«Αν αύριο γίνονταν εκλογές, οι απόδημοι του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούσαν να ψηφίσουν» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης.

Για την ιθαγένεια, είπε πως έχει αλλάξει, την αποκτούν και άτομα που δεν είναι Έλληνες και οι γονείς τους βρίσκονται συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη χώρα.

Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το όριο 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, εξέφρασε την προσωπική του άποψη ότι πρέπει να υπάρχει ένα ποσοστό, καθώς αυτό δημιουργεί μια ασφάλεια.



Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θ. Πλεύρη στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τους εκλογικούς καταλόγους

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Υπάρχει η απορία πως είναι δυνατόν να έχουμε 9 εκατομμύρια εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ενώ στην απογραφή λόγου χάρη είμαστε 11 εκατομμύρια και υπάρχουν και παιδιά. Αυτός ο αριθμός βγαίνει και ενδεχομένως από μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων αλλά μέσα σε αυτόν τον εκλογικό κατάλογο βρίσκονται και Έλληνες οι οποίοι όταν γίνεται απογραφή δεν δηλώνονται γιατί ο τόπος κατοικίας τους δεν είναι η Ελλάδα είναι άλλα σημεία. Θεωρώ ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ακριβή στοιχεία.

Αναφορικά με τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Οι απόδημοι του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δηλαδή αν αύριο το πρωί πάρουν το αεροπλάνο και έρθουν, ψηφίζουν. Δεν τους δίνουμε δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα ψήφου το έχουν γιατί η Ελλάδα ακολουθεί το δίκαιο ότι αποκτάς την υπηκοότητα αυτομάτως με τη γέννηση αν οι γονείς σου είναι Έλληνες. Οπότε λες ότι το μόνο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να τους διευκολύνω.

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Δεν έχουμε ενημερωθεί για την ακριβή ρύθμιση η οποία θα έρθει. Οι διαφωνίες που υπήρχαν τότε από τα κόμματα ήταν ότι ήθελε προϋποθέσεις για να ασκήσεις το δικαίωμα, θεωρώ ότι αυτό είναι που ξεκαθαρίζει σίγουρα. Λέγανε φορολογική δήλωση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, να υπάρχει περιουσία αυτά φεύγουν. Υπήρχε ένσταση και για την επιστολική ψήφο, δεν έχουμε ενημερωθεί αν η ρύθμιση που θα βγει θα περιλαμβάνει και την επιστολική ψήφο.

Ερωτηθείς αν θα γίνει αλλαγή στην ιθαγένεια

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο τρόπος κτήσης της ιθαγένειας δεν έχει αλλάξει ποτέ απλώς προστίθεται δηλαδή ο τρόπος που έχουν όλες οι χώρες στο κόσμο είναι το αίμα δηλαδή αν οι γονείς σου είναι μιας χώρας και γεννήσουν παιδιά την αποκτούν. Έχει αλλάξει επιπλέον, και υπήρχε πάντοτε αλλά γίνεται με ποιο εύκολο τρόπο, να την αποκτούν και άτομα που δεν είναι Έλληνες οι γονείς τους αλλά έχουν συγκεκριμένα χρόνια που έχουν μείνει εδώ.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει άποψη σε σχέση με αυτή τη ρύθμιση

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Επειδή είναι πολύ φρέσκια η κουβέντα που έγινε, είναι κουβέντα του 2021, και επειδή τότε είχαν τεθεί όλα τα επιχειρήματα και ήταν μια ξεκάθαρη βούληση και του ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ παρά τις όποιες ενστάσεις μπορεί να είχαν ότι πρέπει να υπάρξει αυτό το δικαίωμα, το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο. Η αίσθησή μου είναι ότι είχε μια ξεκάθαρη θέση το 2021 που δεν καταλαβαίνω πως θα θέσει επιχείρημα τη στιγμή που οι αλλαγές θα είναι καθαρά εκεί που συμφωνούσαμε με το ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρέπει να μπουν αυτά τα προσκόμματα.

Αναφορικά με το ποσοστό εισόδου των κομμάτων στη Βουλή

Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ: Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ένα όριο όπως υπάρχει το 3% πρέπει να υπάρχει, όχι μόνο για το εθνικό επιχείρημα αλλά και για επιπλέον λόγους ότι θα πρέπει να δείχνεις ότι έχεις ένα μίνιμουμ κομμάτι έκφρασης. Αυτό το όριο αν θα πρέπει να είναι στο 3 ή αν θα ανέβει θεωρώ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή και μια ασφάλεια με το συγκεκριμένο ποσοστό.