία του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο υπουργός επισήμανε ότι είναι θέμα ωρών ή ημερών η υπογραφή σύμβασης με τον ΟΣΕ ώστε να ενισχυθεί χρηματοδοτικά προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα έργα και συντηρήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η ηγεσία του ΟΣΕ θα πρέπει να λογοδοτεί για τη διαχείριση των πόρων αυτών. 

«Εκκωφαντική σιωπή»

Κριτική για μη επαρκή αναφορά στο ζήτημα του σιδηρόδρομου και της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει άσκησε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. ΠαππάςΠαίρνοντας τον λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει μία εκκωφαντική σιωπή από την πλευρά της κυβέρνησης για το μείζον θέμα του σιδηρόδρομου.

«Για την μεγαλύτερη τραγωδία, αυτή των Τεμπών, λείπει από την κυβέρνηση μια κουβέντα απολογισμού, συγγνώμης και παραδοχής ότι δεν πάει κάτι καλά, ενώ ακόμη και τώρα υπάρχουν προβλήματα με την τηλεδιοίκηση και την σηματοδότηση στην Αττική», τόνισε ο κ. Παππάς. Παράλληλα, ρώτησε αν υπάρχει σκέψη ο ΟΣΕ να χρησιμοποιηθεί μόνο για εμπορευματικές μεταφορές, ενώ εξεφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθεί η συντήρηση σε μεγάλες υποδομές.

Απευθυνόμενος στον Χρήστο Σταϊκούρα, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, που είχε μόλις ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, σημείωσε: «κ. Σταϊκούρα είστε συνεχιστής του κ. Καραμανλή; Ο κ. Καραμανλής εγκατέλειψε τον σιδηρόδρομο γιατί ήθελε να παραχωρήσει σε ιδιώτες τη συντήρηση του δικτύου του». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Γιατί υπάρχει αυτή η εκκωφαντική σιωπή για τον σιδηρόδρομο; Μήπως υπάρχει σχέδιο να κλείσει ως Μέσο Μεταφοράς και να ασχολείται μόνο με τις εμπορευματικές μεταφορές;».



«Mιλάτε με αυταπάτες και μουσαμάδες»

«Εσείς μιλάτε με αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και μουσαμάδες, εμείς μιλάμε με υπευθυνότητα και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα», απάντησε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Ανακοίνωσε, δε, ότι τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση του Δημοσίου με τον ΟΣΕ, ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν την ασφάλεια, τη συντήρηση και την ποιότητα των υποδομών.

Πυρά σχετικά με τη διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών εκτόξευσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κ. Χήτας.

Εν τω μεταξύ, στη Βουλή διαβιβάστηκε δικογραφία για το δυστύχημα των Τεμπών, η οποία στρέφεται κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για παράβαση καθήκοντος έπειτα από μήνυση επιζήσασας.