Από αύριο, Δευτέρα 9 Ιουλίου, ξεκινάει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των ομογενών, σύμφωνα ανακοίνωση του πρωθυπουργού κατά την τελευταία ημέρα της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Τι πρόκειται να αλλάξει

«Στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για ψήφο Ελλήνων εξωτερικού», είχε πει χαρακτηριστικά το Σάββατο κατά τη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει σήμερα, για να ψηφίσει Έλληνας του εξωτερικό θα πρέπει να έχει μείνει τουλάχιστον 2 έτη στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και να έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

Για να αρθούν οι περιορισμοί, το επίμαχο νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε μέσω TikTok τις 10 προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το 2027.

Διευκρινίσεις για την ανανέωση του Market Pass έδωσε στο MEGA ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

«Πέρα από το τέλος του ‘23 δεν μπορεί να παραταθεί. Το ‘24 δεν υπάρχει κανένα πλάνο για την επέκτασή του. Όλα αυτά τελούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπό την αίρεση των εξελίξεων του πληθωρισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει ακόμα πιο ισχυρός απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ, δήλωσε ο αρχηγός της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι και θα είναι ακόμα πιο ισχυρός. Γιατί είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που εγγυάται ένα βιώσιμο σχέδιο, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις και υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς».

Δείτε βίντεο με σχετικό ρεπορτάζ του Mega

«Στον δρόμο» για τον νέο αρχηγό

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, με τις διαφωνίες των τάσεων να αυξάνουν και να πληθαίνουν.

Πολιτικό κείμενο – πλατφόρμα δημοσιοποίησε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος ζητεί συνέδριο επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Αυτός ο στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα ‘fast track’ συνέδριο, ούτε αντίστοιχα μέσα από μια εκλογή Προέδρου, από τη βάση μέσα στο Καλοκαίρι, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν, ιδιοτελείς πολιτικές σκοπιμότητες ή για να ‘κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί’. Πού αλλού ακούστηκε τα πρόσωπα να προσδιορίζουν τις πολιτικές και όχι το αντίστροφο;».

Υπέρ της πρότασης που ενέκρινε η Πολιτική Γραμματεία για εκλογή προέδρου το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και Συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές, τάχθηκε ο διευθυντής της ΚΟ του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Ο οδικός χάρτης που αποφασίστηκε είναι πολύ καλός γιατί ούτε τον Ιούλιο μπορούμε να βγάλουμε αρχηγό, ούτε να περιμένουμε 6 μήνες για να βγάλουμε αρχηγό».

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 13 Ιουλίου, συνεδριάζει τη Δευτέρα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.